De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Review: Aldiko Book Reader, e-books lezen op je Android-telefoon

Wouter Nijsen
23 oktober 2009, 23:24
3 min leestijd
Review: Aldiko Book Reader, e-books lezen op je Android-telefoon
1 Startscherm

E-books staan de laatste tijd behoorlijk in de belangstelling. Helemaal nu Bol.com aardig aan de weg timmert met een behoorlijk aanbod Nederlandstalige e-books en de nieuwe Sony Reader die zelfs bij ANWB-winkels te koop is! Maar voor Android-gebruikers is er ook de mogelijkheid om e-books op je eigen telefoon te lezen. Natuurlijk mis je dan het voordeel van de specifieke readers met hun elektronische inkt. Echt uren achtereen lezen gaat op zo’n scherm gewoon een stuk beter door de aangepaste techniek, die voor een rustiger beeld zorgt.

Wil je echter gewoon even een paar pagina’s lezen tijdens het reizen met het openbaar vervoer of als je even op je afspraak moet wachten dan voldoet het scherm van je Android-telefoon prima. Met Aldiko Book Reader heb je in ieder geval de beschikking over gratis reader-software.

Het feit dat het hier een gratis reader betreft wil niet zeggen dat Aldiko zich er makkelijk vanaf gemaakt heeft. De reader is erg compleet met veel instelmogelijkheden en een behoorlijke lijst met boeken die direct vanuit de reader op je telefoon gedownload kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

Na het starten van de applicatie kom je in een fraai overzichtsscherm met daarin je boekenplank en de mogelijkheid boeken in diverse genres direct vanuit de applicatie te downloaden. Voor de boekenkeuze ben je helaas beperkt tot veelal Engelstalige boeken. Het aanbod bestaat uit veel gratis boeken die vaak behoorlijk oud zijn, maar er zitten ook genoeg bekende klassiekers tussen. Daarnaast zijn er gratis  nieuwe boeken te downloaden van wat onbekendere schrijvers. Ook voor betaalde boeken kun je terecht binnen de reader of rechtstreeks in de Android Market. Aldiko ondersteutd het gangbare ePub-formaat waarmee het hele internet eigenlijk één grote boekenwinkel is geworden. Helaas wordt het beveiligde ePub-formaat waarin Bol.com zijn boeken aanbiedt niet ondersteund.

Downloads en Tip

De Aldiko Reader kent veel instellingsmogelijkheden. Zo kun je de helderheid van het scherm instellen, los van de instellingen van je telefoon. Lettertype en  -grootte zijn te wijzigen, maar ook de layout van een bladzijde en de manier waarop je door het boek bladert. Van elk boek wat je geopend hebt wordt onthouden waar je gebleven bent met lezen, zodat je direct verder kunt. Een bladzijde voor- of achteruit bladeren gaat eenvoudig door rechts of links op het scherm te tikken, of door over het scherm te vegen.

Conclusie:
De Aldiko Book Reader werkt snel en prettig. Daarnaast is de bediening intuïtief, waardoor je direct aan de slag kunt. Verbeterpunten zijn er ook, zoals een autoscroll-optie, waardoor het boek langzaam als een soort autocue over het scherm rolt, zou een handige aanvulling zijn. Hierdoor hoef je niet zo veel te bladeren, wat helaas noodzakelijk is omdat er niet erg veel tekst in één keer op het scherm past. Voor ons Nederlanders en Belgen zou het prettig zijn als er een fatsoenlijk aanbod van Nederlandstalige boeken vanuit de applicatie gedownload kan worden. E-books lezen op je Android telefoon een aanrader? Niet voor langere tijd achterelkaar lezen, maar als tijdverdrijf zeker aan te raden.

De Aldiko Book Reader is gratis te downloaden in de Android Market, of rechtstreeks door het scannen van de QR-code.

Meer info is te vinden op de website van Aldiko

Spotlight-foto: discoluxx, CC Flickr

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu