SimCity BuildIt voor Android: 4 zaken die je moet weten

Gijs Ettes
19 december 2014, 19:11
3 min leestijd
SimCity BuildIt voor Android: 4 zaken die je moet weten

Na een aankondiging eerder dit jaar is SimCity BuildIt sinds deze week ook in Nederland en België beschikbaar. Is de gratis stedenbouwgame net zo leuk als zijn legendarische voorgangers?

Lees verder na de advertentie.

SimCity BuildIt is niet de eerste SimCity-game die beschikbaar is voor Android. Alweer drie jaar geleden verscheen SimCity Deluxe (ook voor iOS, overigens) al kostte die game bij verschijning nog 3,99 euro. BuildIt gooit het over een iets andere boeg; je bent weliswaar nog steeds de burgemeester van een stad die je zelf opbouwt, maar te binnen met spelen hoef je in theorie niet de buidel te trekken. Wat is er allemaal nieuw in SimCity BuildIt? Wij zochten het uit.

1. Free-to-play

simcity buildit

Net als vrijwel alle andere mobiele games van uitgever Electronic Arts (denk aan The Sims, Theme Park en Tetris) is SimCity BuildIt gratis te downloaden. De game is wel vrij fors (221MB), maar dat hoeft geen probleem te zijn als je hem via wifi binnenhaalt. Nadat je BuildIt start en de voorwaarden hebt geaccepteerd, start een korte tutorial die je laat zien hoe de game werkt.

Door te tikken en swipen kun je wegen en woonwijken aanleggen, al heb je daarvoor wel geld en materialen nodig. Deze kun je fabriceren door bijvoorbeeld fabrieken en bouwmarkten aan te leggen die materialen produceren. Ook heeft je stad watertorens en energiecentrales nodig die uiteraard het nodige geld kosten.

Dat is ook meteen de crux: in het begin gaat het bouwen en aanleggen van je stad relatief vlot omdat je veel geld en grondstoffen tot je beschikking, maar zodra die op zijn, begint het lange wachten. Je hebt dan namelijk niet meer de mogelijkheid om de productie van bijvoorbeeld ijzer of hout te versnellen. Schaf je geen ‘Simdollars’ aan middels in-app aankopen (van 89 cent tot 90 euro), dan wordt de snelheid van het spel enorm vertraagd. Je moet wachten tot je de juiste grondstoffen kunt produceren of een nieuw niveau behaalt, voordat je vooruitgang in BuildIt kunt boeken.

2. Laagdrempelig

simcity buildit 3

De SimCity-serie staat van oudsher bekend om de diepgang die het biedt. De eerste stedenbouwgames boden echte simulatie en de mogelijkheid om zelf bijvoorbeeld het elektriciteitsnet en waternet aan te leggen, belastingen te heffen, de moeilijkheidsgraad te tweaken en diverse scenario’s te spelen.

BuildIt is een echte casual game en is op deze punten een stuk laagdrempeliger van opzet. Het elektriciteits- en waternet wordt automatisch aangelegd als je de juiste gebouwen neerzet en met inkomende en uitgaande kosten hoef je je nauwelijks te bemoeien. Wel kun je gebouwen upgraden voor meer mogelijkheden en inwoners, maar diepgaand wordt de game nergens. Natuurrampen maken de game zo nu en dan wat lastiger, maar er zijn geen uitdagende scenario’s om te spelen zoals bij eerdere SimCity-games.

3. Sociale functies

simcity buildit

BuildIt biedt wel de optie om steden van andere gebruikers te bezoeken, bijvoorbeeld om grondstoffen en materialen te verhandelen. Op die manier kun je ook speciale gebouwen en natuurrampen vrij spelen. Koppel je de game met Facebook of Google Play, dan heb je de optie om je voortgang op te slaan en verder te spelen op een ander apparaat. SimCity BuildIt is overigens wel een aanslag op je accu; in een kwartier tijd zagen wij ons batterijpercentage met maar liefst 15 procent teruglopen.

4. Fraaie presentatie

Hoewel BuildIt in principe werkt met elke smartphone of tablet met Android 2.3.3 en hoger, vereist de game toch wel een vrij krachtig apparaat om soepel te draaien. De spelwereld is namelijk volledig 3D en je kunt in en uitzoomen en draaien om je stad van alle kanten te bekijken. De presentatie is kleurrijk en levendig en komt vooral op een groot tabletscherm goed tot zijn recht. Kun je leven met de trage gameplay en het uitgeklede spelconcept, dan is BuildIt het proberen waard. Kwalitatief komt de game echter niet in de buurt van een klassieker als SimCity 2000.

Download SimCity BuildIt in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu