Beveiligde maildienst ProtonMail nu beschikbaar voor Android

Wouter Nijsen
17 maart 2016, 16:19
2 min leestijd
Beveiligde maildienst ProtonMail nu beschikbaar voor Android

ProtonMail heeft eindelijk een officiële app voor Android. Dat betekent dat jij eindelijk ook versleuteld en net zo veilig kan mailen als Edward Snowden.

Lees verder na de advertentie.

ProtonMail Android

De ProtonMail-app werd al een aantal maanden getest en is vanaf nu  voor iedereen te downloaden. ProtonMail is bekend geworden door de populaire tv-serie Mr Robot, waar hoofdpersoon Elliott Anderson de veilige maildienst ook gebruikt. De dienst wordt omgeschreven als een Google Apps-alternatief met meer veiligheid en privacy. De app versleutelt al je e-mails, waardoor de inhoud niet achterhaald kan worden als een kwaadwillende partij deze onderschept.

Vanuit de Android-app maak je een account aan, waarna je twee wachtwoorden moet kiezen. Eén om in te loggen met je account, de ander wordt gebruikt om berichten te versleutelen. Het is zaak om het  wachtwoord goed te onthouden, aangezien het later niet te achterhalen is, ook door ProtonMail zelf niet. Al je data wordt versleuteld op de servers van ProtonMail en is alleen voor jou toegankelijk. Hierdoor kan ook ProtonMail nooit je berichten inzien.

De app maakt gebruik van Material Design en oogt overzichtelijk. Linksboven vind je een hamburgermenu om te schakelen tussen je inbox, verzonden e-mails en berichten die je hebt gemarkeerd.  Bij het opstellen van een nieuwe e-mail zie je een aantal  knopjes. Met het slotje beveilig je berichten en het klokje gebruik je om berichten na een bepaalde tijd te verwijderen. Vooral het slotje  is belangrijk, omdat  je hiermee berichten beveiligt die naar een niet  ProtonMail-account worden verzonden. De opties hoef je overigens niet verplicht te gebruiken:  als je een normale e-mail wilt versturen, dan kan dat.

Meer over ProtonMail

De servers van ProtonMail staan in een bunker in Zwitserland. In tegenstelling tot  maildiensten die hun servers in de VS hebben staan, heeft ProtonMail daardoor de mogelijkheid om  verzoeken voor informatie te weigeren. Het Amerikaanse Outlook hanteert bijvoorbeeld een ander privacybeleid, waardoor verzoeken van opsporingsdiensten ingewilligd kunnen worden.

ProtonMail maakt gebruik van OpenPGP voor de versleuteling van berichten. Bij het opstellen van een e-mail kies je de publieke sleutel van de ontvanger en versleutel je het bericht met je privésleutel en bijbehorende wachtwoord. De ontvanger kan het bericht alleen inzien met zijn eigen privésleutel. Op die manier wordt voorkomen dat berichten zijn te onderscheppen en analyseren, bijvoorbeeld door overheden of geheime diensten.

Download de ProtonMail-app

ProtonMail is via onderstaande link gratis te downloaden. De app weegt 15MB en vraagt om Android 4.0.3 of hoger voor de installatie.

Download ProtonMail  in Google Play (gratis)

Bron: ProtonMail
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu