De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Rijksoverheid lanceert Meldcode-app voor signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling

Wouter Nijsen
28 april 2011, 8:34
1 min leestijd
Rijksoverheid lanceert Meldcode-app voor signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling
Meldcode_iPhone_1

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) heeft vandaag tijdens de start van een campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling de Meldcode-app gepresenteerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Meldcode de eerste app die in opdracht van de rijksoverheid is ontwikkeld. De wet meldcode is een systeem wat bestaat uit een 5-stappenplan waarin staat hoe het beste te handelen wanneer een hulpverlener verwaarlozing, mishandeling of misbruik signaleert. Het ministerie benadrukt dat meldcode niet bedoeld is om meer meldingen te genereren, maar om te helpen bij het herkennen en handelen na het signaleren van geweld.

De wet meldcode wordt verplicht voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie. Ter ondersteuning van deze wet meldcode is sinds vandaag dus een bijbehorende Meldcode-app voor Android en iPhone. De app Meldcode werkt volgens het volgende stappenplan:

Lees verder na de advertentie.

  • Stap 1: in kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: overleggen met een collega en eventueel raadplegen van het advies- en Meldpunt Kindermishandeling of het Steunpunt Huiselijk Geweld.
  • Stap 3: gesprek met de cliënt.
  • Stap 4: wegen van het geweld of de kindermishandeling.
  • Stap 5: beslissen: hulp organiseren of melden.

Door gebruik te maken van het meldcode-stappenplan blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden bij de professional. Neemt een hulpverlener, of leraar, de beslissing om de mishandeling te melden dan kan hij, of zij, via de app direct contact leggen met dichtstbijzijnde meldpunt. De Meldcode-app alleen is overigens niet voldoende, beroepskrachten moeten ook een training krijgen zodat zij weten wat ze moeten doen als ze vermoeden dat iemand wordt mishandeld, verwaarloosd of misbruikt.

De iPhone-app Meldcode is al beschikbaar in de Apple App Store, De Android variant zal zeer binnenkort in de Android Market te vinden zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu