OV-informatie straks vrij beschikbaar voor app-bouwers

Redactie
29 mei 2011, 19:24
1 min leestijd
OV-informatie straks vrij beschikbaar voor app-bouwers
9292ov

Ontwikkelaars die een openbaar vervoer-app voor Android, iPhone of een ander mobiel platform willen maken, kunnen binnenkort de gegevens daarvoor betrekken bij 9292. OV-informatieaanbieder 9292 gaat namelijk de data van OV-bedrijven vrijgeven vanaf komend najaar, schrijft het ANP. Ontwikkelaars kunnen dan de dienstregelingen van trein, bus, tram, metro en veerboten gebruiken in hun apps. Door de data beschikbaar te stellen wil 9292 bijdragen aan een bredere toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Wel moet 9292 nog met OV-bedrijven, overheden en juristen afstemmen hoe ze het systeem van open data kunnen vormgeven.

De NS is lange tijd tegenstander geweest van het beschikbaar stellen van informatie uit het ‘spoorboekje’. Maar 9292 denkt juist dat de data het gebruik van OV-diensten kan verbeteren, vooral bij gebruik van meerdere vervoermiddelen. Door verkeersinformatie en OV-informatie te koppelen kun je beter besluiten of je de auto beter kunt laten staan. De app van 9292 geeft al informatie over het reizen met OV, maar heeft nog geen koppeling met verkeersinfo. De dienst wordt behoorlijk veel gebruikt: in samenwerking met de ANWB.nl en NS.nl werden in 2010 meer dan 124 miljoen reisadviezen gegeven.

Lees verder na de advertentie.

Interessant in dit verband is trouwens ook de ontwikkeling van een Nationale Databank Openbaar Vervoergegevens (NDOV) die vanaf 2011 beschikbaar komt. Vorig jaar gaf de minister van Verkeer aan dat de reisinformatie niet meer automatisch via 9292ov wordt verspreid.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu