De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sleep Care: virtuele slaapcoach helpt bij slaapproblemen

Redactie
21 september 2015, 12:21
2 min leestijd
Sleep Care: virtuele slaapcoach helpt bij slaapproblemen

Hoewel één van de meest voorkomende adviezen bij slaapproblemen het wegleggen van je telefoon is, hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft een app ontwikkeld die je ondersteunt bij het beter leren slapen.

Lees verder na de advertentie.

Virtuele slaapcoach

De app genaamd Sleep Care biedt persoonlijke, online coaching voor mensen die met behulp van technologie een behandeling voor slaapproblemen ondergaan. Deze behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een app die je slaapgedrag meet en aan de hand daarvan aanbevelingen doet, of een slimme wekker die weet wanneer hij je het beste wakker kunnen maken. Uit onderzoek is nu gebleken dat zo’n ‘online’ slaaptraining slechts in 50 procent van de gevallen afgerond wordt, waardoor de effectiviteit erg laag ligt.

De oefeningen van de slaaptherapie zijn namelijk vaak zwaar om vol te houden, omdat het effect niet meteen zichtbaar is of omdat het moeilijk in te passen is in het dagelijks leven. Eerder werd al aangetoond dat een internetgebaseerde slaaptraining vaker werd afgemaakt wanneer de cliënt per e-mail ondersteund werd.

Om deze effectiviteit te verhogen ontwikkelden de onderzoekers van de Nederlandse universiteiten Sleep Care: een interactieve en virtuele coach. Behalve het bijhouden van het slaappatroon zoals andere slaap-apps doen, geeft de app ook aanwijzingen voor slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne die zijn aangepast op de gebruiker. Of men kan met de virtuele coach in onderhandeling gaan over bijvoorbeeld de bedtijden.

“Het is belangrijk om nieuwe behandelingen voor slapeloosheid te onderzoeken, zoals e-health-behandelvormen. Als deze app de slaap verbetert, kunnen we met weinig kosten ontzettend veel mensen bereiken,“ aldus slaaponderzoeker Jaap Lancee (Universiteit van Amsterdam).

Kan ik gebruikmaken van Sleep Care?

De app is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-telefoons en beperkt tot gebruikers die meedoen aan het onderzoek van de universiteiten, waarvoor je je overigens nog kan aanmelden. Wellicht dat de app in de toekomst wel beschikbaar wordt gemaakt voor consumenten. De app vereist Android 4.1 en hoger en 21MB aan vrije opslagruimte.

Download Sleep Care in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu