De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Signal rolt versleuteld videobellen uit voor iedereen

Rick van der Veer
15 maart 2017, 9:41
2 min leestijd
Signal rolt versleuteld videobellen uit voor iedereen

Signal, de versleutelde berichtendienst voor Android, heeft videobellen voor iedereen beschikbaar gemaakt. Je kunt nu met Signal videogesprekken voeren die bovendien ook nog eens versleuteld zijn.

Lees verder na de advertentie.

Signal videogesprekken

Open Whisper Systems, de ontwikkelaar van Signal, heeft videobellen vrijgegeven voor iedereen. De functie was tot voor kort alleen als bèta te gebruiken, maar is nu naar iedereen uitgerold. Bovendien is de privacy van videochats achter de schermen fors verbeterd.

Tijdens de bètatest van het videobellen liepen gesprekken nog standaard via een server van Signal, maar dat is nu veranderd. Als je nu iemand opbelt voor een videogesprek stelt Signal automatisch een rechtstreekse verbinding, die uiteraard versleuteld is. Hiervoor wordt dezelfde vorm van encryptie gebruikt die ook toegepast wordt op alle andere communicatie die via de app loopt. Een rechtstreekse verbinding zorgt er voor dat de kwaliteit van je beeld en geluid een stuk beter is.

Door een directe verbinding aan te leggen komt mogelijk wel je privacy in gevaar. Bij zo’n verbinding kun je je ip-adres niet verbergen, en iemand met kwaad in de zin kan uit dat adres je locatie afleiden. Om deze reden legt Signal alleen een zogeheten end-to-end-verbinding aan tussen jou en mensen die in je contactlijst staan. Via de app-instellingen kun je er ook voor kiezen het gesprek alsnog via de servers van Signal te laten lopen, waarbij je ip-adres verborgen blijft. Je levert dan wel enige kwaliteit in.

Signal onderscheidt zich van andere berichtendiensten door versleutelde communicatie als belangrijkste punt aan te voeren. Alles wat je verstuurt met de app kan niet onderweg gelezen worden, en de app biedt dan ook veel opties die helpen met het waarborgen van je privacy. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat er screenshots gemaakt kunnen worden van de app.

Andere berichten-apps bieden ook versleuteling aan, waaronder Facebook Messenger, WhatsApp en Telegram. Toch is Signal vanuit een beveiligingsperspectief betrouwbaarder te noemen doordat de app open source is. De broncode van Signal wordt dan ook vaak gecheckt op veiligheidslekken.

Signal voor Android downloaden

Via onderstaande link kun je Signal gratis downloaden uit de Play Store. Om de app te kunnen gebruiken heb je Android 2.3 Gingerbread of nieuwer nodig.

Download Signal in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu