Review: AppManager, applicaties beheren en backup maken

Redactie
15 mei 2009, 18:53
2 min leestijd
Review: AppManager, applicaties beheren en backup maken
Via het menu kun je onder andere een backup maken van je apps.

Vanaf nu vind je elke dag een review van een nieuwe, nuttige of noemenswaardige applicatie op Planet Android. De keuze in de Android Market neemt hand over hand toe, dus het zal niet moeilijk zijn om dagelijks iets leuks te vinden. Vandaag: AppManager, een gratis applicatie waarmee je geïnstalleerde applicaties kunt beheren en ook een backup van de geïnstalleerde applicaties op je sd-kaart kunt maken.

Bij het opstarten van AppManager zie je een lijst met alle geïnstalleerde applicaties. Je ziet hoeveel ruimte ze in beslag nemen, welke versie je geïnstalleerd hebt en welke datum er bij de applicatie hoort. Bovenin het scherm zie je hoeveel geheugen er vrij is, zowel in het interne geheugen als op de microSD-kaart. Protected applicaties zijn voorzien van een rode aanduiding ‘protected’. Via het menu kun je aangeven of je op grootte of op naam (A-Z) wilt sorteren. Erg nuttig, want zo heb je in één oogopslag een indruk welke applicatie je eerst moet deïnstalleren als je last hebt van ruimtegebrek.

Lees verder na de advertentie.

Maar AppManager kan nog meer. Via het menu vind je twee extra knoppen: Backup all to SD en Install from SD. Het maken van een backup is binnen een paar seconden gelukt. Je kunt daarbij kiezen voor een backup van alle applicaties of (Replace all) of een backup van alleen de nieuw toegevoegde applicaties (Replace none). Eigenlijk is het prima om voor Replace all te kiezen, want de procedure gaat snel genoeg. Wat niet wordt gebackupt zijn de protected applicaties. Een betaalde applicatie zoals Overclock wordt wel gebackupt, maar de protected applicaties eBuddy en Wheres My Android niet. Gelukkig zijn dat gratis applicaties die je op elk moment weer opnieuw kunt downloaden.

Wat een beetje tegenvalt, is dat je met deze applicatie qua beheer van applicaties niet veel kunt doen: je kunt ze niet vanuit deze applicatie hernoemen, op het startscherm plaatsen, voorzien van een alternatieve icoon (voorzover dat überhaupt mogelijk is) of een andere bewerking. Wel kun je de applicaties aantikken en daarna opstarten of deïnstalleren. De ontwikkelaar geeft ook aan dat je AppManager kunt gebruiken om applicaties met AdMob-reclames te detecteren.

AppManager is gratis in de Android Market te vinden, of te installeren via onderstaande QR-code:

Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's