De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Review: Kenteken voor Android, RDW-voertuiggegevens opvragen

Wouter Nijsen
16 juni 2009, 22:00
1 min leestijd
Review: Kenteken voor Android, RDW-voertuiggegevens opvragen
hoofd

Sinds vandaag is er een tweede applicatie in de Android Market beschikbaar waarmee het mogelijk is op basis van een kenteken voertuiggegevens op te vragen, genaamd Kenteken van ontwikkelaar Jsource  . Het grote verschil met de eerder besproken applicatie  Kentekencheck, die gebruik maakt van de Autoweek-database, is dat Kenteken rechtstreeks de RDW-database gebruikt. Dezelfde basis dus als de website www.nummerbord.info  van ontwikkelaar Jonathan Hogervorst. In de basis staat deze database garant voor betrouwbaardere informatie dan de Autoweek-database.

Gegevens zijn op te vragen van diverse soorten kentekens zoals auto’s, motoren, brommers, zolang het maar een Nederlands kenteken betreft. Kenteken is ontwikkeld tijdens Hack de Overheid,  een event bedoeld om het belang van open API’s aan te tonen. Het probleem was dat de RDW geen open API heeft. Deze API is nu ontwikkeld door Stichting Scartabello  die zich als doel heeft gesteld publieke data beschikbaar te stellen. Kenteken is hun eerste API project.

Lees verder na de advertentie.

Kenteken is een overzichtelijk en zeer eenvoudig te bedienen programma. Het toont de RDW-voertuigegevens in een overzichtscherm met aan de bovenkant tabbladen net zoals op de eigen RDW-site.

Het opvragen van de gegevens en het navigeren binnen de applicatie gaat snel en soepel, zonder wachttijd en  omdat het de RDW-database betreft is deze uiteraard bijgewerkt tot en met het laatst uitgegeven kenteken. Wat verder opvalt is dat de verschillende schermen, ondanks de hoeveelheid informatie, goed afleesbaar zijn.

Voertuig en details
verbruik en historie
  

Conclusie
Kenteken is een een kenteken-applicatie zoals deze zou moeten zijn, gewoon met dezelfde gegevens als de RDW deze gebruikt. Lovenswaardig is het feit dat het onstaan is tijdens een nuttig event en ondanks de energie die er ingestoken is om een API te realiseren toch gratis aangeboden kan worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu