Review PicSay Pro: alles-in-een fotobewerking voor Android

Wouter Nijsen
26 oktober 2009, 22:33
3 min leestijd
Review PicSay Pro: alles-in-een fotobewerking voor Android
picsay-effect bulge

Leuke en bijzondere foto’s maken met je Android-telefoon kan een hele opgave zijn. Je kunt gebruikmaken van de eerder besproken applicatie FxCamera, maar het nadeel van die applicatie is dat je al de juiste instelling moet kiezen voordat je de foto maakt. Wil je graag een foto naar je eigen wensen aanpassen en bewerken nadat je deze hebt gemaakt dan is PicSay Pro een geschikte kandidaat. Met deze applicatie op je Android-telefoon heb je een complete fototrukendoos op zak.

Uiteraard kent PicSay Pro de kuntst van het draaien en bijsnijden, maar dat zijn de basics die je van een dergelijke applicatie mag verwachten. Het zijn juist de bijzondere bewerkingen die je op  je foto’s kunt loslaten die een fotobewerkings applicatie bijzonder maken. En op dat vlak heeft PicSay Pro wel het één en ander te bieden.

Lees verder na de advertentie.

Na het starten van de applicatie wordt je gevraagd een foto te selecteren die je wilt bewerken. Nadat je een geschikte foto hebt gekozen wordt gevraagd in welk formaat deze geïmporteerd moet worden. In het geval van de Galaxy met zijn 5 megapixel camera zijn dit de formaten Normal 427×320, High 640×480 en Maximum 1024×768. Na het selecteren van het juiste formaat kun je aangeven dat in de toekomst alle foto’s met dit formaat geïmporteerd moeten worden.

Nu kun je direct aan de slag met het bewerken. Naar keuze kun je PicSay Pro in portrait- of landscape-stand gebruiken door simpelweg je telefoon te draaien. Door op de menuknop te drukken kun je een keuze maken uit de verschillende effecten, te weten:

 • Word Balloon
 • Title
 • Props
 • Effects

Word Balloon en Title bieden de mogelijkheid een tekstballon of normale tekst aan een foto toe te voegen. Met Props kun je een keuze maken uit een lijst met voorwerpen zoals hoeden, haar, ogen, baarden e.d. toe te voegen. Effects biedt een menu met een flinke lijst van verschillende effecten zoals belichting, contrast, horizontaal en verticaal uitrekken, diverse artistieke- en kleureffecten. Eigenlijk bijna teveel keuze. Het toepassen van het gewenste effect is eenvoudig. Zo kun je de voorwerpen en teksten die je in de foto plaatst realtime vergroten, verkleinen en draaien via een speciaal symbool dat in de foto geprojecteerd wordt en met je vinger te bedienen is. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam voldoende in te zoomen aangezien een deel van het voorwerp dat je plaatst schuilgaat onder je vinger.

Voor het toepassen van de effecten wordt gebruik gemaakt van duidelijke schuifbalken waarmee de mate van het toe te passen effect in te stellen is. Via de Meer-optie in het menu kun je een aangebrachte wijziging altijd weer ongedaan maken. Je kunt daarbij in één keer terug naar de begintoestand of stap voor stap de wijzigingen ongedaan maken. Ben je tevreden over het eindresultaat dan kun je je creatie via de export-optie in het menu opslaan op je geheugenkaart of versturen via e-mail of Twitter (als je een geschikte client geïnstalleerd hebt) of exporteren naar Picasa, Google’s eigen online fotoalbum.

Conclusie:
PicSay Pro is geen professionele fotobewerkingssoftware, dat ligt natuurlijk ook voor het merendeel aan het feit dat het relatief kleine scherm van een telefoon en je vinger niet de ideale combinatie zijn om het maximale resultaat uit een foto te halen. Desondanks is het programma zeker een aanrader. Door de eenvoudige opzet en toch grote mogelijkheden is het voor iedereen snel en eenvoudig in te zetten voor het opleuken van je foto’s. De mogelijkheden zijn dusdanig groot dat je met het proberen van alle effecten en toevoegingen in ieder geval al ruim een avond zoet bent. PicSay Pro kost €1,99 en is te vinden in de Android Market. Wil je het eerst eens op je gemak proberen dan is er een gratis Lite versie beschikbaar die al een aardige indruk van de mogelijkheden geeft.

Pluspunten:

 • Veel mogelijkheden
 • Eenvoudig te bedienen
 • Overzichtelijke menu’s
 • Realtime toepassen van effecten
 • Undofunctie in stappen

Verbeterpunten:

 • Toevoegen van een zoommenu i.p.v. standaard onscreen zoomknoppen
 • Bij opslaan keuze tussen standaard afbeeldingen-map en de PicSay-map

PicSay Pro (€1,99)

PicSay (Gratis)

Via: Shinycore

Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's