Zo kun je NL Alert instellen op je Android-telefoon: testbericht op maandag 5 juni

Redactie
5 juni 2023, 11:39
3 min leestijd
YouTube video player

Op maandag 5 juni 2023 rond 12.00 stuurt de overheid een testbericht voor NL Alert uit. Wil je zeker zijn dat je alle berichten van het alarmsysteem ontvangt? Dit is hoe je het instelt op jouw smartphone.

Lees verder na de advertentie.

Zo kun je NL-Alert op Android instellen

NL Alert

Twee keer per jaar stuurt de overheid een testbericht uit voor NL Alert. Maandag 5 juni 2023 rond 12.00 uur is het weer zo’n moment en hier lees je alles wat je moet weten over de dienst.

NL Alert biedt waardevolle informatie bij noodsituaties en is sinds de introductie honderden keren ingezet bij bijvoorbeeld branden, noodweer en het onschadelijk maken van een opgegraven bom.

Wil je nagaan of ook jouw NL Alert Android-instellingen goed staan? Dat is belangrijk, want bij noodgevallen is dit de manier om op de hoogte te blijven. Fijn aan NL Alert is dat je ook heel specifiek een melding kunt uitsturen voor een bepaalde regio. Is er ergens een grote regionale brand ontstaan, waarbij schadelijke gassen zijn vrijgekomen? Dan krijgen alleen de mensen in de buurt daarvan de melding.

Een ander groot voordeel is dat een NL Alert-berichtje altijd wordt verstuurd en binnenkomt, ook als het mobiele (data)netwerk overbelast is. Het bericht verschijnt niet alleen op mobiele telefoons, maar ook op verschillende digitale reclameborden en vertrekborden van het OV.

NL Alert Android instellen

Het instellen van NL Alert op je Android-smartphone is relatief eenvoudig, maar verschilt per toestel. Meer info vind je op de website van de Nederlandse overheid. Heb je een nieuwer toestel, dan heb je geluk: dan is NL Alert vaak al standaard ingesteld.

NL-Alert instellen: zo krijg je de noodmeldingen op je telefoon

Samsung

Samsung-telefoons zijn in principe standaard goed ingesteld voor NL Alert. Wil je het toch controleren, ga dan naar ‘Berichten > Optieknop > Instellingen > Cell Broadcast’ gaan en schakel Cell Broadcast in.

Vervolgens moet je het kanaal ‘Mijn kanaal’ selecteren en een nieuw kanaal inschakelen. Voer bij Kanaalnaam ‘NL-Alert’ in, bij Kanaalnummer ‘919’ en zorg dat het vinkje bij ‘Kanaal inschakelen’ is ingeschakeld. Sla de wijziging op en je toestel is juist ingesteld om NL Alerts te ontvangen.

Bij relatief nieuwe toestellen van de fabrikant zoals de Galaxy S21, Galaxy S22 of Samsung Galaxy A53 ga je naar ‘Berichten > Instellingen > Instellingen noodwaarschuwing’ en kun je bij ‘Noodwaarschuwingen’ NL Alert instellen.

Sony

Bij toestellen van Sony hoef je niets te doen; daar is NL Alert doorgaans al juist ingesteld. Hetzelfde geldt voor toestellen van LG en HTC die later dan 2012 zijn verschenen.

Motorola

Bij Motorola-smartphones moet je even de instellingen induiken om te checken of NL Alert is ingeschakeld. Ga naar ‘Instellingen > Meer > Noodwaarschuwingen (of Nooduitzendingen) en zorg dat de optie ‘Extreme dreigingen weergeven’ is ingeschakeld.

Google

Heb je een Pixel- of Android One-toestel, of een ander toestel met een kale versie van Android, dan ga je naar ‘Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Noodwaarschuwingen’ en vink ‘Extreme dreigingen weergeven’ aan.

Zorg ook dat ‘Vereiste maandelijkse test’ is ingeschakeld. De smartphone is vervolgens juist ingesteld voor NL Alert. Ook OnePlus– en Nokia-toestellen zijn dus standaard juist ingesteld voor NL Alert.

NL Alert instellen op andere smartphones

Lukt het niet of heb je een ander type smartphone, laat het dan even weten in onderstaande reacties. Op maandag 5 juni 2023 om 12.00 uur wordt het eerstvolgende NL Alert-testbericht uitgezonden.

Om NL Alert op de iPhone in te stellen ga je naar ‘Instellingen > Berichtgeving’. Scrol helemaal naar beneden totdat je bij de optie ‘Noodmeldingen’ komt. Indien deze optie niet is ingeschakeld, tik je op het schuifje. Vervolgens weet je zeker dat je in het geval van nood een bericht ontvangt. Ook zul je dan het NL Alert-controlebericht ontvangen.

Heb jij al een NL-Alert ontvangen? Laat het ons weten in de reacties!

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu