Met deze 5 apps leer je programmeren en Android-apps maken

Erwin Vogelaar
26 september 2017, 14:03
3 min leestijd
Met deze 5 apps leer je programmeren en Android-apps maken

We weten inmiddels dat talen leren via apps ideaal is, maar hoe zit het met programmeertalen? Met deze apps leer je programmeren en zelf Android-apps maken.

Lees verder na de advertentie.

Programmeer-apps

Wil je leren programmeren? Of kun je al wat maken en wil je jezelf focussen op het creëren van van Android-apps? Beide kan via apps in de Play Store. In deze lijst vind je tips voor als je nog helemaal niets over programmeren weet, maar ook apps waarmee je met jouw kennis een stapje verder helpt.

1. SoloLearn

programmeer-apps

SoloLearn is een bijzonder complete app, waarin je alles leert over programmeren. De lessen zijn helder ingedeeld. Eerst krijg je kennis voorgeschoteld en daarna breng je die kennis in de praktijk door middel van een test. Ook krijg je alle ruimte om zelf code te schrijven en deze te draaien. Elke vraag heeft tevens een eigen reactiehoek.

Erg tof aan SoloLearn is de Code Playground. Hier zie je code van andere gebruikers die je direct kunt draaien en proberen. Bijvoorbeeld een klein spelletje dat iemand geprogrammeerd heeft. Door de code vervolgens uit te pluizen, leer je hoe dat spelletje werkt. Dit pas je vervolgens toe bij het maken van je eigen apps.

Download Sololearn in Google Play (gratis)

2. Py

programmeer-apps

Hoewel Py nog nauwelijks leeft in de Play Store, is het een van onze favoriete apps voor het leren van programmeertalen. Dit komt omdat de app enorm veel lijkt op Duolingo. Py is geschikt voor als je nog helemaal niets weet over programmeren. Het nadeel is dat je enkel de keuze krijgt tussen het maken van iOS-apps of websites.

Kies je voor iOS-apps dan wordt je namelijk direct naar Swift gestuurd. Dit is de programmeertaal die Apple gebruikt. Tik je echter op de balk bovenin, dan krijg je ook de keuze voor bijvoorbeeld C++, Java, HTML, Python en meer. De lessen zijn opgedeeld in korte behapbare stukjes waarin zeer helder de basis van programmeren wordt uitgelegd.

Download Py in Google Play (gratis)

3. Encode

programmeer-apps

Duik met Encode in ‘de wereld van code’. Dit is naast Py ook een bijzonder overzichtelijke app, waarmee je helder lessen leert over programmeren. Alle basisfuncties, zoals strings, ‘if’, ‘else’ enzovoort worden stuk voor stuk uitgelegd en getest. De lessen bouwen constant voort op de kennis die je al hebt opgedaan.

Elke les heeft een interactief element. Hierdoor ben je niet enkel aan het lezen, maar breng je het ook direct in de praktijk. Een nadeel van deze app is dat je voor veel lessen moet betalen.

Download Encode in Google Play (gratis)

4. Lightbot: Code Hour

programmeer-apps

Deze app is specifiek bedoeld voor kinderen om de basis van programmeren te leren. De app is een soort game, waarmee geleerd wordt wat het betekent om te programmeren. Dit doen spelers door een serie commando’s naast elkaar te zetten om een robotje op weg te helpen. Denk aan een commando om te lopen, draaien, springen en het licht aan te zetten.

De game introduceert tijdens het spelen steeds meer onderdelen van programmeren. Kinderen leren op deze manier dat doelen bereikt worden door een code te maken. De eerste twintig levels zijn zijn gratis, maar daarna moet je betalen.

Download Lightbot: Code Hour in Google Play (gratis)

5. Udacity

programmeer-apps

Udacity is de juiste keuze als je een stap verder wil gaan, specifiek in de richting van het maken van Android-apps. In deze app krijg je namelijk niet enkel een basis voor programmeren, maar ook alle ruimte om je kennis in te zetten voor het maken van Android-apps. Cursussen geven duidelijk aan welke basiskennis je nodig hebt om mee te doen. Zo vraagt de cursus ‘Android Fundamentals’ om ‘Android for Beginners’ en ‘Intro to Java’.

Er zijn ook specifiek lessen voor onder andere Material Design, Android Wear, Android TV, Android Auto enzovoort. Udacity is daarom vooral een aanrader als je een stapje verder wil gaan en succesvolle Android-apps wil bouwen.

Download Udacity in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu