Review: Yammer, corporate microblogging ook voor Android

Wouter Nijsen
25 december 2009, 0:01
3 min leestijd
Review: Yammer, corporate microblogging ook voor Android

Yammer is een microbloggingdienst voor gebruik binnen een bedrijf. Yammer stelt maar één vraag: Waar werk je aan? Hiermee is  het een soort Twitter, waar uitsluitend medewerkers van één en hetzelfde bedrijf met elkaar kunnen communiceren over hun werkzaamheden of vraagstukken die binnen het bedrijf spelen. Net als binnen Twitter kunnen gebruikers elkaar volgen, zodat je alleen updates van bepaalde collega’s te zien krijgt. Daarnaast is het mogelijk om binnen Yammer groepen aan te maken om  op die manier  bijvoorbeeld collega’s van bepaalde afdelingen samen te brengen. Elke werknemer heeft een eigen profiel met foto en expertise. Zo is het eenvoudig iemand uit je eigen vakgebied te vinden, wat vooral handig is als je bij een internationaal opererend bedrijf met veel werknemers werkt.

Yammer is alleen toegankelijk voor werknemers met een geldig bedrijfse-mailadres en dus afgesloten van de buitenwereld. Naast de Yammer-website waren er al applicaties voor Blackberry, iPhone en Windows Mobile. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat Android nu aan dit lijstje is toegevoegd.

Lees verder na de advertentie.

De Android-applicatie van Yammer is behoorlijk uitgebreid en te vergelijken met de verschillende Twitter-applicaties die beschikbaar zijn. Nadat je je aangemeld hebt start je in een scherm met feeds van de medewerkers die jij volgt. Uiteraard staat het laatste bericht helemaal bovenaan en start je bij het laatst gelezen bericht. Via de menuknop kun je een keuze maken uit andere Yammer-feeds, zoals ontvangen antwoorden, direct messages, verstuurde berichten en de Yammer-groepen waar je lid van bent. Helaas  worden de berichten niet weergegeven in een zogenaamde threated-view, maar als losstaande antwoorden. Hierdoor is het soms moeilijk te zien waar een bepaald bericht als antwoord op bedoeld is. Wil je zelf antwoorden op een bepaald bericht, dan volstaat het dit bericht te selecteren, waarna er een pop-up verschijnt met daarin een tekstveld voor je antwoord.

Met het plaatsen van berichten is iets opmerkelijks aan de hand. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter kent Yammer geen maximaal aantal tekens voor een bericht. Dit kan handig zijn, maar aan de andere kant heb je het risico dat collega’s die wat lang van stof zijn enorm lange verhalen gaan zitten typen.

Via het instellingenmenu kun je aangeven hoe vaak Yammer moet controleren op nieuwe berichten en of de applicatie op de achtergrond gestart moet worden zodra je je Android-telefoon aanzet. Zodra er nieuwe berichten zijn kan Yammer hier een notificatie voor tonen of je telefoon even kort laten trillen.

Conclusie

Yammer kan vooral voor grote bedrijven een manier zijn om werknemers meer met elkaar te laten samenwerken. Ook kan het helpen bij het oplossen van een probleem waar een bepaalde werknemer in zijn of haar project tegenaan loopt. Een Android-applicatie zorgt ervoor dat je nu overal en altijd contact met je collega’s kunt onderhouden, al moet je je afvragen of dat wenselijk is. Het risico is nu namelijk aanwezig dat mensen ook buiten werktijd blijven “doorYammeren” over bedrijfszaken en op die manier werk en privé wel erg doorelkaar gaan lopen. Gelukkig is daar eenvoudig iets aan te doen: gewoon Yammer niet opstarten. De Android-applicatie is een redelijk goede start. Het bevat alle functie die je als Yammeraar nodg hebt en is werkt voldoende snel. Enige verbeterpunt is het toevoegen van een threated-view zodat je een beter overzicht hebt.

Yammer is gratis te downloaden in de Android Market, of door het scannen van de QR-code. Meer informatie over yammer is te vinden op http://www.yammer.com

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu