De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Review Kentekencheck: voertuiggegevens opvragen

Wouter Nijsen
7 juni 2009, 1:09
2 min leestijd
Review Kentekencheck: voertuiggegevens opvragen
kenteken

Je ken ze wel, de tv-spotjes voor SMS-diensten waarmee het mogelijk is voertuiggegevens op te vragen. Aardig voor als je het belangrijk vind te weten wat de nieuwe auto van de buurman (of vrouw)  allemaal in petto heeft. Nadeel is wel dat deze diensten redelijk kostbaar zijn. Kentekencheck van ontwikkelaar Eric  Kok is een gratis alternatief voor je Android-telefoon.

Na het ingeven van het kenteken toont dit programma een overzicht van het merk, model, motorgegevens, gewicht en de prestaties van het gevonden voertuig. Zoals aan het logo in de applicatie te zien komen de gegevens uit de database van Autoweek. De bediening en snelheid van KentekenCheck is bijzonder goed te noemen, eenvoudig en overzichtelijk. Maar juist die Autoweek-database is de achilleshiel van KentekenCheck.

Lees verder na de advertentie.

Het blijkt namelijk dat die database niet helemaal correct is. Zo worden in de meeste gevallen wel het juiste automerk en type weergegeven, maar gaat het fout bij de motorgegevens, gewicht en prestaties. En dat is best knullig, juist dat zijn de gegevens die gebruikers van dit programma willen weten. Onderstaand twee screenshots waarop duidelijk het verschil zichtbaar is tussen, in dit geval, een Alfa 145 1.6TS met de motorgegevens en prestaties van een 1.4TS (!?)

Conclusie:
Autoweek en de ontwikkelaar zouden er goed aan doen een en ander eens grondig te controleren. Hoewel in de meeste gevallen de juiste gegevens (gratis) getoond worden, gaat het in sommige gevallen (zoals in het voorbeeld)  toch fout. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn om de database van de RDW te gebruiken. Helaas registreren die pas sinds een paar jaar zaken als vermogen e.d. Voor oudere auto’s zijn die gegevens niet aanwezig. Wil je wel graag voertuiggegevens uit de RDW-database op je Androidtelefoon bekijken, surf dan met je mobiele browser naar www.nummerbord.info van Jonathan Hogervorst. Oorspronkelijk ontwikkeld voor weergave op de iPhone, maar ook zeer bruikbaar op je Android-telefoon. Kentekencheck heeft zeker potentieel, helemaal als het gratis blijft kan het een goed alternatief voor de SMS-diensten zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu