My Tracks is een Android-applicatie van Google waarmee je je tracks kunt vastleggen. Het is te gebruiken tijdens het hardlopen of fietsen, tijdens een toertocht of elk ander moment wanneer je iets wilt vastleggen. Om dit te testen heb ik twee ritten gemaakt: in de auto en met de boot. Ik heb eerder wel eens soortgelijke trackingsoftware gebruik voor dat andere platform, maar daarbij moest je vaak eerst een account aanmaken of stopte het vastleggen van de track zodra je een andere applicatie opent. My Tracks doet dat niet: na het starten van de trackingfunctie kun je je Android-toestel gewoon in slaapstand laten gaan of ondertussen iets in de browser opzoeken.
Lees verder na de advertentie.
Installatie en in gebruikname van My Tracks
My Tracks is te vinden in de Android Market. Ik heb de nieuwste versie 1.0.2 geĂŻnstalleerd. Daarna is het eigenlijk vrij simpel: wacht tot je een GPS-fix hebt, druk op Menu > Record track en je hebt er geen omkijken naar. Hoewel… de batterij van de G1 is redelijk snel leeg en helemaal als je een paar uur de GPS-functie gebruikt. Bij een ritje in de auto is het slim om een autolader mee te nemen; tijdens het hardlopen of fietsen is een reservebatterij aan te raden.
Op de kaart zie je live hoe je track wordt vastgelegd. Op elk moment kun je aan de zijkant van het scherm op de knoppen drukken om naar de hoogtegrafiek of een statistiekoverzicht te gaan. Je ziet in de statistieken onder andere de maximale snelheid, de huidige snelheid, afgelegde afstand, tijdsduur en hoogteverschillen.
Track vastleggen en opslaan
Tijdens de tocht kun je waypoints vastleggen (tussenpunten), bijvoorbeeld op de plaatsen waar je gepauzeerd hebt of interessante plekken waar je foto’s hebt gemaakt. Zoals je ziet, neemt de GPS-ontvanger het niet zo nauw met het volgen van de weg: op het screenshot rechts lijkt het alsof je dwars door de bebouwing bent gereden.
Ben je klaar, dan stop je het vastleggen van de route en voer je een aantal gegevens in: de naam van je track, het type track (hardlopen, fietsen, skeeleren) en een beschrijving, bijvoorbeeld van de omstandigheden (tegenwind, regen, blessures).
Hieronder zie je nog wat screenshots van de vaartocht:
Het instellingenscherm van My Tracks is nog onbesproken gebleven. Op dit scherm kun je de minimale afstand tussen twee meetpunten aangeven. Je kunt de vastlegging ook pauzeren als de nauwkeurigheid beneden een bepaalde afstand komt (standaard meer dan 200 meter). Bij de instellingen kun je verder nog aangeven of je metrische eenheden wilt gebruiken (natuurlijk!) en of je je kaarten publiek wilt maken op maps.google.com (ach, waarom niet?).
Track uploaden en uitwisselen
Ben je klaar met de track, dan kun je na verloop van tijd de lijst met tracks bekijken en besluiten er iets mee te doen. Je wilt bijvoorbeeld een track naar een vriend sturen, nader analyseren via Google Docs (Google Spreadsheet) of op Google Maps op de desktop bekijken.
Selecteer één van de tracks en je krijgt een menu te zien met de opties:
- Details bewerken (Edit details);
- Naar Google sturen (Send to Google);
- Uitwisselen met vrienden (Share with Friends);
- Naar SD-kaart wegschrijven (Write to SD card);
- Kaart leegmaken, dus de laatste track niet meer tonen (Clear map);
- Van de telefoon verwijderen (Delete from phone).
Bij het opslaan naar SD-kaart kun je kiezen voor een bestand in GPX- of KML-formaat. Deze kun je vervolgens inlezen in bijvoorbeeld Google Earth. Bij het uitwisselen met vrienden kun je kiezen uit een bestand (eveneens GPX of KML) of het sturen van een linkje naar Google My Map.
Versturen naar Google is de keuze die ik heb gemaakt. Hierbij kun je kiezen uit sturen naar My Maps (op een nieuwe of bestaande kaart) en het sturen naar Google Docs (voor verdere analyse in een spreadsheet).
Als je je track openbaar maakt, kan iedereen deze bekijken. Je hoeft je vrienden alleen nog de link te sturen naar de kaart. Die kaart ziet er dan als volgt uit:
Op een speciale Google-pagina lees je meer informatie over My Tracks.
Conclusie
My Tracks is erg handig in gebruik: voor het bedienen heb je geen handleiding nodig en voor het verder verwerken van de resultaten hoef je ook al niet na te denken. Als je de gegevens in een ander programma wilt inlezen of online wilt bekijken is dat extreem makkelijk te doen. Je moet niet op straatniveau kijken, want dan lijkt het alsof je regelmatig de bocht hebt afgesneden, maar ritjes van enkele tientallen kilometers staan goed op de kaart. Handig is dat de tracking gewoon doorgaat als je je toestel even voor iets anders wilt gebruiken.