Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Netflix vs. Amazon Prime Video: streamingdiensten vergeleken

Thomas Haenen
24 april 2017, 21:15
5 min leestijd
Netflix vs. Amazon Prime Video: streamingdiensten vergeleken

Sinds enige tijd is Amazon Prime Video ook in Nederland beschikbaar en daarmee heeft Netflix er een geduchte concurrent bij. Is Prime Video de overstap waard, of heeft Netflix nog de overhand?

Lees verder na de advertentie.

Vergelijking Netflix vs. Amazon Prime video

Netflix is inmiddels bijna vier jaar actief in Nederland en heeft sindsdien meer dan een miljoen klanten weten binnen te halen. Natuurlijk zijn er nog genoeg alternatieven als Videoland en Pathé Thuis, maar voorlopig weten zij niet aan de Amerikaanse streamingdienst te tippen. Eind vorig jaar kwam er echter een concurrent bij, met de introductie van Amazon Prime Video in Nederland.

In de Verenigde Staten is Amazon al een geduchte concurrent, in Nederland gaat het vooralsnog iets minder hard. Na enkele maanden maken wij een eerste tussenstand op: wie wint er in deze titanenstrijd van Amazon vs. Netflix?

Amazon Prime Video

Apps: design en gebruiksgemak

Zowel Netflix als Prime Video hebben een eigen Android-app. Beide worden regelmatig bijgewerkt en zien er overzichtelijk uit. Amazon scoort wat pluspunten door de integratie met IMDb, waardoor je van veel series en films direct reviews, quotes en meer informatie kunt lezen. Netflix helpt daarentegen meer met het ontdekken van nieuwe series en films. Er zijn flink wat categorieën om uit te kiezen, en in het hoofdmenu staan verschillende persoonlijke aanbevelingen.

Met beide apps kun je films en series downloaden om ze offline te kijken. Amazon heeft echter geen ondersteuning voor meerdere gebruikersprofiel. Ook is er voor veel series geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Netflix weet dat wel vrijwel altijd te bieden.

Winnaar: Netflix

Afspeelapparaten

De Android-app van Prime Video bevalt uitstekend, maar je favoriete film of serie van de dienst is op je tv kijken is nog een behoorlijke crime. De app heeft namelijk geen Chromecast-ondersteuning. Amazon heeft zijn eigen slimme hdmi-apparaatje, de Fire Stick, maar die wordt niet in Nederland verkocht. Je kunt Prime Video op je laptop of pc casten naar het grote scherm via de browser, of je moet in het bezit zijn van een tv of spelcomputer met Prime Video-app.

Chromecast

Netflix op je tv kijken is daarentegen binnen enkele seconden gepiept. Heb je geen Chromecast, dan is je televisie of de mediabox van je provider vaak ook al voorzien van een ingebouwde Netflix-app. Het bedrijf doet er alles aan om op zowat elk platform aanwezig te zijn. Kan je apparaat met het internet verbinden? Dan kun je er waarschijnlijk ook Netflix op kijken.

Winnaar: Netflix

Beste originals

Kwantiteit zegt natuurlijk lang niet alles, maar het aanbod van Netflix is onderhand haast overweldigend. Het bedrijf brengt inmiddels bijna wekelijks zogenaamde ‘Originals’ uit, series die exclusief voor Netflix gemaakt zijn. Het aanbod daarvan is ontzettend divers. Als grote namen als House of Cards en Orange is the New Black je niets doen, zijn er nog niche-titels als Terrace House, Bojack Horseman en Chef’s Table. Netflix snapt dat het niet met elke serie iedereen hoeft aan te spreken, als er maar genoeg unieke, opvallende series zijn die je alleen bij Netflix vindt.

netflix-tips maart 2017

Met The Grand Tour, Transparent en The Man In the High Castle heeft Amazon ook enkele grote namen in huis. Vooral de autoshow van Clarkson, May en Hammond weet behoorlijk wat aandacht te trekken. Echt breed is het aanbod echter niet. Op moment van schrijven is het aantal Amazon Original Series zowat op twee handen te tellen, enkele kinderseries daargelaten.

Winnaar: Netflix

Beste ‘overige’ series en films

Met eigen series alleen win je de oorlog niet. Een goede streamingdienst heeft ook veel andere films en series, zodat je zeker weet dat je voorlopig niet uitgekeken raakt. Netflix heeft in het afgelopen jaar een aantal slimme deals gemaakt, waardoor grote films en series al snel na hun release beschikbaar zijn. Captain America: Civil War, Star Wars Episode VII en Finding Dory kon je bijvoorbeeld al vrij snel na de release in de bioscoop op Netflix vinden.

Series als Better Call Saul, Fargo en Pretty Little Liars zijn zelfs al een dag nadat ze in Amerika zijn uitgezonden hier te vinden. Het aanbod van ‘oudere’ films en series is wat beperkt (waar blijft ‘Friends’ bijvoorbeeld?), maar vooralsnog valt er genoeg te kijken.

Bij de introductie van Prime Video waren we nog aardig onder de indruk van het aanbod van series. Met Seinfeld, The Night Manager, Community en The Shield had Amazon al enkele aardig grote namen aan zich verbonden. Helaas is het aanbod sindsdien nauwelijks gegroeid. Ga je flink bingen, dan ben je zó overal doorheen.

Qua films lijkt Amazon het gelukkig stukken beter te doen. Recente grote titels hebben ze niet, maar wel veel bekende namen uit het verleden. Van Men in Black tot Bad Boys, van Grease tot Ace Venture en van Anchorman tot Blues Brothers: er is méér dan genoeg om flink wat filmavonden mee te vullen. Netflix scoort net wat meer punten met zijn recente releases hier, maar Amazon heeft een sterke basis qua filmklassiekers.

Winnaar: Netflix

Prijs

Bij Netflix betaal je 10 euro per maand. Daarvoor kun je met maximaal twee gebruikers tegelijk beelden in Full HD bekijken. Ga je voor Ultra HD, dan moet je iets meer betalen: 12 euro per maand. Dan kun je wel met vier gebruikers tegelijk kijken,

Prime Video kost je 6 euro per maand, maar de eerste zes maanden betaal je maandelijks slechts 3 euro. Meerdere gebruikers en Full HD-beelden zijn inbegrepen. Amazon heeft hier in ieder geval een flink voordeel.

Winnaar: Amazon Prime Video

En de winnaar is…

Amazon moet flink aan de bak, want voorlopig kunnen ze echt niet tippen aan Netflix. Smaken verschillen en op Prime Video zijn enkele prima films en series te vinden, maar het aanbod is ruim vier maanden na de introductie in Nederland nog altijd erg karig. Het gebrek aan Nederlandstalige ondertiteling en Chromecast-ondersteuning zorgt er bovendien voor dat de gebruiksvriendelijkheid nog wel wat te wensen overlaat.

Lees ook: Interview: Zo gaat Netflix streamen onderweg nog beter maken

Het goede nieuws is natuurlijk dat je niet hóeft te kiezen. Voor minder dan 20 euro per maand heb je toegang tot beide diensten en een heel groot aanbod aan films en series. Concurrentie voor Netflix is alleen maar goed, want het bedrijf zal harder geneigd zijn om zijn aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Nu nog hopen dat Amazon iets meer moeite stopt in het concurreren.

Lees het laatste nieuws over Netflix

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu