De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google bereidt Play Store voor op komst Android 6.0 Marshmallow

Redactie
9 september 2015, 10:30
3 min leestijd
Google bereidt Play Store voor op komst Android 6.0 Marshmallow

Na de aankondiging van Android 6.0  zijn bij Google de voorbereidingen voor de update, die dit najaar  wordt uitgerold,  in volle gang. In de code van de nieuwe Play Store (5.9) zijn enkele nieuwe opties te ontdekken, waaronder ondersteuning voor  vingerafdrukscanners.

Lees verder na de advertentie.

Android Police  ploos het apk-bestand van de Play Store  uit en ontdekte verschillende nieuwe mogelijkheden.  Hoewel de nieuwe functies nog niet live zijn gezet, zijn ze wel in de code terug te lezen. Het gaat echter wel om een teardown van mogelijke functies,  waardoor er een kans  is dat ze  uiteindelijk in een andere vorm verschijnen in de app.

Play Store-update brengt vingerafdrukondersteuning

vingerafdrukscanner play store

Eén van de  nieuwe mogelijkheden die terug te vinden is in de code is ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Op dit moment is het, in tegenstelling tot in de iOS App Store, nog niet mogelijk om gebruik te maken van je vingerafdruk om downloads en betalingen goed te keuren. Deze nieuwe functie moet dit wel mogelijk maken.

Logisch, de meeste nieuwe Android-toestellen die worden gepresenteerd beschikken immers over een vingerafdrukscanner en het is een veilige manier om je gegevens te beschermen. De nieuwe functie maakt het onder meer mogelijk om met je vingerafdruk een app in  Google Play  te kopen, zonder je wachtwoord in te hoeven te voeren.

Een andere nieuwe optie hangt samen met het eerder door Google gepresenteerde app invite-systeem. Gebruikers van een app kunnen Google-contacten via sms of e-mail uitnodigen voor een app die zij gebruiken. Als de ontwikkelaar van de app het toestaat, is er een beloning gekoppeld aan het accepteren van de uitnodiging voor de nieuwe gebruiker. De in de teardown gevonden code over het geven van toestemming via sms en contacten is waarschijnlijk gekoppeld aan deze toekomstige nieuwe functie.

Verwijderen van geheugenvreters

Een andere interessante ontwikkeling is de code voor een Uninstall Manager. Met de steeds groter wordende apps en de betere camerakwaliteiten voor het maken van foto’s en video’s, is het interne geheugen van je telefoon zo vol.  Google Play  lijkt hierop in te springen door je de mogelijkheid te bieden apps te verwijderen wanneer ze teveel ruimte innemen.

uninstall manager play store-update

Het is niet helemaal duidelijk wanneer je gebruik kunt maken van de Uninstall Manager, maar alles wijst erop dat deze alleen verschijnt als je daadwerkelijk opslagruimte tekort komt bij het downloaden of installeren van een nieuwe app.

De vormgeving van de functie is simpel: een lijst van alle apps, gesorteerd van groot naar klein op basis van de ruimte die ze innemen. Selecteer de apps die je wilt verwijderen en klaar. Hoewel een deel van het tekort aan intern geheugen bij het installeren van nieuwe apps hiermee wordt opgelost, wordt de ruimte die foto’s, video’s en muziek innemen hier buiten schot gelaten. Ook deze functie is nog niet live, zo meldt Android Police.

Aanbevelingen op basis van GPS

Een nieuwe lijn code waarvan minder duidelijk is wat het zal gaan inhouden gaat over het gebruik van gps  voor het bepalen van de precieze locatie van je toestel. Waarschijnlijk borduurt dit voort op een experiment van Google drie jaar geleden, waarbij de Play Store aanbevelingen en suggesties voor apps deed op basis van je locatie en je vrienden. Wanneer gps  is ingeschakeld, zal de Play Store deze informatie gebruiken om apps te suggereren die je kan gebruiken op de locatie waar je je bevindt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu