Permission Monitor: direct zicht op verdachte Android-apps

Wouter Nijsen
22 juni 2011, 14:30
2 min leestijd
Permission Monitor: direct zicht op verdachte Android-apps
Permission Monitor_Android_icon

De laatste tijd duiken er steeds meer berichten op over Android-apps die eigenlijk de naam app niet verdienen omdat ze nog het meeste lijken op als app vermomde virussen. Zo kan het gebeuren dat je denkt een app met leuke wallpapers te installeren terwijl in werkelijkheid je email-verkeer afgevangen wordt of er met regelmaat ongevraagd sms-berichten verstuurd worden. Dit heeft alles te maken met de machtigingen die een bepaalde app heeft. Als gebruiker moet je natuurlijk op je hoede zijn en zou je voordat je een app gaat installeren moeten controleren welke machtigingen een bepaalde Android-app heeft. Zo zou je je kunnen afvragen waarom bijvoorbeeld een wallpaper-app een machtiging moet hebben waarbij SMS-berichten kunnen worden verstuurd of je Gmail gelezen kan worden. Veel Android-gebruikers blijken deze machtigingen echter niet te controleren met alle gevolgen van dien. Gelukkig heeft de Nederlandse Android-ontwikkelaar Vincent de Smet een app gemaakt die de controlerende taak van de Android-gebruiker overneemt.

Lees verder na de advertentie.

Permission Monitor controleert namelijk welke machtigingen de Android-apps hebben die je op je Android-device hebt geïnstalleerd. Je kunt een lijst van alle geïnstalleerde apps bekijken en per applicatie zien welke machtigingen er gebruikt worden. Tevens is het mogelijk een lijst met alle bekende machtigingen (permissions) te bekijken om bijvoorbeeld te zien welke van je geïnstalleerde apps toegang hebben tot je Gmail of SMS-berichten. Een handige optie is de “permission monitor” die waarschuwt wanneer je een app installeert die gebruik maakt van bepaalde machtigingen. Je kunt zelf zogenaamde “permission sets” aanmaken waarop gecontroleerd moet worden. Op basis van je ingestelde  “permission sets” laat de app je ten slotte een lijst zien met mogelijk verdachte Android-applicatie die op je device staan.

Permission Monitor_Android_1
Permission Monitor_Android_2

Permission Monitor Free is gratis te gebruiken maar wel voorzien van in-app-advertenties. De Pro-versie kost €1,50 en is advertentie-vrij. Daarnaast heeft Permision Monitor Pro de mogelijkheid een whitelist aan te maken van apps die je vertrouwd zodat je geen meldingen meer krijgt bij updates van verdachte applicaties. Wil je graag weten of je verdachte apps op je Android-device hebt staan download dan Permission Monitor. En nu maar hopen dat na installatie niet de “alarmbellen” gaan rinkelen.

Permission Monitor Free

Permission Monitor Pr (€1,50)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu