Betaald parkeren op Android: 5 goede apps en wat ze kosten

Dennis de Vries
23 april 2019, 19:21
5 min leestijd
Betaald parkeren op Android: 5 goede apps en wat ze kosten

Betaald parkeren via Android is gemakkelijk en kan flink wat geld schelen. We zetten een aantal parkeer-apps voor Android op een rijtje en kijken we naar de verschillende voordelen.

Lees verder na de advertentie.

Zo werken parkeer-apps voor Android-smartphones

Voor automobilisten die regelmatig parkeergeld moeten betalen, zijn er verschillende apps die het leven gemakkelijker kunnen maken. Je hoeft niet meer met een hand kleingeld op zoek naar een parkeerautomaat. Met een goede parkeer-app start je vanaf je telefoon een parkeeractie. Daarmee hoef je niet vooraf aan te geven hoe lang je van plan bent te parkeren. Zodra je wegrijdt, stop je met betalen. Zo betaal je nooit teveel, maar ook nooit per ongeluk te weinig.

Parkeer-apps bepalen aan de hand van jouw locatie het geldende parkeertarief. Zodra je een parkeeractie start, kan de parkeerwacht aan je kenteken zien dat je betaalt voor die plek. Het is mogelijk om in de apps meerdere kentekens in te voeren. Zo kun je ook een tweede auto parkeren, of parkeerkosten voor anderen voorschieten.

Verschillende tarieven in apps

Bij elke parkeer-app betaal je het parkeertarief dat geldt voor dat plekje. De apps zelf rekenen daar nog transactiekosten bovenop. Die varieren per dienst, beginnend bij 15 cent voor elke keer dat je parkeert en oplopend tot 34 cent.

Sommige apps geven je ook toegang tot parkeergarages of afgesloten terreinen. De populairste parkeer-apps zijn in vrijwel heel Nederland te gebruiken, met een enkele kun je ook in België betalen. In onderstaand lijstje vind je de beste parkeer-apps voor Android smartphones.

→ Lees ook onze Android in de auto-gids: de beste apps voor in het verkeer

1. Parkmobile

Parkmobile de populairste parkeer-app in de Play Store. Met de app kun je in vrijwel heel Nederland parkeren en via je telefoon per minuut afrekenen. Daarnaast werkt Parkmobile samen met ParkBee, een initiatief dat bedrijfsterreinen en -parkeerplaatsen op rustige tijden openstelt voor particulieren. Zo kun je soms midden in een grote stad in een parkeergarage parkeren, die anders niet voor je toegankelijk is.

Parkeren met Parkmobile kost 27 cent per parkeerbeurt, bovenop het geldende parkeertarief. Er is ook een account voor veelparkeerders. Daarbij betaal je maandelijks 2,50 euro. Dan worden er geen verdere transactiekosten meer gerekend. Met een Nederlands account kun je ook in België bij een flink aantal gemeentes parkeren.

Download Parkmobile in de Play Store (gratis)

2. Yellowbrick

Even ‘bricken’ is al sinds 2006 een begrip als het gaan om parkeren. Wat ooit begon als sms-dienst, is nu uitgegroeid tot moderne app die zich puur en alleen richt op betaald parkeren. Voor wie vaak, maar kort parkeert buiten de Randstad kan een ‘Flex’-account de moeite waard zijn. Je betaalt dan 10 procent van de parkeerkosten elke keer dat je parkeert, met minimaal 15 cent aan transactiekosten. Afhankelijk van hoe lang je staat, loopt dit op tot een maximum van 50 cent. Anders kun je kiezen voor standaard transactiekosten van 34 cent per parkeeractie. Veelgebruikers hebben misschien iets aan een ‘unlimited’ account, waarbij je 75 cent per week betaald. Daar komen geen transactiekosten bovenop.

Naast de transactiekosten voor parkeren op straat, kun je met Yellowbrick ook in parkeergarages en P+R-terreinen van Q-Park staan. Daarvoor kun je de P+-pas aanvragen. Met deze kaart kun je bij Q-Park garages en terreinen in- en uitrijden. Yellowbrick werkt in Nederland, België en Duitsland. Wil je in een ander land parkeren, dan kan dat alleen niet met hetzelfde account. Voor elk land moet je je even apart registreren.

Download Yellowbrick in de Play Store (gratis)

3. ANWB Onderweg

De app van de ANWB is meer dan alleen een parkeer-app. Naast de mogelijkheid om je parkeertarief via je Android-telefoon te betalen, heeft ‘ie ook andere handige functies voor automobilisten. Zo kijkt de app of er files onderweg staan en stelt het alternatieve routes voor bij vertraging. Ook heeft het elke dag de actuele literprijs van benzine. Samen met de mogelijkheid om met één druk op de knop te betalen voor een parkeerplaats, maakt dit een handige app voor automobilisten.

Voor de parkeerfunctie werkt de ANWB samen met Yellowbrick; de werking is dan ook vrijwel gelijk. Zo kunnen leden van de ANWB ook de P+-pas van Yellowbrick aanvragen om bij Q-Park te parkeren. De ANWB is wel iets voordeliger. Ze rekenen 28 cent transactiekosten bovenop de parkeertarieven. Net als bij Yellowbrick kun je ook kiezen voor een account dat kort parkeren voordeliger maakt. Je betaalt dan ook tien procent van de parkeerkosten, met een minimum van 15 cent. De maximale transactiekosten bedragen hierbij 40 cent – maar als je maar kort parkeert betaal je dus een stuk minder.

Download ANWB Onderweg in de Play Store (gratis)

4. Flitsmeister

Als je vaak op de weg zit, is de kans groot dat je Flitsmeister al gebruikt. De app geeft je een seintje als je bij flitspalen of snelheidscontroles komt. Sinds kort kun je ook voor je parkeerplaats betalen met Flitsmeister. Als je de app al aan hebt staan tijdens het rijden, hoef je daar weinig voor te doen. Zodra je aangekomen bent op je bestemming geeft Flitsmeister zelf aan dat je een parkeeractie kunt starten. Zolang je geparkeerd staat, houdt de app de tijd en kosten netjes bij. Zodra je wegrijdt, krijg je een waarschuwing dat je de parkeerteller weer stop kunt zetten.

Bij Flitsmeister betaal je het normale tarief voor je parkeerplaats, plus 25 cent transactiekosten voor elke keer dat je ergens parkeert. Momenteel werkt de parkeerfunctie van Flitsmeister alleen nog voor betaald parkeren op straat en in Nederland. Zowel parkeergarages als parkeren in België komt later pas beschikbaar.

Download Flitsmeister in de Play Store (gratis)

5. TanQyou Park

De TanQyou parkeer-app is afkomstig van de gelijknamige tankstations. De applicatie is niet heel uitgebreid, maar wel intuïtief in gebruik. Je kunt zoveel kentekens toevoegen als je wil en gemakkelijk je transactiegeschiedenis uitlezen. Zoals je mag verwachten van de prijsvechter zit ook hier het grootste voordeel in de prijs.

Met 20 cent transactiekosten per parkeerbeurt is het de voordeligste optie. Mensen die veel parkeren kunnen ook een abonnement afsluiten. Voor 1,50 euro per maand worden dan geen transactiekosten meer gerekend. Als je dus acht keer of vaker ergens parkeert, is dit de goedkoopste optie.

Download TanQyou Park in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu