De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Review: NitroDesk TouchDown voor Android met Exchange Server 2003 en 2007

Redactie
25 februari 2009, 21:25
5 min leestijd
Review: NitroDesk TouchDown voor Android met Exchange Server 2003 en 2007
Het startscherm van TouchDown.

Vanaf vandaag zullen we op Planet Android meer aandacht gaan besteden aan reviews van interessante Android-applicaties. We beginnen met TouchDown van NitroDesk, een applicatie waarmee je e-mail, contacten en afspraken vanaf een Exchange-server met de T-Mobile G1 synchroniseren. Standaard ondersteunt Android geen Exchange, waardoor je aangewezen bent op oplossingen van derden. NitroDesk heeft een oplossing, maar ook Dataviz en Moxier zijn bezig met Exchange voor Android. Zij hebben nog geen werkende software opgeleverd: NitroDesk al wel.

Update: TouchDown ondersteunt intussen push synchronisatie.

Lees verder na de advertentie.

TouchDown aanschaffen

NitroDesk TouchDown kost $29,99 en dat is een behoorlijke prijs. Voor die prijs krijg je een jaar lang gratis updates. Gelukkig kun je via Android Market een gratis testversie installeren die de eerste vijf dagen volledige functionaliteit geeft. Na die vijf testdagen val je terug naar de gratis versie, met beperkte functionaliteit. De gratis versie laat alleen de e-mail (alleen Inbox) en de afspraken van vandaag zien, terwijl de volledige versie alle e-mail (incl. subfolders) en afspraken toont. Het is verstandig om eerst even met de testversie te spelen, om een indruk te krijgen of TouchDown goed samenwerkt met jouw Exchange-server. Na de testperiode koop je een persoonlijke licentiekey die je in de applicatie invoert. NitroDesk TouchDown is geschikt voor Microsoft Exchange Server 2003/2007 SP1 en daardoor ook voor veel aanbieders van Hosted Exchange.

TouchDown installeren

Installeren gaat makkelijk en snel via deze URL, die je in de Android-browser moet openen:
http://www.tinyurl.com/tchdwn

Bij de configuratie liepen we meteen tegen een probleem aan met de Nederlandse ‘Postvak IN’ op de Exchange-server: op de G1 verschenen geen e-mailberichten, terwijl in de Inbox de berichten werden gedupliceerd. De support van NitroDesk loste het razendsnel op: dezelfde avond nog volgde een e-mailwisseling waarbij een NitroDesk-medewerker meteen een fix uitbracht.

De initiële configuratie vereist overigens wel enige kennis van je Exchange-setup, maar Nitrodesk heeft een duidelijke (Engelstalige) configuratiepagina en dito PDF-handleiding beschikbaar: erg netjes!

Een ander probleem waar we tegenaan liepen: als je een nieuwe e-mailmap toevoegt zie je niet de historische berichten. Aanvankelijk dachten we dat de configuratieoptie ‘Message History (Days)’ bedoeld was om alle berichten van X dagen geleden op te halen, maar navraag bij Nitrodesk leerde dat de optie bepaald hoe lang nieuwe berichten en wijzigingen bewaard moeten blijven sinds de eerste keer dat je een map synchroniseert.

Verdere configuratieinstellingen zijn vooral voor alerts, of je ondersteuning wilt voor html email, de Exchange-foldertaal (zie opmerking hierboven) en welke (sub)folders gesynchroniseerd moeten worden.

Push-functionaliteit, Publieke Folders en Global Address List (GAL)

TouchDown heeft nog geen push-functie, maar er wordt aan gewerkt. Op dit moment kun je het ophalen van e-mail instellen op bijvoorbeeld 15 minuten. Ook Publieke Folders ontbreken helaas, maar dat is deels te wijten aan Microsoft zelf die de ondersteuning voor Publieke Folders aan het afbouwen is (ten faveure van bijvoorbeeld hun SharePoint-oplossing). Gelukkig is er wel ondersteuning voor Exchange Global Address List (GAL), zodat je eenvoudig alle contactgegevens van andere medewerkers binnen het bedrijf kunt vinden.

Functionaliteit van TouchDown

Na het instellen van je account- en servergegevens kun je beginnen met synchroniseren. De volledige versie van TouchDown ondersteunt de volgende functies:

  • Verzenden, beantwoorden en doorsturen van e-mail
  • E-mail wissen, markeren als gelezen en markeren als ongelezen
  • Accepteren en afwijzen van vergaderverzoeken
  • Agenda bekijken, bladeren naar volgende en voorgaande dagen (in de toekomst komen er meer views bij)
  • Aanmaken en bewerken van contactgegevens
  • Aangepaste notificaties voor e-mail en afspraken instellen
  • Mogelijkheid om automatisch te ‘pollen’ naar wijzigingen
  • Mogelijkheid om meer dan 1 dag historie op de telefoon op te slaan (met de gratis versie is slechts één dag mogelijk)
  • Ondersteuning voor meerdere e-mailfolders

De database van TouchDown kun je op het geheugenkaartje opslaan, zodat grote attachments geen ruimte innemen in je telefoongeheugen.

Werkwijze

In de afgelopen twee weken dat we Nitrodesk Touchdown intensief hebben gebruikt heeft het programma het perfect gedaan: geen rare crashes en veel belangrijker – alle functies zitten op de plek waar je zou verwachten. Via de Back-knop kun je steeds eenvoudig naar het hoofdmenu (zie openingsafbeelding) en via de Menu-knop open je de contextgevoelige menubalk, met voor E-mail bijvoorbeeld de opties Refresh, Folders (om submappen te selecteren), Compose (aanmaken nieuw e-mailbericht), Delete, Mark Read en More voor verdere acties, zoals Mark Unread en Move To. Elk apart onderdeel heeft zijn eigen menubalk met de op dat moment relevantie opties.
Ook het zoeken naar contactpersonen is supereenvoudig: tik gewoon de beginletters van de naam op het toetsenbordje en de lijst met contacten zal steeds nauwkeuriger worden. Helaas zoekt Nitrodesk niet in bedrijfsnamen of delen van het e-mailadres. Grappig detail is wel dat bij het adres van een contactpersoon een wereldbol wordt getoond met een koppeling naar Google Maps. Een klik op deze wereldbol toont een foto van de contactpersoon (indien aanwezig) op de Google Maps-kaart.
De kalenderweergave is prima verzorgd, met dag-, week- of maandweergave of een Agenda-optie met alle komende afspraken. Bij het aanmaken van een nieuwe afspraak of het bewerken van een bestaande afspraak kunnen naar keuze ook deelnemers worden uitgenodigd door de gewenste contactnaam in te geven.
De belangrijkste functionaliteit is natuurlijk het versturen en ontvangen van e-mail en dit werkt zonder enige problemen; op de ontbrekende push-functionaliteit na. De ‘Polling Interval’ (per hoeveel minuten er moet worden gecontroleerd op nieuwe e-mail) kent een minimale waarde van 5 minuten en geen maximale waarde. Een klein gemis is dat een optie voor BCC ontbreekt, maar dat is vooral nitpicking en zal vermoedelijk in een latere update wel toegevoegd worden.

Conclusie

TouchDown is een goed begin als Exchange-oplossing voor Android, maar helemaal perfect is het nog niet. Vandaar dat TouchDown op dit moment van ons een 7 krijgt, maar die score kan de komende tijd nog verbeteren als beloofde nieuwe functies zoals pushmail beschikbaar komen. De ontwikkelaars lijken in ieder geval erg betrokken bij zijn applicatie, dus we hebben er alle vertrouwen in. Verdere ontwikkeling moet ook wel, want er zijn kapers op de kust: Dataviz en Moxier.

Info: TouchDown

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's