Review: NDrive, goedkope navigatie in het buitenland

Redactie
10 augustus 2010, 19:48
2 min leestijd
Review: NDrive, goedkope navigatie in het buitenland

Ruim een jaar geleden alweer kondigde TomTom met veel tamtam aan hard te gaan werken aan een navigatie-app voor het Android-platform. Blackberry-bakker RIM kreeg en passant van TomTom de klep op de neus, want “het succes van Android valt niet te negeren, HTC is onze vriend, en turn-by-turn navigeren doe je nu eenmaal lekkerder op een groot scherm”, aldus TomTom. Hierna bleef het oorverdovend stil. Concurrenten zitten gelukkig wat minder stil en er zijn al meer professionele navigatiesystemen verschenen, zoals NDrive. Tijd om dit navigatiesysteem onder de loep te leggen!

Lees verder na de advertentie.

Bescheiden tweedehands middenklasser

Navigeren met Google Maps werkt aardig binnen Nederland, maar het programma kan gebruikers over de grens voor onaangename verrassingen (lees: rekeningen voor dataroaming ter waarde van een bescheiden tweedehands middenklasser) plaatsen.

Wie op een mediterrane autovakantie gaat, doet er dus goed aan een navigatieapplicatie te gebruiken die de kaarten lokaal opslaat, oftewel op een SD-kaart. De NDrive is zo’n applicatie. NDrive is een Portugees bedrijf dat het beter begreep dan TomTom, en rolde rap navigatieapps voor iOS, Windows Mobile, Android, Linux en Symbian uit.

Gratis app, betalen voor kaarten

De applicatie van NDrive is gratis van de Android Market te downloaden. De leaseauto´s en directiebonussen betaalt het bedrijf uit de omzet van de kaarten. Na het downloaden kies je vanuit het menu welke kaarten je wilt gebruiken. Alle kaarten zijn tijdens een trial-periode van een week gratis te gebruiken.

Look & feel

Het menu van NDrive lijkt op dat van TomTom. Interface en vooral bediening laten echter behoorlijk te wensen over. Zo is de bediening van het menu tergend langzaam. En dat is jammer, want Android is – zeker sinds Froyo – een vliegensvlug platform. De lol van die snelheid is bij NDrive ver te zoeken. Het menu-interface is basic en niet fraai. Klikbare balken en knoppen zijn klein en reageren traag, scrollbare menu’s bevriezen makkelijk en de vormgeving van groen, wit en zwart is gewoon niet mooi.

Navigeren

Navigeren met NDrive gaat daarentegen prima. Hoewel de getoonde kaart wel iets meer contrast had kunnen gebruiken, zijn de verschillende gegevens goed af te lezen. Een mooie feature vinden we de lane-assist, die binnen de bebouwde kom helpt bij het voorsorteren op meerbaanskruisingen. En waar je het bij Google Maps nog moet doen met een enkel pijltje, kun je dankzij NDrive’s Signpost buiten de bebouwde kom precies zien bij welke afslag je schoonouders wonen.

Conclusie

Ndrive is een degelijke navigatie-app. Menu-bediening is een minpunt, maar het navigeren zelf werkt naar bevrediging.

Pluspunten

  • Mooi opgebouwde display
  • Lane Assist
  • Signpost
  • 3D gebouwen op de map
  • Gratis download alerts voor (statische) snelheidscontroles
  • Full feature trial periode van een week
  • Kaarten zijn (in de Randstad) up-to-date

Minpunten

  • Brakke menu-interface en –bediening
  • West-Europakaart is met € 59,95 prijzig

Downloaden via Android-browser: NDrive (gratis)

Categorie: Reizen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's