Review: Skype Lite voor Android

Redactie
1 maart 2009, 19:31
4 min leestijd
Review: Skype Lite voor Android
skype android

Een bezoeker vroeg laatst of er geen applicaties zijn waarmee je gratis naar vrienden kunt bellen als je in het buitenland bent. Zoiets als Skype op de desktop, maar dan voor de G1. We hebben lang moeten zoeken, maar niets kunnen vinden: Truphone doet het alleen tegen vergoeding en Skype staat nog geen telefoongesprekken toe. Skype is gratis te installeren via Android Market en wat ons betreft toch best een review waard.

Lees verder na de advertentie.

Installeren van Skype voor Android

Bij het installeren van Skype vanuit de Android Market moet je meteen je Skype-gebruikersnaam, wachtwoord en mobiele nummer invullen. Dat mobiele nummer is nodig om überhaupt het programma te kunnen gebruiken. Wel kun je meteen aangeven dat je geen binnenkomende gesprekken wilt ontvangen – die ten koste gaan van je SkypeOut-tegoed. In nog niet alle landen is bellen via Skype beschikbaar. Het helpbestand zegt daarover: “We will continue to add outbound Skype calling to more countries, and your application will be updated automatically when this becomes available in your country.” Als je op de naam van een Skype-contactpersoon tikt zie je voorlopig dan ook alleen de mogelijkheid om te chatten. Heb je een andere G1-uitvoering, dan kan het zomaar zijn dat bellen op jouw toestel wel mogelijk is.

Kosten van Skype op Android

Bij het ontvangen van gesprekken kost dat SkypeOut-tegoed. Je kunt in de instellingen aangeven of je alleen door Skype-contacten of door iedereen wilt worden gebeld (helemaal niet gebeld worden is ook mogelijk). Bellen naar een normale telefoon kost ook SkypeOut-tegoed, maar dat is niets nieuws: wanneer je met de desktopversie van Skype belt naar een vast of mobiel nummer, kost dat ook geld. Verder heb je ook nog te maken met kosten van je mobiele aanbieder: om te bellen moet je namelijk een lokaal telefoongesprek voeren. De kosten daarvan verschijnen op de factuur van je mobiele aanbieder. Wat de kosten van SkypeOut betreft: dat zijn de standaardkosten, wat in de meeste landen erop neerkomt dat je zo rond de 2 eurocent/dollarcent per minuut betaalt.

Verder is het verstandig om over een mobiele databundel te beschikken, want het chatten gaat natuurlijk ook via het mobiele netwerk, als je geen Wi-Fi bij de hand hebt.

Gebruik van Skype

Na het opstarten en het invullen van je gegevens verschijnen je contactpersonen in beeld, voorzien van profielboodschap. Je kunt op een naam van een vriend tikken en krijgt dan vier opties te zien: Chat, Remove, Block en Show Profile. Kies je voor een chatgesprek, dan kun je daar meerdere contactpersonen bij betrekken en een onderwerp instellen voor de chat, net als op de desktop.

Ben je klaar met chatten, dan kun je de applicatie afsluiten waarbij je meteen wordt afgemeld (je status wordt op offline ingesteld). Je kunt echter ook op de homeknop van je Android-toestellen om Skype op de achtergrond te laten draaien. Echt zinvol is dat niet, want je krijgt geen melding wanneer er nieuwe berichten binnenkomen. Sterker nog: als je even later de applicatie weer opent, zie je niet welke berichten je hebt gemist. Je ziet ook niet welke vrienden ondertussen een berichtje hebben gestuurd; de enige manier om daar achter te komen is het raadplegen van de lijst met Events, of het langslopen van al je vrienden. Skype voor Android kan niet, zoals Twitroid doet, een geluidssignaal of andere waarschuwing laten zien dat er nieuwe berichten zijn, ook niet wanneer je in de instellingen hebt aangegeven dat je ze wel wilt ontvangen.

Het ontvangen van gesprekken was tijdens onze test ook nog niet mogelijk. De Skype-beller ziet dat je online bent en krijgt ook de indruk dat je gebeld kunt worden, maar er gebeurt niets aan de andere kant van de lijn. Na een minuut krijgt de beller een boodschap “Geweigerde oproep” te zien.

Instellingen van Skype voor Android

Skype voor Android bevat een aantal instellingen. Zo kun je automatisch inloggen, zorgen dat je chatnotificaties krijgt en aangeven of je wel of geen telefoongesprekken wilt ontvangen. Er is echter een probleem met het opslaan van instellingen: ik wil graag gesprekken ontvangen en wil ook automatisch controleren op updates, maar als ik dit instel en een minuut later weer de instellingen controleer, blijken ze weer op de oude waarden te zijn teruggezet. Ook wanneer je de applicatie opnieuw start zijn de oude waarden weer geldig. Voorlopig kun je de Settings dus maar beter laten zoals ze zijn.

Conclusie

Skype Lite voor Android is nog duidelijk een betaproduct: nog niet alles werkt en wat wel zou moeten werken (instellingen, notificaties) werkt maar half. Eigenlijk is dat verbazingwekkend als je bedenkt dat er in de Android Market al verschillende chat- en Twitter-applicaties van kleine en onafhankelijke ontwikkelaars te vinden zijn, die wel gewoon werken en ook nog eens handige extra’s bevatten zoals foto-upload en GPS-locatie. Reviewers in de Android Market geven het gemiddeld een 2,5 en dat is terecht: veel meer heeft het niet verdiend.

Info: Skype Lite

  • Ontwikkelaar: Skype
  • Applicatie: Skype
  • Verkrijgbaar via: Android Market
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 0.9.1.0
  • Bestandsgrootte: 397kB
  • Cijfer: 5,5
Categorie: Communicatie
Spotlights: Android, Skype

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's