De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Review: SlideMe, volwaardig alternatief voor de Android Market?

Redactie
23 november 2009, 16:49
3 min leestijd
Review: SlideMe, volwaardig alternatief voor de Android Market?
De lijst met applicaties.

SlideMe is een alternatief voor de Android Market, waarmee je toegang krijgt tot Android-applicaties. Waarom is dat nuttig? Ten eerste kunnen ontwikkelaars hun applicaties bij SlideMe kwijt, ook als ze in de Android Market zijn geweigerd. Voor eindgebruikers kan SlideMe handig zijn als je een bepaalde applicatie niet in jouw lokale Android Market kunt vinden. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs dat Photoshop.com voor Android wel in de Amerikaanse Android Market te vinden is, maar niet in de Nederlandse.

SlideMe helpt je op dit punt echter niet verder, want Photoshop.com is nou net een applicatie die SlideMe niet in het aanbod heeft. Dat geldt trouwens wel voor meer applicaties. Ontwikkelaars kijken bij het uitbrengen van nieuwe Android-applicaties toch eerst naar de Android Market en pas als het daar niet lukt daarna gaan ze omkijken naar alternatieve aanbieders zoals SlideMe, Handango en MobiHand.

Zoals bekend zit je als Android-ontwikkelaar niet aan de Android Market vast: je mag de applicaties ook als losse download (.apk) op je eigen website aanbieden of via één van de genoemde commerciële softwareportals verkopen. Feit blijft wel, dat gebruikers niet zo snel geneigd zijn om bij die alternatieven te gaan kijken, waar je weer een apart account moet aanmaken, terwijl je in de Android Market gewoon de benodigde applicatie al standaard op je toestel hebt staan en met je Google-account meteen al bent ingelogd.

Lees verder na de advertentie.

SlideMe pakt het op twee manieren aan:

  • een applicatie (SAM) die je op je Android-toestel kunt installeren;
  • een website waar je de applicaties eerst kunt downloaden, waarna je ze handmatig op je toestel zet.

Als SlideMe makkelijk bereikbaar wil zijn, is het wel zo handig als je de applicatie in de Android Market zelf kunt vinden, maar dat blijkt niet het geval: het lukte met niet om de applicatie in de Android Market te vinden. Handmatig downloaden van de website (door http://slideme.org/sam2.apk in te tikken) is echter ook niet zoveel moeite. Tijdens de installatie raak je wat in verwarring omdat de applicatie Mobentoo Marketplace 3.3 lijkt te heten. Die titel is ook zichtbaar bovenin het scherm, wanneer je de applicatie gebruikt. SlideMe’s applicatie heeft als grote pluspunt dat je meerdere screenshots per applicatie kunt zien (in plaats van slechts twee) en dat je er ook YouTube-video’s aan kunt koppelen. Er is nog een ander pluspunt: de beschrijving van de applicaties is niet beperkt tot 325 karakters, zoals in de Android Market.

Maar het gaat natuurlijk alleen werken als je daadwerkelijk iets kunt vinden. Daar blijkt het lastige punt te liggen. Kijk je naar het aantal applicaties, dan schiet SlideMe nog ernstig tekort. Zomaar een paar categorieën:

  • Travel: SlideMe: 20 apps, Android Market: 725 apps
  • Utilities: SlideMe; 108 apps, Android Market: 2.199 apps
  • Lifestyle: SlideMe: 46 apps, Android Market: 1.337 apps

Met SlideMe kun je ook betaalde applicaties aanschaffen, maar daarvoor zul je wel een nieuw account moeten aanmaken op Mobentoo. Dit blijkt bij nader inzien trouwens een commerciële tak van SlideMe (dat hadden ze wel wat beter duidelijk kunnen maken, want bij het applicatie-icoon staat ook de naam Mobentoo, met een SlideMe-icoon). Je kan denken wat je wilt van Google en de greep die ze steeds meer op je persoonlijke leven krijgen, maar ik heb toch meer vertrouwen in betalen via Google Checkout, dan bij alweer een andere partij mijn creditcardgegevens achterlaten. Mobentoo heeft wat betalingen betreft niets extra’s te bieden en is dus ook geen handig alternatief voor mensen die geen creditcard bezitten.

Conclusie

Mocht je weer eens tegen problemen aanlopen dat je een bepaalde applicatie niet in de Android Market kunt vinden, dan is het slim om even in SlideMe te kijken. Niet dat je er veel kans op succes hebt, want het aantal applicaties is kleiner dan in de échte Android Market, maar het kan van pas komen als een applicatie via de Nederlandse Android Market nog niet wordt aangeboden. Misschien is SlideMe nog wel het meest handig voor ontwikkelaars, die een extra manier hebben om hun applicaties onder de aandacht te brengen. Door het kleinere aanbod van SlideMe valt jouw applicatie net iets sneller op. De vraag is alleen: hoeveel gebruikers komen er?

SlideMe/Mobentoo

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's