Preview: NOS voor Android

Redactie
6 juli 2012, 14:54
3 min leestijd
Preview: NOS voor Android

De NOS komt binnenkort ook met een speciale nieuws-app voor Android. De eerste indruk is zeer positief: de app lijkt op de geprezen en goed werkende iOS-versie en het is met de app mogelijk om nieuws-uitzendingen en -clips op je Android-toestel te bekijken.

Lees verder na de advertentie.

Onze indruk

De NOS-app voor Android ziet er vrijwel precies hetzelfde uit als de iOS-variant. Het beginscherm bestaat uit een NOS-knopje waar je naar verschillende tabbladen en de instellingen kunt gaan en bevat naast het nieuwsoverzicht drie knoppen die respectievelijk het weer, de file’s en live-uitzendingen weergeven. Via de Live-knop kun je de huidige uitzendingen van de NOS bekijken, waaronder het Journaal 24, Politiek 24 en thema-uitzendingen als de Tour de France. Ook Radio 1 is via de knop te beluisteren, wat voor velen een handige bijkomstigheid zal zijn. Bij de eerste keer opstarten vraagt de app vragen of je notificatie-berichten wilt ontvangen, maar deze blijken op dit moment nog niet te werken.

De nieuwsberichten worden heel simplistisch weergegeven, zowel het overzicht als een nieuwsbericht. In het nieuwsoverzicht kunt je naar andere tabbladen swipen, zoals sport, video’s en uitzendingen. Bij nieuwsberichten vult een grote brede foto de bovenkant waar je bij sommige berichten met een swipe een andere foto ziet. Hierdoor creëert de NOS een soort van foto-slideshow. Je wisselt tussen nieuwsberichten met de pijljes. Swipe-bewegingen worden helaas hiervoor (nog) niet ondersteund. Bij enkele nieuwsberichten is een video te zien of geluidsfragment te beluisteren. Dit herken je in het nieuwsoverzicht door het afspeel-icoontje. Een handige optie bij de nieuwsberichten is het aanpassen van de tekstgrootte. Als je een klein scherm hebt, leest een kleiner lettertype misschien wat fijner. Daarnaast zullen ouderen deze optie ook op prijs stellen.

De video’s van de NOS zijn erg belangrijk voor de app. Naast het journaal zijn ook Nieuwsuur, Sportjournaal, NOS op 3, Jeugdjournaal en een selectie sportprogramma’s van de NOS te bekijken. De fijnste eigenschap van de app is het tabblad video’s, waar korte video’s in een handig overzicht worden gepresenteerd. Deze video’s laden – nadat de app de juiste instellingen voor je Android-toestel heeft bepaald – redelijk snel en bieden de mogelijkheid om onderweg je korte nieuws selectief samen te stellen. Ik ben ook een groot fan van ‘Het nieuws in zestig seconden’, dat op veel momenten (en vooral onderweg) gemakkelijk bekeken kan worden.

De app maakt het ook mogelijk om nieuwsberichten via Facebook en Twitter te delen. De NOS-app vraagt dan éénmalig toestemming. Het delen van video’s is niet mogelijk. Daarbij krijgt het weer-tabblad nog even speciale aandacht, want deze ziet er zeer verzorgd uit en geeft duidelijke informatie. Als je in het weer-overzicht naar beneden scrollt, zie je tevens een geanimeerde neerslagkaart van Weeronline.

De NOS voor Android-app doet heel veel goed. Het besteedt aandacht aan hetgeen dat belangrijk is: nieuws, zowel in tekst, radio als video. De app is vrij compleet qua nieuwsvoorziening, maar mist nog wat verfijning in het design. De deel- en lettertypeknoppen kunnen bijvoorbeeld een mooi icoontje krijgen en aan de videospeler zou nog een knop kunnen worden toegevoegd om het gehele scherm te vullen. Dit is mij tot nu toe nog niet met een video gelukt. Aan NOS de taak om al een zeer degelijke en functionele app nog net iets beter te maken, zodat de app in de Google Play Store kan verschijnen. Wanneer dit precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. Maar de app geeft de indruk dat dit niet lang meer gaat duren.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu