Review: CuTewit, Twitter-client met eigen widget

Wouter Nijsen
6 juli 2009, 11:22
3 min leestijd
Review: CuTewit, Twitter-client met eigen widget
twits

Voor de PC en Mac zijn ondertussen meerdere Twitter-applicaties beschikbaar en ook de mobiele gebruiker heeft ondertussen voldoende keuze: denk bijvoorbeeld aan Twidroid voor Android-toestellen. Voor Android is er nu een nieuwe Twitter-applicatie beschikbaar: CuTewit. Die is standaard voorzien van een eigen widget, die de laatst geplaatste tweet laat zien.

Twitter is een gratis microblogging- en sociale netwerkdienst die gebruikers in staat stelt korte berichten te posten en berichten van vrienden te lezen, zogenaamde tweets. Die berichten, of updates, kunnen natuurlijk over van alles en nog wat gaan. Van het mooie zomerweer, of de over de vorderingen van bijvoorbeeld een project waaraan je werkt.

De berichten hebben een maximale lengte van 140 karakters en kunnen vergezeld gaan van een foto of link naar een website. In de praktijk blijkt Twitter ook aan behoorlijk grote informatiebron bij speciale gebeurtenissen. Gebruikers Twitteren namelijk nagenoeg live wat ze ter plekke zien of meemaken. Om ook onderweg te kunnen twitteren heb je een mobiele Twitter-client nodig en CuTewit is daarbij een nieuwe kanshebber.

Lees verder na de advertentie.

De widget van CuTewit   neemt precies één regel op je homescreen in beslag, zodat er voldoende ruimte overblijft voor andere widgets of iconen. De widget kenmerkt zich door eenvoud. Door op de pijltjes omhoog of naar beneden te tikken ga je naar de volgende of vorige tweet. Het selecteren van de “t” opent een quickTweet-schermpje zodat je snel een update kunt verzenden. Een afbeelding kun je toevoegen door op het mapsymbool onder het invoerscherm te tikken. Tik je op de tekst van de tweet in de widget dan opent zich het overzichtsscherm van CuTewit. Dit scherm geeft standaard de laatste twintig tweets weer, die je kunt lezen door eenvoudigweg naar beneden te scrollen.  Als je nog meer tweets wilt lezen,  tik je na de laatste tweet op de More-knop, waarna de volgende serie tweets geladen wordt.

CuTewit1

In het overzichtsscherm staan overigens netjes de Twitter-naam en avatar (schermafbeelding) naast de weergegeven tweets. Twitteren met CuTewit gaat snel en simpel, zoals twitteren bedoeld is. Door op de menuknop links onderin te tikken, opent zich een submenu met daarin de keuzes Friends, Replies, Direct en Twit. Hiermee kun je dus de Tweets van vrienden lezen, antwoorden die aan jou gericht zijn, privéberichten lezen en versturen of een nieuwe tweet plaatsen. Tik op een specifieke tweet en een detailscherm opent zich met o.a. een reply (antwoord) of Retweet (herpost)-optie.

CuTewit2

De instelmogelijkheden van CuTwit zijn beperkt tot het update-interval. Deze interval is instelbaar in handmatig, 5 minuten, 15 minuten, 1/2 uur, 1 uur, 3 uur, 12 uur en 1 dag. Spreekt voor zich dat de handmatige update-instelling het meest vriendelijke is voor je accuduur en datagebruik.

Conclusie
CuTewit is een complete Twitter-client voor Android. De werking is snel en ik heb de nog niet ontdekt dat de widget je device vertraagt of je accu extra snel leegtrekt. De combinatie Twidroid met de widget TwitGit Lite komen in principe tot hetzelfde resultaat, maar deze all-in-one oplossing heeft toch mijn voorkeur. Enige puntje van kritiek zou het zogenaamde ‘blur’-effect kunnen zijn, wat CuTewit gebruikt om de achtergrond waar de tweets overheen worden geplaatst onscherp te maken. Om CuTewit nog sterker te maken zou een widget met de keuze uit verschillende formaten en een updateknop een welkome aanvulling zijn. CuTwit is volop in ontwikkeling en de ontwikkelaar is zeer dankbaar voor het melden van ideeën en eventuele bugs.

Meer info over CuTewit is te vinden op http://www.altcanvas.com/android/cutewit  Downloaden kan gratis in de Android Market.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's