Nextdoor is een van oorsprong Amerikaanse app die buren meer mogelijkheden geeft om met elkaar te communiceren. Kan het concept ook in ons land aanslaan?
Lees verder na de advertentie.
Communiceren met de buren
Van overlast tot buurtfeesten en van een kopje suiker tot het signaleren van problemen, alles wordt besproken via Nextdoor. De app is al enige tijd verkrijgbaar in Nederland, maar pas deze week officieel gelanceerd. In de VS is Nextdoor inmiddels actief in 90.000 buurten en dus al best succesvol.
Het eerste wat opvalt bij het downloaden is dat veel gebruikers problemen ervaren met inloggen en het aanmaken van een account. Dat ging bij ons iets soepeler, hoewel de verificatiecode niet meteen werd herkend. Het tweede wat opvalt is, in ieder geval in mijn buurt, het beperkte aantal deelnemers.
Gemeenschapszin
Toch denkt oprichter Nirav Tolia dat de app zal aanslaan in Nederland, zo zegt hij in een interview met de Volkskrant: “In Nederland is de gemeenschapszin heel hoog. Uit onderzoek blijkt continu dat Nederlanders veel sociale contacten hebben en daar vaker contact mee hebben dan mensen in andere landen. Tijdens het testen merkten we dat ze spontaan contact met elkaar legden en bijvoorbeeld buurtfeestjes organiseerden. O ja, en Nederlanders houden van gratis spullen.”
Het organiseren van feestjes in mijn buurt zal nog even duren, maar om een succes te maken van de app dien je er dan ook zelf mee aan de slag te gaan. Buurtgenoten nodig je via e-mail, WhatsApp of je een kaartje via de post uit voor deelname. Het bericht bevat de verificatiecode waarmee gebruikers kunnen inloggen en deelnemen aan jouw buurtomgeving in Nextdoor. Behalve de berichten uit jouw eigen buurt, worden ook de berichten van de buurten in je omgeving getoond. Ook deze zijn nog niet heel actief.
Toch kan Nextdoor handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je je sleutels verloren bent of je hond is weggelopen en je mensen uit meerdere groepen daarop wilt attenderen. Speciaal daarvoor heeft de app categorieën als ‘vraag en aanbod’, ‘buurtpreventie en veiligheid’ en ‘gevonden en verloren’. Hier plaats je berichten die voor alle geselecteerde buurten zichtbaar zijn. Vind je dat deze buurten niet relevant zijn, dan schakel je bij het tabblad ‘buurten en omgeving’ bepaalde buurten uit of juist aan. Zo heb je invloed op wie je berichten ziet en met wie je communiceert.
Oordeel over Nextdoor
Nextdoor heeft zeker potentie. Communicatie met buurtgenoten is belangrijk, maar wordt soms bemoeilijkt omdat je elkaar gewoonweg niet kent of elkaars telefoonnummer niet hebt. Via Nextdoor kun je dan alsnog met elkaar communiceren en elkaar leren kennen. Groot nadeel is op dit moment dat de app onvoldoende deelnemers heeft. Je bent dus zelf verantwoordelijk om van jouw buurtgroep een succes te maken en juist in buurten waar het contact minimaal is, vormt dit een belemmering.
Nextdoor is gratis te downloaden in Google Play. De app vereist 15MB aan vrije opslagruimte en Android 4.0.3 of hoger. Nextdoor is ook te gebruiken via je browser en op iOS.
→ Download Nextdoor in Google Play (gratis)