De navigatie-app CoPilot Live draait al een lange tijd mee. In ongeveer twee jaar is CoPilot Live gegroeid van een kleine app tot een populaire navigatiesoftware voor Android. Toentertijd was het grootste voordeel van CoPilot Live de mogelijkheid om kaarten op het geheugen op te slaan, waardoor je zonder dataverbinding kon navigeren. Twee jaar later is dat nog steeds een belangrijk aspect van de app, maar biedt CoPilot Live veel meer dan de standaard navigatie van Google Maps.
Lees verder na de advertentie.
De apps van ALK Technologies worden in verschillende regio’s opgedeeld, waarbij de meest logische keuze voor Nederlanders de BeNeLux-versie is. Om de complete map van de BeNeLux te downloaden, moet je 105 megabyte op je toestel reserveren. Dit betekent wel dat je altijd kunt navigeren met CoPilot Live, ook in het buitenland of wanneer je telecomprovider een storing heeft. Je hebt echter wel een internetverbinding nodig om de laatste verkeers-updates te onvangen, zoals flitspalen, files en andere obstakels onderweg.
ActiveTraffic
CoPilot Live beschikt over speciale routes voor de auto, vrachtwagen, motor, fiets en voetganger, waarbij rekening wordt gehouden met de drukte op de wegen en het type wegen. Je kunt een bestemming toevoegen door onder andere het adres in te voeren, een contact of favoriete locatie te selecteren of via de kaart te zoeken. Het is niet gelukt om een bestemming in te spreken. Een functie waar de standaard Android-navigatie van Google Maps wel over beschikt.
Nadat je een locatie hebt gekozen, kun je bepalen welke route CoPilot Live aangeeft. Je kunt de route bijvoorbeeld aanpassen door, net als bij de webversie van Google Maps, de navigatielijn te verslepen. Het valt op dat CoPilot Live over enorm veel instellingsmogelijkheden beschikt. In het route-tabblad kun je onder andere je reis bewerken door tussenstops toe te voegen, de voertuigvoorkeuren als maximumsnelheden aan te passen en ActiveTraffic te bekijken. Laatstgenoemde houdt de huidige verkeersdrukte in de gaten en krijg je standaard voor één jaar gratis bij de aankoop van CoPilot Live. Als een route te druk is, berekent de app automatisch een alternatieve route die net wat sneller is. ActiveTraffic kijkt ook naar verkeersongevallen en wegen waar je maar 80 kilometer per uur mag, waardoor de berekening van een route zo realistisch mogelijk is.
Bij het tabblad MijnCoPilot heb je de mogelijkheid om tegen betaling nieuwe kaarten toe te voegen en krijg je een melding als er een update voor CoPilot Live beschikbaar is. Binnen enkele dagen kreeg ik een update voor het spotten van flitspalen, die na de installatie sneller gedetecteerd kunnen worden. Het zijn dit soort kleine updates die gebruikers aan apps verbindt, want je merkt dat de ontwikkelaar veel aandacht aan de app besteedt.
Rollende rrrrrr
De meeste instellingsopties kun je via het instellingen-tabblad bereiken. Hier kun je onder andere een nieuwe stem – helaas tegen betaling – instellen, een snelheidslimiet per type weg activeren en de energiebesparende opties aanpassen. CoPilot Live heeft tevens een fijne nachtmodus waardoor het scherm in het donker niet zo fel oogt.
De standaard navigatie-stem is even wennen. Het lijkt alsof een oude hockeydame met een rollende r je in de goede ‘rrrrrichting’ wil sturen. Haar uitspraak wekte een kleine lachbui op. Als je aan haar stem gewend bent, valt pas echt op hoe solide de navigatie werkt. Met Google’s ingebouwde navigatie zijn de kaarten vaak niet helemaal up-to-date, maar CoPilot Live wist zelfs van de verbouwingen tussen Utrecht en Amsterdam: een traject dat ik vaak rijd.
Het navigeren met CoPilot Live gaat eigenlijk enorm soepel. De app geeft van tevoren aan wanneer je een straat of afslag in moet slaan en beschikt over de juiste borden- en straatinformatie. Dat mist Google’s navigatie vaak, waarbij de informatie van Google soms niet helemaal overeenkwam met de informatie op het bord. CoPilot Live laat ook zogeheten Points Of Interest (POI’s) zien die je met één druk op de knop kunt bellen. Dit maakt navigeren iets leuker omdat je ook meer een idee hebt van waar je jezelf precies bevindt.
Duidelijke afslagen
De te navigeren route wordt met groen weergegeven. Je hebt een handige optie-knop met grote iconen waarmee je de app gemakkelijk kunt bedienen tijdens het rijden en alle getoonde informatie is zeer actueel. Zo zie je de verwachte aankomsttijd, over hoeveel kilometer en waar je moet afslaan en op welke weg je rijdt. De groene rechter balk is de ActiveTraffic-balk, die laat zien hoe druk het op jouw route is, wanneer je de drukte kunt verwachten en wat dit voor je reistijd betekent. Een eigenschap waar ik voornamelijk erg te spreken over ben, is de manier hoe CoPilot met afslagen omgaat. Als ik Google’s navigatie gebruik, komt de navigatie soms nog een beetje verwarrend over bij afslagen. Bij CoPilot zie je duidelijk welke afslag je moet nemen en tijdens het gebruik van de app heb ik nog geen één keer de verkeerde informatie doorgekregen.
De ingebouwde flitspaalmelder is ook een zeer welkome optie. Je krijgt ongeveer een kilomter van tevoren een melding van een flitspaal, waarbij direct een kilometerteller en de maximumsnelheid in beeld verschijnt. Je kunt ook instellen dat de app standaard de maximale snelheid die je mag rijden weergeeft. Dit kan voornamelijk handig zijn voor degenen die (nog steeds) moeite hebben met het inschatten van de maximumsnelheid. Je kunt ook een waarschuwing te krijgen als je te hard rijdt, maar dat is niet noodzakelijk.
TomTom is coming
CoPilot werkt overigens niet zonder ergernissen. Zo komt het uiterlijk van de app soms nog wat warrig over door de vele opties en is het wisselen tussen eindpunt tijdens het rijden niet echt aan te raden. Hier moet je te veel stappen voor ondernemen (navigeren door menu’s, adres meerdere malen intoetsen) en dat is tijdens het rijden toch iets te gevaarlijk. Het zijn dit soort momenten wanneer je de spraakbesturings Ă©cht mist. Ook blijft CoPilot Live op de achtergrond draaien als je de app niet met een specifiek knop afsluit, waar ik pas na een half lege batterij achter kwam.
Het is begrijpelijk dat Android-gebruikers de prijs van de app te hoog vinden, want Google’s eigen navigatie doet zijn werk ook behoorlijk goed. Toch kun je CoPilot echt overwegen als je van veel uitgebreide opties houdt of gewoon veel onderweg bent. Houd wel in je achterhoofd dat de officiĂ«le TomTom-app ook binnenkort in de Google Play Store wordt gelanceerd, die de concurrentie van CoPilot zeker zal verhogen.
Download: CoPilot Live (€ 24,99)