Houd je Android in de gaten met gratis app OS Monitor

OS Monitor

Gratis

OS Monitor is een gratis Android-app waarmee je jouw toestel in de gaten kunt houden, door onder andere inzicht te geven in alle actieve processen, verbindingen en logs.

Toen een Android-gebruiker ontdekte dat de bekende en populaire bestandsbeheerder ES File Explorer stiekem informatie naar Chinese servers doorsluist, is extra controle soms benodigd om te bekijken of jouw systeem wel helemaal veilig is.  ES File Explorer implementeerde een speciale map voor Baidu, de Chinese zoekgigant die nauwe banden heeft met de overheid.

Omdat de app allerlei machtigingen had, was het mogelijk dat Baidu en zelfs de Chinese overheid toegang had tot gevoelige informatie op het toestel. Hoe de gebruiker achter de achterdeur in zijn Android kwam? Door het gebruik van OS Monitor.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

OS Monitor: dit kun je ermee

OS Monitor heeft vier tabbladen, waarvan ‘process’ en ‘connection’ de belangrijkste zijn. Bij eerstgenoemde kun je alle actieve processen bekijken, zoals welke apps op de achtergrond draaien en hoeveel processorkracht de apps verbruiken. Het connection-tabblad biedt een inkijkje in alle actieve connecties die je smartphone of tablet maakt. Zo ziet ondergetekende dat Telegram met een Britse server verbindt en WhatsApp met een Amerikaanse.

Bij de tabbladen ‘misc’ en ‘messages’ kun je respectievelijk andere informatie over je systeem, zoals de batterij- en cpu-status, en logs van het systeem bekijken. Daarmee biedt de app een handig kijkje in jouw Android-toestel. OS Monitor is daarbij opensource en geheel gratis te gebruiken.

Download OS Monitor

OS Monitor is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 2.3 en hoger.

Download OS Monitor in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.