Review: GDocs, tekstverwerker voor Google Docs

Redactie
16 mei 2009, 16:14
3 min leestijd
Review: GDocs, tekstverwerker voor Google Docs
Een document in landscape.

De must-have applicatie van vandaag is GDocs, een eenvoudige tekstverwerker voor Google Documents. Deze applicatie kan echter ook spreadsheets aan. Met Google Docs kun je documenten lokaal bewerken en daarna synchroniseren met je Google Docs-account. Verwacht geen uitgebreide opmaak of de mogelijkheid om afbeeldingen in de tekst op te nemen: bij GDocs gaat het simpelweg om het typen van een stuk platte tekst.

Google levert bij Android geen kantoorpakket mee. Inmiddels zijn er in de Android Market wel applicaties als QuickOffice of Documents To Go te vinden, maar die zijn behoorlijk prijzig en bevatten toch maar beperkte functionaliteit. Notitieblokken voor Android zijn er ook genoeg. Eerder keken we al naar 3Banana: best handig, maar dit is weer een losstaande dienst waarbij je de documenten bij de zoveelste aanbieder moet parkeren. GDocs werkt gelukkig gewoon samen met Google Docs.

Lees verder na de advertentie.

Na de installatie vul je je Google-accountgegevens in en je krijgt meteen een lijst te zien van documenten die je in Google Docs hebt staan. De documenten blijven online en zijn remote te raadplegen. Pas als je aangeeft dat je een document wilt bewerken zal GDocs het document naar de lokale opslagmap gaan downloaden. Eventuele opmaak gaat verloren, dus gebruik GDocs alleen voor documenten met eenvoudige opmaak en geïntegreerde afbeeldingen.

Het bewerken van de documenten is zoals je verwacht: je typt maar raak en als je klaar bent sla je het document op. Je kunt geen documenten e-mailen, attachments uit e-mail bewerken of andere geavanceerde dingen doen: alleen lokaal opgeslagen bestanden bewerken en daarna opslaan. Tussendoor slaat GDocs je document op de achtergrond op en als de telefoon in slaapmodus gaat wordt je document ook eerst bewaard. Tijdens het typen kun je met de optie Revert teruggaan naar een oudere versie van het document.

In de lijst met documenten geeft een groen balkje langs de zijkant aan dat het document lokaal beschikbaar is. Nieuwe documenten die je in GDocs aanmaakt zijn natuurlijk ook alleen lokaal beschikbaar; pas wanneer je de opdracht Upload geeft, verschijnen ze online in Google Docs. Bij al langer bestaande documenten kan je lokale kopie na verloop van tijd heel wat wijzigingen bevatten die nog niet in de online documenten zijn doorgevoerd. Dit los je op met de actie Sync, die je handmatig moet starten.

Spreadsheets kan GDocs alleen bekijken, maar niet bewerken. Er is nog een ander nadeel van GDocs: de applicatie die nu in de Android Market te vinden is, betreft een betaversie die op 1 juni 2009 afloopt. Hopelijk is er tegen die tijd weer een nieuwe versie want ik zou GDocs graag blijven gebruiken. GDocs wordt gemaakt door WildArt.

Conclusie

GDocs is de moeite waard voor mensen die eenvoudige tekstdocumenten willen schrijven en met hun Google Docs-account willen uitwisselen. Je kunt offline schrijven en de bestanden met één druk op de knop uploaden of synchroniseren met je online account. Opmaakfuncties heeft GDocs niet, maar voor gewoon tekstverwerken is het prima te gebruiken. De applicatie maakt automatische backups van je wijzigingen.

Categorie: Productiviteit
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's