De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Review: gStrings, maakt van je Android-telefoon een stemapparaat

Wouter Nijsen
22 juni 2009, 23:32
2 min leestijd
Review: gStrings, maakt van je Android-telefoon een stemapparaat
Boss-TU15-Chromatic-Tuner

Nee, deze applicatie is niet bedoeld om een rood potlood van je Android-telefoon te maken, maar een stemapparaat voor het op de juiste manier stemmen van een snaarinstrument. Uiteraard is voor een zekere mate van succes muzikaal talent van groot belang. Maar hoe goed je ook bent, als je instrument niet goed gestemd is zal de zaal snel leegstromen. De meeste musici zullen uiteraard een stemmertje in de koffer hebben, maar met deze gStrings heb je er nu altijd ééntje bij de hand, gewoon als applicatie op je Android telefoon.

gStrings heeft een mooie interface met de voorstelling van een analoge meter, zoals die ook op een echt stemapparaat aanwezig is. Je kunt handmatig de “A” stemmen via de ingebouwde speaker die netjes deze toon laat horen als referentie, of je kunt ervoor kiezen automatisch te stemmen. En dat laatste wil je natuurlijk, anders kun je netzo goed een stemvork meenemen. Via de ingebouwde microfoon “luistert” gStrings naar de toon die je speelt, en zal proberen de juiste toon te selecteren en de afwijking op de meter te tonen.

Lees verder na de advertentie.

Nu is het eenvoudig zaak deze meter in het midden te krijgen door de snaar hoger of lager te stemmen. Natuurlijk wel onthouden dat een totaal onstemd instrument op deze manier niet zuiver te stemmen is. gStrings zal namelijk niet de juiste basistoon kunnen vinden. Hiervoor is dan weer die stemvork-functie handig, zodat je toon weer binnen het bereik van gStrings zit. Stemmingen zijn aanwezig voor diverse snaarinstrumenten zoals gitaar, bas en viool. Ook kun je nog je eigen aangepaste stemming maken. Dit alles is in te stellen via een overzichtelijk menu.

Gstring

Conclusie:
Stemmen met je Android-telefoon, ja en nee. Het enige en ook gelijk het grootste, nadeel aan gStrings is dat het met de ingebouwde microfoon werkt. Dat werkt thuis in een rustige woonkamer behoorlijk goed, maar in een volle kroeg met veel omgevingsgeluid is het onwerkbaar. Dus leuk voor thuis of de oefenruimte; voor het echte werk toch maar een echt stemapparaat meenemen.

Meer info is te vinden op de site van de ontwikkelaar.  

gStrings is te vinden in de Android Market, of rechtstreeks downloaden via de QR-code.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's