De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Review: Andook Lite, Outlook-contacten importeren in Android

Redactie
19 mei 2009, 21:43
3 min leestijd
Review: Andook Lite, Outlook-contacten importeren in Android
outlook

Als je gewend bent om Outlook te gebruiken, heb je misschien nog niet je contacten overgezet naar Google Contacts. Synchroniseren van contacten met je Android-toestel is er dan nog niet bij. Andook Lite is een applicatie, die belooft je Outlook-contactpersonen op je toestel te importeren. Handig! Dat scheelt weer gepruts met extra synchronisatietools en het klinkt supersimpel: je maakt een export van je Outlook-contacten, zet dat in de root van je geheugenkaartje en Andook Lite doet de rest. Zo gezegd, zo gedaan.

Andook Lite is gratis te downloaden en is zo te zien nog maar door weinig mensen ontdekt (100 tot 500 downloads). De applicatie is gratis te installeren. Of er ook een betaalde Pro-versie naast deze Lite-versie komt, is niet duidelijk: op internet is niets te vinden over ontwikkelaar Fezza. Maar dat maakt niet uit, want uit de beschrijving is niets op te maken, dat Andook Lite beperkingen in functionaliteit heeft, dus we gaan lekker aan de slag.

Lees verder na de advertentie.

Eerst moet je een export maken van je contactpersonen in Outlook (of in mijn geval: Entourage). Dit moet een bestand in kommagescheiden tekstformaat (.csv) zijn. Je kopieert dit exportbestand naar de root van je geheugenkaartje en installeert ondertussen Andook Lite. Bij het opstarten zie je dit scherm:

andook lite

Tap op het scherm en je komt op het hoofdscherm van de applicatie:

hoofdscherm van andook

De naam van het exportbestand is afhankelijk van de naamgeving die je zelf hebt gekozen. De knoppen van deze interface zijn behoorlijk klein. Om op de knop Quit te kunnen drukken moet je behoorlijk mikken en een paar keer goed drukken.

Je kunt groepen leegmaken, aanmaken en toevoegen. Op dit scherm is ook een aanwijzing te zien wat de volgende versie (of de Pro-versie?) gaat doen: het synchroniseren van de Outlook-gegevens. Ben je klaar met instellen, dan kun je op de knop Import tikken. Je krijgt nu eerst nog een waarschuwing en zit dan een minuutje of vijf naar het voortgangsscherm (hieronder rechts) te kijken.

Waarschuwing dat je alle contacten kwijtraakt.
voortgangsscherm
   

Je krijgt geen waarschuwing wanneer het importeren klaar is en omdat het toestel tussentijds steeds in slaapstand gaat, moet je er even bij blijven en regelmatig controleren of het proces klaar is. Vervolgens krijg je weer het hoofdscherm te zien, alsof er niets gebeurd is.

Blader je nu naar het adresboek van je Android-toestel, dan zul je zien dat de contactpersonen er daadwerkelijk in zijn opgenomen. Aanvankelijk dacht ik dat er iets mis was gegaan:

Android fout

Het is niet helemaal eerlijk om bovenstaand screenshot te laten zien: er bleek bij het exporteren van de contacten iets te zijn foutgelopen. Let dus even op dat je je csv-export controleert, voordat je minutenlang op de importeeractie gaat zitten wachten. Uiteindelijk ging het daarna wel goed (maar omdat ik geen zin heb om mijn contactenlijst hier neer te zetten, laat ik de afsluitende succesvolle screenshot achterwege).

Conclusie

Laat je niet op het verkeerde been zetten door het laatste screenshot: het importeren van de Outlook-contacten is zonder problemen gelukt. Voorwaarde is wel dat je een goede export hebt gemaakt. Het importeren duurt lang (5 minuten voor zo’n 1.000 contacten) maar je hoeft het gelukkig maar eenmalig te doen. Daarna kun je Andook weer van je Android-toestel verwijderen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's