NS Reisplanner Xtra voor Android: treinreizen plannen op je Android-toestel (exclusieve preview)

Redactie
24 oktober 2010, 15:14
5 min leestijd
NS Reisplanner Xtra voor Android: treinreizen plannen op je Android-toestel (exclusieve preview)
ns-reisplanner-xtra

De Nederlandse Spoorwegen hebben een eigen Android-applicatie gelanceerd waarmee je treinreizen kunt plannen. De app is vanaf vandaag in de Android Market te vinden en werkt vanaf Android-versie 1.5 tot en met 2.2. Wij kregen als eerste Nederlandse website alvast een preview van deze nieuwe reisplanner.

Het bijzondere van deze Android-applicatie is dat NS het wil gebruiken als voorloper voor andere platformen. Nieuwe ideeën, wensen, suggesties van gebruikers zullen als eerste in deze mobiele app worden opgenomen, waarna ze ook op andere platformen zullen verschijnen. De applicatie is erg uitgebreid in vergelijking met de bestaande treinplanners OV: Trein en Treintijden en ziet er ook nog eens goed uit, zoals je op de vele screenshots hieronder kunt zien.

Lees verder na de advertentie.

Bij het opstarten van de app krijg je een startscherm te zien met 9 knoppen. De app is ook in liggende weergave te gebruiken, maar persoonlijk vind ik de portrait-weergave handiger omdat de layout zo is gemaakt, dat alle informatie dan in één oogopslag te zien is. Het uiterlijk van de applicatie is afgestemd op Android: je komt de standaard gebruikswijze tegen zoals je op Android gewend bent en het is dus geen remake van de eerder gepubliceerde iPhone-applicatie. Je vindt via de menuknop aanvullende items, met de knop Back ga je een stap terug, net zoals je in andere Android-applicaties gewend bent.

ns-reisplanner-1

Reisplanner: een treinreis plannen

De belangrijkste functie bij een dergelijke app is natuurlijk het plannen van treinreizen. Je drukt op de knop Reisplanner en komt terecht op een scherm waar je je vertrekstation, bestemming en eventuele tussenstop invoert. De app kijkt met behulp van je GPS-ontvanger welke stations in de buurt zijn. Je krijgt ook eerder gekozen stations te zien, of kunt aan de hand van adres, postcode of nuttige plaats (op basis van iLocal-informatie) invoeren waar je naartoe wilt. Je geeft aan of je lopend, op de fiets of met de auto naar het station gaat.

reisplanner-ns-plannen

De reisplanner toont vervolgens 5 reissuggesties rondom het gekozen vertrek- of aankomsttijdstip. Tik je op een suggestie, dan verschijnt het gedetailleerde reisadvies. Via de menuknop kun je je reis opslaan, prijzen opvragen of de terugreis plannen. Via de instellingen geef je aan of de planner rekening moet houden met de hogesnelheidstrein (standaard uitgeschakeld) en of je een jaarabonnement hebt. In dat geval mag je namelijk omreizen en krijg je geen boete omdat je een creatieve, alternatieve route hebt bedacht.

treinplanner-reisdetail

Vertrektijden en storingen

Net als in de al langer bestaande Android-treinapps kun je in NS Reisplanner Xtra zien welke treinen er op een bepaald station vertrekken en of er onderweg storingen zijn. Die storingen krijg je overigens ook al te zien bij het plannen van een treinreis: in het overzicht met treinreizen staat in het rood aangegeven (bijvoorbeeld: +2 min) dat de trein een paar minuten later aankomt. De lijst met vertrektijden is rechttoe-rechtaan. Je ziet wat er op een bepaald moment vertrekt, op welk perron en hoeveel storingen er zijn. Die storingen staan ook op een apart onderdeel in de applicatie, waar je nadere informatie vindt wat er aan de hand is, wat de oorzaak is (bijv. geplande werkzaamheden aan het spoor) en hoe je het beste kunt reizen (bijv. omreizen via een ander station of de bus pakken).

treinplanner-vertrekken-storingen

Mijn Reizen

Via de optie Mijn Reizen kun je eerder geplande reizen bekijken. Je moet de geplande reizen dan wel via een menu-optie hebben opgeslagen. Het is handig als je bijvoorbeeld een paar reizen voor de komende week hebt gepland: je kunt dan alvast vooraf de reizen plannen en op de dag van vertrek kijken welke trein je moet pakken. Je geplande reizen zitten wel altijd aan een datum en dag vast, dus je dagelijkse forenzenreis (“Geef me de eerstvolgende reis Amsterdam-Haarlem”) kun je op deze manier niet opvragen.

Een andere manier om je reis te personaliseren is het gebruik van Reisbewaking en Seintjes. Deze zijn nog niet in de Android-applicatie opgenomen. Een seintje houdt in dat je een waarschuwing krijgt, bijvoorbeeld 15 minuten voor vertrek zodat je nog tijd hebt om naar het station te fietsen. ook kun je seintjes krijgen bij een vertraging, uitval of ander spoor. Op het Info-scherm van de applicatie wordt uitgelegd dat deze functie er in de toekomst nog in komt.

reisplanner-overig

ErOpUit: uitstapjes plannen

De functie ErOpUit geeft suggesties voor uitstapjes in heel Nederland. Na het kiezen van de gewenste categorie, bijvoorbeeld Sportief, Nederland ontdekken, Natuur of Actueel krijg je een lijstje met suggesties te zien. Als voorbeeld heb ik de Sint-Bonifatiuskerk in Dokkum gekozen. Je krijgt een omschrijving wat er te zien is, een telefoonnummer, website, adresgegevens en twee handige opties voor treinreizigers: het bekijken van een kaart en het plannen van een reis, vanaf je huidige locatie. Op de kaart zie je helaas niet waar de bezienswaardigheden te vinden zijn. Je kunt dus ook niet zien of de attractie ver van het station ligt. Wel kun je vanaf je huidige locatie zien hoe je bij de attractie komt. Ook daarbij kun je weer aangeven of je fietsend, met de auto of lopend bij het station komt.

reisplanner-eropuit

iLocal en nieuws

De NS Reisplanner heeft de toevoeging ‘Xtra’ gekregen omdat er nog een paar extra’s in zitten. Er is een koppeling gemaakt met de dienst iLocal, zodat je bijvoorbeeld een zwembad, bioscoop of ander bedrijf of instelling kunt vinden. Je kunt details opvragen, de locatie bellen of een reis er naartoe plannen.

ns-reisplanner-ilocal

Conclusie

De NS Reisplanner Xtra is voor dagelijkse treinreizigers een erg complete app om je reizen te plannen. De applicatie haalt de gegevens rechtstreeks uit de database van de NS, terwijl andere treinplanners voor Android het (noodgedwongen) via een omweg moeten vergaren. De extra’s zoals ErOpUit en iLocal zullen misschien niet de belangrijkste reden zijn om juist voor deze app te kiezen, maar de overzichtelijke interface en de vele opties bij het plannen van een reis zijn dat wel. Bestaande treinplanners voor Android zullen een inhaalslag moeten maken om zich nog van deze gratis app te kunnen onderscheiden, zeker als straks de seintjes en waarschuwingen zijn toegevoegd. Eén ding ontbreekt in deze app en dat is het plannen van de reis n ¡ ¡r het station. Daarvoor is de app 9292ov al beschikbaar. De NS Reisplanner Xtra concentreert zich alleen op de treinreizen en doet dat behoorlijk goed.

Morgen wordt de NS Reisplanner Xtra officieel aangekondigd. Via het Twitter-account @ns_online word je op de hoogte gehouden.
Categorie: Reizen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's