Eerste indruk Nextdoor: het sociale medium voor je buurt

Redactie
17 februari 2016, 13:55
3 min leestijd
Eerste indruk Nextdoor: het sociale medium voor je buurt

Nextdoor is een van oorsprong Amerikaanse app die  buren meer mogelijkheden geeft  om  met elkaar te communiceren. Kan het concept ook in ons land aanslaan?

Lees verder na de advertentie.

Communiceren met de buren

Van overlast tot buurtfeesten en van een kopje suiker tot het signaleren van problemen, alles wordt  besproken via Nextdoor. De app is al enige tijd verkrijgbaar in Nederland, maar pas deze week  officieel gelanceerd. In de VS  is Nextdoor  inmiddels actief in 90.000 buurten en dus al best succesvol.

Het eerste wat opvalt bij het downloaden is dat veel gebruikers problemen ervaren met inloggen en het aanmaken van een account. Dat ging bij ons iets soepeler, hoewel de verificatiecode niet meteen werd herkend. Het tweede wat opvalt is, in ieder geval in mijn buurt, het beperkte  aantal deelnemers.

Gemeenschapszin

Toch denkt oprichter Nirav Tolia dat de app zal  aanslaan in Nederland, zo zegt hij in een interview met de Volkskrant: “In Nederland is de gemeenschapszin heel hoog. Uit onderzoek blijkt continu dat Nederlanders veel sociale contacten hebben en daar vaker contact mee hebben dan mensen in andere landen. Tijdens het testen  merkten we dat ze spontaan contact met elkaar legden en bijvoorbeeld buurtfeestjes organiseerden. O ja, en Nederlanders houden van gratis spullen.”

Het organiseren van feestjes in mijn buurt zal nog even duren, maar om een succes te maken van de app dien  je er dan ook zelf mee aan de slag te gaan. Buurtgenoten nodig je via e-mail, WhatsApp of je een kaartje via de post uit voor deelname. Het bericht bevat de verificatiecode waarmee gebruikers  kunnen inloggen en deelnemen aan jouw buurtomgeving in Nextdoor.  Behalve de berichten uit jouw eigen buurt, worden ook de berichten van de buurten in je  omgeving getoond. Ook deze zijn nog niet heel actief.

Toch kan Nextdoor  handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je je sleutels verloren bent of je hond is weggelopen en je mensen uit meerdere groepen daarop wilt attenderen. Speciaal daarvoor heeft de app  categorieën als ‘vraag en aanbod’, ‘buurtpreventie en veiligheid’ en ‘gevonden en verloren’. Hier  plaats  je berichten die voor alle geselecteerde buurten zichtbaar zijn. Vind je  dat deze buurten niet relevant zijn, dan schakel je  bij het tabblad ‘buurten en omgeving’ bepaalde buurten uit of juist aan. Zo heb je invloed op wie je  berichten ziet en met wie je communiceert.

Oordeel over Nextdoor

Nextdoor heeft zeker potentie. Communicatie met buurtgenoten is belangrijk, maar wordt soms bemoeilijkt omdat je elkaar gewoonweg niet kent of elkaars telefoonnummer niet hebt. Via Nextdoor kun je dan alsnog met elkaar communiceren en elkaar leren kennen. Groot nadeel is op dit moment dat de app onvoldoende deelnemers heeft. Je bent dus zelf verantwoordelijk om van jouw buurtgroep een succes te maken en juist in buurten waar het contact minimaal is, vormt  dit een belemmering.

Nextdoor is gratis te downloaden in Google Play. De app vereist  15MB aan vrije opslagruimte en Android 4.0.3 of hoger. Nextdoor is ook te gebruiken via je browser en op  iOS.

Download Nextdoor in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu