De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Ontwikkelaar werkt aan Android-versie van Flitsnav (Flitsservice.nl)

Redactie
5 juli 2010, 11:02
3 min leestijd
Ontwikkelaar werkt aan Android-versie van Flitsnav (Flitsservice.nl)
flitsnav

In het dagelijks leven zien we steeds meer mensen overstappen van Windows Mobile naar Android. Misschien is dat ook wel logisch: zeker als je eenmaal een HTC-toestel hebt gehad is de overstap naar een Legend of Desire niet zo groot meer. Een van de populairdere applicaties voor Windows Mobile is Flitsnav, de applicatie van Flitsservice.nl om actuele flitsmeldingen te combineren met je navigatiesoftware. De applicatie haalt elk kwartier de Points of Interest (POI’s) op, bestaande uit actuele meldingen van radar- en lasercontroles. Een Android-versie was er nog niet, maar een enthousiaste ontwikkelaar is er nu aan begonnen.

Het gaat niet om een groot commercieel project, maar om een zelfstandige ontwikkelaar (Othello) die een poging gaat wagen om Flitsservice.nl in een applicatie aan te bieden. Het gaat in eerste instantie om een versie zonder integratie met externe navigatie-oplossingen. Je ziet dan de snelheid, een pijltje en afstandsindicatie (hemelsbreed) tot de flitspaal. Daarna volgt integratie met Google Maps en pas daarna gaat de ontwikkelaar onderzoeken of het mogelijk is om de flitspaalmeldingen te integreren met een externe navigatie-oplossing zoals CoPilot of Google Navigator.

Lees verder na de advertentie.

De discussie op Flitsservice.nl laat trouwens mooi zien hoe Windows Mobile-gebruikers moeten wennen aan de nieuwe mentaliteit die door Android is ontstaan. De nieuwe ontwikkelaar heeft keurig toestemming gevraagd aan Flitsservice.nl om de gegevens te mogen gebruiken, wat in de Android-community niet eens zo gebruikelijk is. Veel ontwikkelaars gaan puzzelen hoe ze een database kunnen uitlezen en bouwen er op eigen houtje een app omheen.

radar android

Dat is bij Flitsservice overigens ook wel gebeurd: in de Android Market is de applicatie Flits Alert (€2,99) te vinden, die aanvankelijk gebruik maakte van gegevens van Flitsservice.nl. Ontwikkelaar Willem Ligtenberg had er ook toestemming voor gevraagd, maar kreeg aanvankelijk geen reactie. Toen hij de app in de Android Market uitbracht bleek Flitsservice.nl er geen prijs op te stellen en blokkeerde de toegang tot de app. Het gebruik van de gegevens voor financieel gewin is namelijk niet toegestaan, volgens hun voorwaarden. Dat klinkt misschien logisch voor doorgewinterde Windows Mobile-gebruikers, maar in de Android-community zouden we moord en brand schreeuwen als bedrijven als NS en Marktplaats juridische actie zou ondernemen tegen apps als Treintijden of Marktplaats.

Om een kort verhaal lang te maken: de ontwikkelaar haalde de functionaliteit weer uit Flits Alert. De app werkt nog steeds, maar maakt nu gebruik van andere gegevens. Ook wel komisch in de discussie op Flitsservice, waarbij iemand zich afvraagt waarom er een app voor Android zou moeten komen: “Wat is er mis met Windows Mobile?“. Ontwikkelaar Othello antwoordt daarop: “Het aandeel in Android-toestellen groeit en mijn verwachting is dat Windows Mobile 7 het niet gaat halen.”

Dezelfde ontwikkelaar waarschuwde begin juni nog dat het ontwikkelen van de app wel een paar maanden zou kunnen duren, maar de ontwikkeling ging sneller dan verwacht: inmiddels rijden de eerste testpersonen al met een betaversie van FlitsNav voor Android rond. Je krijgt een pop-up te zien wanneer je een flitser nadert.

Tip: Wil je nu al een flitspaal-app voor Android, dan zou je de gratis app FlitsieFlitsie eens kunnen proberen. Er is ook een app Laura Live Flitsmeldingen die €0,99 kost.

Meer info: Flitsservice-forum
Tipgever: Remo

Categorie: Navigatie
Thema: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's