Orfox wil veilige en anonieme Tor-browser naar Android brengen

Redactie
3 juli 2015, 19:03
2 min leestijd
Orfox wil veilige en anonieme Tor-browser naar Android brengen

Orfox is een aangepaste versie van de opensourcebrowser Firefox, die nauw samenwerkt met Orbot, de app die smartphones en tablets laat verbinden met het Tor-netwerk. Hierdoor wordt het mogelijk om veilig en anoniem te surfen.

Lees verder na de advertentie.

Het Tor-netwerk is een enorm interessante technologie die, zover we weten, nog niet is gekraakt door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het Tor-netwerk zorgt ervoor dat je anoniem kunt internetten door enkele computers tussen jou en de uiteindelijke website in te plaatsen.

Deze computers versleutelen en herleiden dataverkeer, waarbij er veelal met drie computers wordt gewerkt: de eerste weet alleen de herkomst maar niet het eindpunt van de verbinding, de tweede computer stuurt de verbinding anoniem door naar de derde computer, die alleen het eindpunt weet en niet de herkomst. Dit maakt de technologie zeer sterk, mede omdat de route van gebruikte computers constant verandert.

Dit kun je met Orfox

Met Orfox kun je anoniem met je Android internetten, omdat de app het internetverkeer door de Tor-proxy leidt. De browser is geoptimaliseerd voor gebruik met het Tor-netwerk en  lijkt logischerwijs veel op de Android-versie van Firefox, met bijvoorbeeld een overzicht van tabbladen, synchroniseren van instellingen en het aanpassen van het design. Veel plugins, zoals  NoScript en HTTPS Everywhere, zijn nog niet beschikbaar, maar worden de komende tijd wel aan de app toegevoegd.

Op dit moment wordt Orfox gezien als een alphaversie, die al wel stabiel genoeg is om te gebruiken. Omdat  de app te gebruiken, is het wel noodzakelijk dat gebruikers ook Orbot installeren. Hiermee kunnen ze verbinding maken met het Tor-netwerk.

Download Orfox

Orfox is vooralsnog alleen te downloaden via F-Droid, de app-winkel met allerlei opensource-apps. Vervolgens kunnen gebruikers op deze link drukken om Orfox te downloaden. Als er een stabiele variant van de app wordt uitgebracht, verschijnt deze in Google Play.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu