Let op: criminelen misbruiken de Rabo Bankieren-app om je op te lichten

Lars Paymans
20 juni 2016, 17:15
2 min leestijd
Let op: criminelen misbruiken de Rabo Bankieren-app om je op te lichten

Als je een auto wilt verkopen via Marktplaats, is het slim om de komende tijd op te passen voor potentiele kopers die met de Rabo Bankieren-app betalen. Volgens de politie zouden oplichters de app misbruiken voor criminele activiteiten.

Lees verder na de advertentie.

Rabo Bankieren-app oplichters actief

In een blogpost legt de politie uit hoe de criminelen de mobiele app van Rabobank inzetten om mensen op te lichten. De oplichters struinen Marktplaats af op zoek naar mensen die hun auto willen verkopen. Vervolgens doen ze zich voor als potentiële koper, en gaan ze thuis langs om de auto te bekijken en eventueel mee te nemen. Tot nu toe niets aan de hand, totdat de app van de Rabobank tevoorschijn komt.

Volgens de politie is het de schuld van de rabobank

De Rabo Bankieren-app oplichters laten bij het ‘afrekenen’ namelijk een scherm van de Rabobank-app zien waarop staat dat de betaling in behandeling is. Ze vertellen de verkoper dat dit soms uren kan duren, en geven hierdoor het idee dat het geld al verstuurd is en de bank het alleen even moet verwerken. Vervolgens vertrekken ze met de auto, zonder dat de verkoper weet dat hij of zij zojuist opgelicht is.

Zoals je misschien al had verwacht, komt het overgemaakte geld nooit aan. Op de rekening van de oplichters staat namelijk te weinig geld, waardoor de transactie geannuleerd wordt en er niks wordt overgemaakt. Tegen de NOS stelt de Rabobank echter dat de app hier al tegen beveiligd is, en de criminelen waarschijnlijk gebruik maken van een screenshot van de app.

Hoe dan ook is het dus slim om goed op te letten als je een auto (of iets anders) online wilt verkopen. De politie raadt aan om zoveel mogelijk met contant geld te regelen, wat bij grotere bedragen natuurlijk wat lastiger wordt. Twee slachtoffers die aangifte hebben gedaan zouden inmiddels hun auto terug hebben, maar de politie hoopt met de oproep dat meer mensen zich zullen melden die door deze nieuwe oplicht-techniek getroffen zijn.

Bron: Politie.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu