MyShake wil aardbevingen voorspellen met Android-toestellen

Erwin Vogelaar
16 februari 2016, 14:00
2 min leestijd
MyShake wil aardbevingen voorspellen met Android-toestellen

Een nieuwe Android-app genaamd MyShake, wil zorgen voor een netwerk aan toestellen dat aardbevingen meet en potentieel een hoop levens kan redden.

Lees verder na de advertentie.

MyShake

MyShake is een innovatieve manier om aardbevingen te meten zonder extra seismologisch materiaal. Dergelijke metingen zijn belangrijk om mensen tijdig te waarschuwen voor grote aardbevingen. De app zou hiermee potentieel een hoop levens kunnen redden. MyShake verbindt alle gebruikers die de app op hun smartphone hebben draaien aan elkaar, om zo een netwerk te vormen dat eerste trillingen vroeg kan registeren.

Hiervoor wordt de versnellingsmeter van de smartphones gebruikt, waarmee een vrij krachtige aardbeving (5 op de schaal van Richter) binnen 10 kilometer afstand gemeten kan worden. Dit klinkt niet als veel, maar met een volledig netwerk is er wel een hoop mogelijk. Op dit moment zijn er 300 smartphones in een gebied van 110 vierkante kilometer nodig om een accuraat netwerk te hebben voor meting van de locatie, hevigheid en starttijd van een aardbeving.

Berkeley

De app is gemaakt door de Universiteit van Californië – Berkeley en is voornamelijk bedoeld voor populaties die niet de beschikking hebben over eigen seismologische instrumenten. “Hoewel MyShake niet traditionele seismische netwerken zoals in de V.S. kan vervangen,” zegt Richard Allen van Berkeley tegenover Reuters, “denken we dat de app vroege aardbevingswaarschuwingen sneller en accurater kan leveren in gebieden met een traditioneel seismisch netwerk en levens kan redden in landen zonder seismisch netwerk.”

Goede waarschuwingsnetwerken kunnen al minuten voor een aardbeving een waarschuwing geven voor de aardbeving. Dat geeft mensen de tijd en  ruimte om een veilige locatie op te zoeken. Of de app ook zoveel tijd kan bieden moet nog blijken, maar de makers hebben goede hoop.  Er zijn verschillende gebieden waar de universiteit specifiek aan denkt bij het maken van de app, zoals Nepal, Iran en Pakistan. In deze landen vinden regelmatig aardbevingen plaats, maar er is geen netwerk aanwezig om de eerste trillingen te registreren. Dat er juist voor Android wordt gekozen is logisch, omdat Android weider verspreid is in armere landen dan bijvoorbeeld iOS.

MyShake

MyShake downloaden

Je kunt de app ook zelf downloaden en proberen. In Nederland zullen we niet veel aan de app hebben, maar toch is het interessant om een kijkje te nemen. In de app kun je zien waar er recentelijk en in het verleden aardbevingsmetingen zijn gedaan. Ook worden er tips gegeven voor wat je moet doen om je voor te bereiden op een aardbeving, wat je tijdens een aardbeving moet doen en hoe je na een ramp vooral in verbinding met anderen moet blijven.

Ook kun je in MyShake  een sensor zien met de bewegingen die je telefoon registreert. De app zal enkel op aardbevingen letten als je smartphone een tijdje stil heeft gelegen op bijvoorbeeld een tafel. Downloaden kan gratis in de Play Store via onderstaande link. De app vraagt om 12MB vrije ruimte en je hebt minimaal Android 4.1 nodig.

Download MyShake in Google Play (gratis)

Bronnen: Reuters, Berkeley
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu