Review: OV: Trein, uitgebreide Android-treinapplicatie

Redactie
7 oktober 2009, 20:15
4 min leestijd
Review: OV: Trein, uitgebreide Android-treinapplicatie
Het reisadvies. In de betaalde versie kun je deze adviezen ook opslaan, zodat je later nog steeds weet waar je moet overstappen.

Een tijdje geleden hebben we een vergelijking van twee treinapplicaties voor Android gepubliceerd: TreinTijden Lite en Treintijden Beta. Sindsdien is er een nieuwe kanshebber bijgekomen, waar we nog niet eerder aandacht aan hebben besteed, OV: Trein. Deze applicatie is er in twee versies: OV: Trein Pro (€0,79) en OV: Trein Lite (gratis). Het verschil is dat de betaalde applicatie iets meer mogelijkheden heeft om een reis te plannen.

In tegenstelling tot de twee andere treinapps heeft OV: Trein gekozen voor een licht kleurenschema, waarin subtiel de blauw/gele kleur van de NS terugkomt. Maar net als de eerder genoemde treinapplicaties is ook deze niet officieel door de NS uitgebracht. Wat mij betreft geen slechte ontwikkeling want hoe meer keuze je als gebruiker hebt, hoe beter.

Ontwikkelaar Thys ten Veldhuis stuurde in een e-mailbericht een toelichting op hoe de applicatie OV: Trein is ontstaan:

Lees verder na de advertentie.

Ik ben een student aan de HvA (Informatica) en ben begonnen met de ontwikkeling van de applicatie nadat ik een keer in de trein zat toen er storing was rond mijn tussen/eindstations en alleen mijn telefoon met Android OS bij me had. Er waren op dat moment nog totaal geen andere Trein-apps voor Android en dus besloot ik daarmee te gaan beginnen.

Ik heb een ‘Lite’ versie gereleased om ervoor de zorgen dat mensen een goede indruk van de app kunnen krijgen en kunnen vergelijken met de rest. Ook zorgt dit ervoor dat de basisfunctionaliteit goed nagelopen wordt. De andere versie die te verkrijgen is voor 0,79 euro bevat een reisplanner. Deze functie zit ook in de Lite maar daarmee kan je niet opslaan en eerdere/latere tijden bekijken.

Persoonlijk overzicht

OV: Trein vraagt bij het opstarten om je favoriete stations om in het Persoonlijk Overzicht op te nemen. Je kunt aan de hand van een alfabetische lijst van Nederlandse stations zoveel invoeren als je wilt. Elk station heeft ook een afkorting gekregen: Breda-Prinsenbeek is bdpb en Glanerbrug is gbr. Het heeft geen zin om deze afkortingen in te voeren, want de zoekfunctie kijkt alleen in de volledige naam.

Na het toevoegen van je stations zie je in één oogopslag hoe laat de eerstvolgende twee treinen vertrekken en in welke richting ze gaan. Tik je op een station, dan komt er een langere lijst met de eerstvolgende 13 vertrekkende treinen. Cijfers in rood geven aan dat er een vertraging is. Natuurlijk zie je ook het vertrekspoor, het aantal minuten dat de trein later komt en om welk type trein het gaat, met eventueel de tussenstations.

Reisplanner

Druk je op de menuknop, dan verschijnt een menu met vier opties: Persoonlijk overzicht (daar ben je al), Reis Planner, Verstoringen en Information. Verstoringen en Information zal ik verder overslaan, want die bevatten alleen een lijst van de werkzaamheden (op dit moment leeg) en wat algemene informatie over de applicatie en de ontwikkelaar (onder andere een opmerking dat de app niet officieel door de NS is uitgebracht).

Reisplanner is een veel interessanter gedeelte. Hier gebeurt het werkelijke plannen. In het scherm vul je je vertrekstation, bestemming en eventueel een tussenstation in. Vervolgens geef je datum en tijdstip aan, vink je aan of het om vertrek- of aankomsttijd gaat en de applicatie doet z’n werk. Het plannen van een reis gaat behoorlijk snel (nog geen 5 seconden) en levert een lijstje met 5 suggesties op. Je ziet meteen hoe lang de reis duurt en hoe vaak je moet overstappen. Ook hier kun je een detailscherm opvragen met precies de informatie wanneer en hoe je moet overstappen, of er onderweg vertragingen optreden en dergelijke.

Toekomstplannen

De ontwikkelaar richt op dit moment zijn aandacht op het verbeteren van de performance van de applicatie en het oplossen van bestaande bugs. Gelukkig zijn er voor de toekomst we wat leuke dingen gepland, zoals verschillende widgets en een functie die het dichtstbijzijnde treinstation bepaalt aan de hand van je GPS-locatie.

Conclusie

OV: Trein is wat mij betreft de beste treinapplicatie die op dit moment voor Android te krijgen is. De vormgeving maakt een professionele indruk, met tekstbalken waar subtiel het blauw/geel van de NS in is verwerkt. De interface is overzichtelijk, al is het jammer dat je voor de verschillende onderdelen steeds via het menu moet bladeren (TreinTijden Lite heeft dat mooier opgelost met tabbladen, maar heeft als nadeel dat de tabbladen teveel schermruimte in beslag nemen). OV: Trein bevat alle functies die je onderweg nodig hebt. De automatische plaatsbepaling aan de hand van je GPS-locatie zou nog een mooie aanvulling zijn, maar met de app heb je eigenlijk alles al bij de hand. De prijs van €0,79 voor de Pro-applicatie is een koopje, al kun je met de Lite-versie ook voldoende uit de voeten.

OV: Trein

  • Ontwikkelaar: Geminoide.com
  • Applicatie: OV: Trein
  • Prijs: €0,79 (Pro) en gratis (Lite)
  • Geteste versie: 0.3.9
  • Score: 8,5
Categorie: Reizen
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's