Review: Flyscreen 1.1.2, multifunctioneel lockscreen voor Android

Wouter Nijsen
18 oktober 2009, 13:44
4 min leestijd
Review: Flyscreen 1.1.2, multifunctioneel lockscreen voor Android
flyscreen-android

Enige tijd geleden maakten we melding van een nieuw lockscreen-concept voor Android wat toen nog de werknaam FlyDroid had. Ondertussen is FlyDroid omgedoopt tot Flyscreen en uit beta gekomen. Flyscreen maakt het mogelijk meer met je lockscreen te doen dan het vermelden van de providernaam en de melding dat je toestel op slot staat. Zodra je een hardwaretoets van je toestel aanraakt zal Flyscreen tevoorschijn komen en een keur aan informatie tonen via diverse widgets die over verschillende schermen verdeeld zijn.

Elk afzonderlijk scherm is te bereiken door een swipe terwijl je toestel op slot blijft. Wil je toch je toestel unlocken om bijvoorbeeld een telefoongesprek te voeren of je mail te lezen dan volstaat een druk op de menutoets. Uit een lijst met voorgeïnstalleerde widgets kun je kiezen welke je op je lockscreen wilt hebben. Deze widgets zijn voornamelijk rss-feeds; daarnaast is er een Twitter-widget en een widget met de weersverwachting.

Lees verder na de advertentie.

Direct na het starten van Flyscreen word je gevraagd een account aan te maken of in te loggen. Het  was voor  mij in eerste instantie onduidelijk waarom je je telefoonnummer als inlognaam moet ingeven, maar na contact met Flyscreen blijkt dat ze hebben gekozen voor het telefoonnummer als username omdat dit voor iedereen eenvoudig te onthouden is. Desgevraagd laat Flyscreen weten dat elk willekeurig nummer volstaat als username.

Na het aanmaken van een account laat Flyscreen via kleine hulpschermen zien wat de bedoeling is. Duidelijk instructies laten je weten hoe je Flyscreen naar eigen inzicht kunt indelen. De lijst met standaard feeds bestaat uit:

 • Entertainment (o.a. MTV, MuchMusic, Rolling Stone en PopEater)
 • Finance (o.a. CNN Money, Financial Times, dialy Finance en WSj)
 • News (o.a. BBC UK, CNN, CBS en Reuters)
 • Social (Twitter, Seesmic en Facebook)
 • Sports (o.a. ESPN, NFL, NBA en CBS Sports)
 • Technology (o.a. Engadget, Wired, Techcrunch en Gizmodo)
 • Weather (AccuWeather)
 • Custom (om een eigen Feed toe te voegen)
 • Calendar (Weergave van een kalender)
 • SMS (weergave van je SMS-berichten)
untitled

Nadat je je lijstje met favorieten hebt samengesteld is het tijd Flyscreen te starten. Dit kan uiteraard door je Android-telefoon op slot te zetten. Zodra je nu een willekeurige hardwaretoets indrukt zul je Flyscreen in plaats van het standaard lockscreen te zien krijgen. Met swipes ga je naar het widget dat je wil zien, waarna je deze kunt uitklappen door je vinger op de onderste rand van het widget te houden en deze naar beneden te trekken. Voor de diverse widgets kun je synchronisatie-interval naar wens instellen. Daarnaast is het mogelijk om een notificatie te ontvangen na een update van de widgets of alleen voor de Twitter-widget.

In de praktijk werkt Flyscreen een stuk prettiger dan verwacht. Mijn eerste reactie was: wat moet je nu met al die info op je lockscreen, als je die ook op je standaard homescreens kunt bekijken? Getest op een Samsung Galaxy heeft het toch toegevoegde waarde. Om nu snel even Twitter of een feed te checken ben je met Flyscreen sneller klaar. De widgets zijn namelijk erg snel geladen, snel te bereiken en goed leesbaar. Toegegeven, voor HTC toestellen met Sense voegt het weinig tot niets toe, aangezien Sense zijn eigen widgetgebaseerde interface heeft.

Conclusie

Flyscreen is een handige tool voor gebruikers met een toestel met standaard Android-interface. Widgets zijn snel te bereiken en goed leesbaar. Daarnaast heeft Flyscreen geen performanceverlies tot gevolg zoals sommige andere interface-aanpassingen dat wel hebben. Klein puntje van kritiek is er echter wel: doordat Flyscreen met een willekeurige toets geactiveerd wordt, kan het voorkomen dat je scherm te pas en onpas aangaat. Vooral als je een wat strak sluitende hoes gebruikt, of het toestel in je broekzak hebt. Wat verder opvalt is dat Flyscreen een behoorlijke accuvreter is als je de informatie vaak laat verversen. Tijdens de testperiode verminderde de acculading met 10% per uur, terwijl het toestel standby stond! Daarnaast heeft de Galaxy twee keer een spontane hertstart uitgevoerd.

Pluspunten:

 • Snel
 • Overzichtelijk
 • Mogelijkheid tot toevoegen eigen rss-feeds

Verbeterpunten:

 • Design en tekstkleur niet aan te passen.
 • Beperkte Calendar- en Weather-widgets.
 • Geen mogelijkheid tot het toewijzen van één hardwaretoets voor het starten.
 • Verhogen stabiliteit.
 • Energieverbruik.

Flyscreen 1.1.2. is gratis te downloaden in de Android Market of door het scannen van de QR-code.

Meer info: Flyscreen

Categorie: Tools
Spotlights: Android, Widgets

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's