Opera Mini 5 nu beschikbaar voor Android

Redactie
11 maart 2010, 13:45
2 min leestijd
Opera Mini 5 nu beschikbaar voor Android
opera mini
opera mini 5 beta

Opera heeft een vernieuwde browser voor het Android-platform uitgebracht: Opera Mini 5. De belangrijkste reden om ernaar over te stappen is dat deze browser veel minder bandbreedte nodig heeft. Opera Mini toont namelijk niet het volledige web, maar haalt elke website die je opvraagt eerst langs een proxy, die het voor mobiel gebruik optimaliseerd. Plaatjes van 300 kB zijn dan opeens een stuk lichter van gewicht. Meer dan 50 miljoen mensen gebruiken Opera Mini al, op diverse mobiele platformen.

Opera Mini was al beschikbaar voor Java-telefoons, Blackberry, Windows Mobile en nu dus ook voor Android in een nieuwe versie (in de Android Market is ook versie 4.2 nog te vinden). Je hebt de beschikking over tabbladen, een wachtwoord-manager, bookmarks en een speeddial-functie. De uitgebreidere Opera Mobile-browser (dus zonder de toevoeging Mini) is alleen voor Symbian en Windows Mobile beschikbaar. Er zijn geen plannen om die (betaalde) browser ook voor Android aan te passen.

Lees verder na de advertentie.

Android’s Opera Mini gebruikt een combinatie van Google’s Java-achtige Dalvik virtuele machine en de Native Code Development Kit (NDK). Daardoor werkt Opera Mini alleen op Android 1.5 of hoger. Het gebruik van de NDK is ook de reden waarom de uitgebreidere browser Opera Mini niet komt: Google heeft volgens Dag Olav Norem, vicepresident voor producten bij Opera, nog niet aangegeven welke tools in de NDK ongewijzigd blijven in toekomstige versies. Opera Mobile grijpt dieper in op de code en heeft meer API’s nodig dan Opera Mini.

Pas wanneer Google garandeert dat ze een stabiele NDK kunnen bieden, wil Opera zich eraan wagen. Opera heeft een professioneel filmpje gemaakt voor mensen die de browser willen reviewen. Ook voor niet-reviewers is dat interessant:

Je kunt Opera Mini 5 downloaden uit de Android Market door te zoeken op ‘opera’ of door onderstaande QR-code te scannen.

Categorie: Communicatie
Spotlights: Android, Opera

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's