Review: Photoshop Mobile voor Android

Redactie
6 november 2009, 22:11
2 min leestijd
Review: Photoshop Mobile voor Android
photoshop android

In de Amerikaanse Android Market kun je Photoshop voor Android downloaden, een eenvoudige applicatie waarmee je foto’s kunt bewerken. Ik heb de applicatie dankzij Market Enabler op mijn G1 geïnstalleerd en meteen een review gemaakt. Bij het opstarten van de applicatie krijg je een scherm te zien dat in twee helften is gedeeld: enerzijds Phone en Online (de locaties waar je je foto’s kunt opslaan) en anderzijds Edit en Upload (de twee activiteiten die je met de applicatie kunt uitvoeren).

De applicatie heet eigenlijk Photoshop.com voor Android, want er is een sterke koppeling met de online dienst Photoshop.com gemaakt. Toch hoef je geen account te hebben om deze applicatie te kunnen gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Photoshop kijkt voor beschikbare foto’s op je geheugenkaartje. Blader door de aanwezige foto’s en kies er eentje uit die je wilt bewerken. De applicatie bevat drie menuknoppen bovenin het scherm:

  • Bijknippen, rechtzetten, roteren, etc.
  • Belichting, kleur, zwart/wit, etc.
  • Soft focus.

Onderin beeld zie je knoppen om de uitgevoerde handelingen terug te draaien of opnieuw toe te passen. Het aanpassen van de Exposure doe je door met je vinger over het scherm te bewegen: hoe verder naar links, hoe donkerder de foto. Het gehele scherm werkt dus als een slider.

Bijknippen en roteren werken zoals je zou verwachten: je toestel heeft even tijd nodig om de bewerking door te voeren (twee tot drie seconden). Het eindresultaat kun je uploaden naar Photoshop.com, maar zoals gezegd hoeft dat niet. Ook zonder online account kun je de applicatie prima gebruiken.

Heb je wel zo’n Photoshop.com-account, dan kun je via de (beperkte) instellingen van de applicatie aangeven dat je automatisch je gemaakte foto’s wilt uploaden. De enige andere optie in de instellingen is de mogelijkheid om bij een traag netwerk de foto’s in een lagere resolutie te downloaden.

Conclusie

Op mijn G1 werkte de Photoshop-applicatie prima (op één crash na) en ik kan me voorstellen dat het op toestellen met meer geheugen en een betere processor nog iets beter werkt. Voor snelle fotobewerking kun je met deze Photoshop-applicatie prima uit de voeten. Het was ook wat overdreven geweest om te verwachten dat je met diverse lagen en filters zou kunnen werken. Het kleurenfilter blijkt een verrassend resultaat te hebben (en dat bedoel ik niet positief): paars is opeens blauwgroen geworden. Voor het aanpassen van fletse foto’s (een voorbeeld dat Adobe op de eigen website geeft) vind ik de applicatie eigenlijk net iets tekort schieten. Het is lastig om het rode speelgoedfietsje (zie screenshots) iets sprekender rood te maken. Het was misschien ook beter geweest als Adobe een soort autolevels-functie had toegevoegd, want een snelle opknapbeurt is vaak alles wat je nodig hebt.

Photoshop

  • Ontwikkelaar: Adobe
  • Applicatie: Photoshop
  • Verkrijgbaar via: (Amerikaanse) Android Market
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 935kB
  • Cijfer: 7,5
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu