Preview: Android-apps regionale omroepen versie 2

Redactie
27 september 2011, 18:45
3 min leestijd
Preview: Android-apps regionale omroepen versie 2
Preview: Android-apps regionale omroepen versie 2

De meeste regionale omroepen hebben een eigen Android-app, maar werken hiervoor samen in in het Regio-app project. Hun applicaties worden gemaakt door ontwikkelaar Peperzaken. Aanstaande vrijdag komt versie twee van deze regio-apps uit. Waar eerst negen omroepen meededen is het aantal deelnemers nu gestegen naar twaalf. Genoeg reden voor Androidplanet om deze nieuwe versie van de regio-apps onder de loep te nemen. Aangezien de werking van alle regio-apps nagenoeg hetzelfde is, is gekozen om één app te behandelen. De besproken wijzigingen gelden voor alle regio-apps, tenzij dit specifiek anders is aangegeven. Voor deze preview is gebruik gemaakt van de RTV Noord Android-app.

Lees verder na de advertentie.

Algemene wijzigingen

Het eerst wat opvalt als je de app opent is de vraag of je Breaking Nieuws notificaties wilt ontvangen. Een welkome toevoeging waarmee je altijd op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws zonder steeds de app te hoeven openen. Het bekijken van artikelen is ook wat vereenvoudigd. In een artikel kun je ook naar meerdere foto’s kijken met de functie fotoslideshow. Daarnaast worden audio en video snel weergegeven bij het artikel. Deze laden vrij vlug, maar niet automatisch. Je moet een filmpje of geluidsfragment eerst handmatig selecteren.

Je kunt nu ook naar links of rechts vegen (swipen) om van artikel te wisselen. Onderin heb je echter nog steeds een balk met pijltjestoetsen met dezelfde functionaliteit. Mooier zou zijn als deze onderste balk compleet zou worden weggehaald zodat je meer van het artikel kunt zien. De knop om artikelen te delen zou dan naar boven verplaatst kunnen worden naast de locatie-knop. In het hoofdmenu is het kopje Hoofdlijnen vervangen door Belangrijkste nieuws en dit dekt de lading beter. Hoofdlijnen uit het nieuws is de nieuwe naam voor Meer nieuws. Dit had beter Laatste nieuws genoemd kunnen worden.

Nu kun je ook zelf nog gemakkelijker nieuws naar de omroep sturen met Nieuwstip dat iets is uitgebreid. Hierbij kun je een kort bericht sturen en deze voorzien van meerdere foto’s en video’s en je GPS-locatie. Vooralsnog kon je maar één foto toevoegen. Deze interface ziet er net wat gelikter uit in de nieuwe versie.

Specifieke wijzigingen

Hier volgen wijzigingen die specifiek voor de RTV Noord-applicatie gelden. Zo is nu TV Noord ook live te bekijken in de Android-app. Sommige regio-apps hadden deze functionaliteit al, maar nu maakt dit standaard onderdeel uit van alle versies. Dit werkt probleemloos bij RTV Noord. Naast televisie kun je ook de regionale radio-zender beluisteren zoals vanouds. Ook teletekst is te benaderen via de nieuwe Android-app.

RTV Noord heeft meer sport- en nieuwscategorieën toegevoegd zoals 112nieuws en bekende regionale sportvereningingen zoals FC Groningen en SV Veendam. Vooral handig is het overzicht van meest gelezen artikelen. Dit overzicht zit nu verstopt achter de knop meer, maar je kunt in de app, zoals bij alle regio-apps, aangeven wat de vier categorieën in het hoofdmenu moeten zijn. Zo kun je de app enigzins aanpassen aan je eigen voorkeuren. Ook zijn de laatste foto’s van Groningen in Beeld via de RTV Noord-app te bekijken.

Conclusie

Versie 2 van de Andriod regio-apps is een welkome update, en voegt enkele handige functies toe zoals notificaties, live televisie en het swipen van artikelen. Het design en de naamgeving van sommige onderdelen kan wellicht nog wat worden aangepast, maar al met al valt er weinig op aan te merken. Volgende week zullen de eerste regio-apps de update ontvangen, de rest zal in de komende weken worden uitgerold.

De omroepen die deelnemen zijn hieronder genoemd. De drie nieuwe omroepen die voor het eerst deelnemen zijn L1 (Limburg), Omroep Zeeland en Omroep Friesland. Hoewel Omroep Friesland al een bestaande app had, zal deze worden vervangen. De enige omroep die niet deelneemt aan het Regio-app project is Omroep Flevoland. Deze omroep heeft al een eigen app en kiest ervoor om deze te behouden.

Bestaande omroepen:

 • RTV Noord
 • RTV Oost
 • RTV West
 • RTV Rijnmond
 • RTV Drenthe
 • Omroep Gelderland
 • Omroep Brabant
 • RTV Utrecht
 • RTV Noord-Holland

Nieuwe omroepen:

 • L1
 • Omroep Zeeland
 • Omroep Friesland (had al een eigen app, wordt nu gewijzigd)

Niet deelnemend:

 • Omroep Flevoland (heeft al eigen app)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu