De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo check je je internetverbinding op censuur met Ooniprobe

Rick van der Veer
20 februari 2017, 15:22
2 min leestijd
Zo check je je internetverbinding op censuur met Ooniprobe

Internetvrijheid is een steeds belangrijker wordend onderwerp. Met de Ooniprobe-app van de ontwikkelaars van het Tor-project kun je nagaan of jouw verbinding gecensureerd wordt of niet.

Lees verder na de advertentie.

Censuur nagaan met Ooniprobe

Met Ooniprobe kun je een aantal tests uitvoeren op je internetverbinding om te controleren of er ergens iets geblokkeerd wordt. Deze app is gemaakt door de makers van het Tor-project, een programma waarmee je internetverbinding via een netwerk van computers loopt, zodat je enige mate van anonimiteit krijgt.

De eerste test die je uit kunt voeren is ‘Web Connectivity’. Deze test controleert in welke mate je verbinding kunt maken met het internet. Hiervoor loopt de app een van tevoren ingestelde lijst met websites af, die in sommige regimes geblokkeerd worden.

De tweede test is meteen ook de meest riskante test. De ‘HTTP Invalid request line’-optie controleert of de website die jouw smartphone binnen krijgt niet aangepast of gemanipuleerd is. Hiervoor checkt de app in hoeverre een aanvraag voor een website op dezelfde manier terugkomt, of dat er elementen zijn gewijzigd door bijvoorbeeld een systeem dat censureert.

De derde test heeft minder met censuur te maken en meer met de prestaties van je netwerk. De ‘network diagnostic’-test checkt zowel je snelheid in Mbps als een aantal andere aspecten van je verbinding. Ook je ping, packet loss en timeouts worden getest. Op deze manier krijg je een compleet beeld van hoe jouw verbinding presteert.

De ontwikkelaars van Ooniprobe zetten wel een paar kanttekeningen bij het gebruik van de app. De tests die de app uitvoert kunnen in sommige gevallen en landen in strijd zijn met de wet. Vooral de ‘HTTP Invalid request line’-test kan er toe leiden dat je als verdacht wordt aangemerkt in gebieden waar het internet streng in de gaten gehouden wordt. In Nederland wordt het internet in vrijwel de meeste gevallen niet gecensureerd en mag je de app gewoon gebruiken, maar in sommige landen zul je dus moeten oppassen.

Ooniprobe downloaden

Via onderstaande link kun je Ooniprobe gratis downloaden uit de Play Store. De app loopt op vrijwel iedere smartphone met Android 2.3 Gingerbread of nieuwer.

Download Ooniprobe in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu