Preview: NOS Journaal voor Android

Redactie
16 januari 2012, 18:45
3 min leestijd
Preview: NOS Journaal voor Android
Preview: NOS Journaal voor Android

Een van de apps die al een hele lange tijd ontbreekt op Android is die van het NOS Journaal. Onlangs kwam wel Uitzending Gemist beschikbaar voor Google’s mobiele platform waarmee de laatste uitzendingen van het journaal te bekijken zijn, maar dat is niet helemaal hetzelfde als een eigen app. Dit jaar zal de Publieke Omroep een echte NOS nieuwsapp voor Android uitbrengen die naast video’s ook nieuws, sport en foto`s zal aanbieden. In afwachting daarvan komt ze eerst met de NOS Journaal app die exclusief video aanbiedt. Androidplanet mocht de NOS Journaal Android-app alvast onder handen nemen.

Lees verder na de advertentie.

Geschiedenis

De NOS Journaal iOS-app is al jaren beschikbaar maar de Android-versie is steeds uitgesteld vanwege de vele problemen met de diverse Android-toestellen. De app maakt gebruikt van (live)streams waar niet alle Android-versies goed mee overweg kunnen. Door de grote groei van Android gaat de Publieke Omroep het toch maar weer opnieuw proberen met een echte nieuwsapp die naast video’s ook het laatste nieuws en sport zal aanbieden. Om alvast het videogedeelte onder de knie te krijgen is begonnen met de NOS Journaal Android-app. Momenteel bevindt de app zich in de bètafase en is deze nog niet klaar voor het grote publiek.

NOS Journaal voor Android

Met NOS Journaal voor Android kan je de laatste journaaluitzendingen van de NOS en de NOS op 3 terugkijken en de livestreams van de themakanalen Journaal 24 en Politiek 24 bekijken. Met Live Sport kan je tijdens sportuitzendingen naar sportstreams kijken. Het laatste NOS Journaal en de grote Journaal-uitzending van 20.00 uur zijn apart te benaderen. Ook kan je naar het Nieuws in 60 seconden overzicht kijken.

De kwaliteit van de uitzendingen is vergelijkbaar met de Uitzending Gemist app. Het snel van plaats verwisselen in een uitzending is alleen mogelijk als de gehele uitzending is geladen, iets wat wel even kan duren bij een langere uitzending. Het streamen van de nieuwskanalen gaat bijzonder goed, deze streams laden vlug en zonder problemen. Ook als je Wi-Fi uitschakelt en alleen van 3G gebruik maakt is de kwaliteit nog steeds goed.

Qua lay-out is er nog veel op te merken aan de app. Zo is de vormgeving duidelijk nog niet geoptimaliseerd voor een 720p-resolutie. Ook de icoontjes zouden wat scherper mogen zijn. Ook is het jammer dat op Android 4.0 video’s niet automatisch de knoppenbalk verbergen zoals de YouTube-app en de Uitzending Gemist-app al wel doen onder Ice Cream Sandwich. Op een toestel met een lagere resolutie ziet het geheel er een stuk beter uit.

De vormgeving spreekt voor zichzelf en de basis is goed. Je hebt een aantal uitzendingen en streams om uit te kiezen en deze kun je met één druk op de knop openen. Niet al te complex en het werkt gewoon. Wel is het jammer dat je alleen maar informatie te zien krijgt over wanneer de uitzending is uitgezonden en hoe lang deze duurt. Het zou fijn zijn als je ook zou weten welke onderwerpen behandeld worden in de uitzending, maar dat is wellicht een aandachtspunt voor in de toekomst.

Zelf testen?

Wil jij de NOS meehelpen met het afspelen van video content op Android toestellen? Meld je dan aan als bètatester door voor 20 januari 12:00 uur een mailtje te sturen naar james(punt)tjan(apenstaartje)nos(punt)nl onder vermelding van je naam, email en type Android-toestel. Deelnemers ontvangen instructies om de bètaversie van de app te downloaden en reacties aan de NOS te sturen.

Categorie: Nederlands
Spotlights: Apps, Plex

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's