De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo bevalt Nederlandse clouddienst Stack van TransIP

Erwin Vogelaar
15 februari 2016, 19:00
4 min leestijd
Zo bevalt Nederlandse clouddienst Stack van TransIP

Waar in de cloud sla jij je bestanden op? Google Drive of toch Dropbox? Het Nederlandse bedrijf TransIP biedt nu het nieuwste alternatief: Stack. Android Planet heeft de dienst uitgebreid getest.

Lees verder na de advertentie.

Dit is Stack

Het zal je wellicht compleet zijn ontgaan, maar cloudservice Copy stopt ermee. We betwijfelen of  velen de dienst gebruikten, maar aangezien op de redactie nog een enkeling zijn bestanden op Copy had staan, zijn er wellicht meer die zoeken naar een alternatief. Dat komt goed uit, want TransIP biedt nu Stack aan. Wij hebben de nieuwe clouddienst nu een tijdje gebruikt en dat bevalt goed.

stackWat is het?

Clouddiensten die voorheen met Dropbox de concurrentie aangingen, waren vaak van grote bedrijven als Google en Apple. Het kost namelijk nogal wat om servers te laten draaien en de beveiliging in de gaten te houden. Een dienst als Copy heeft het daarom niet lang volgehouden;  toch gaat het  Nederlandse TransIP het nu wel proberen. Stack valt voornamelijk op door de hoeveelheid opslagruimte die je krijgt: 1TB, ofwel 1000GB. En wat betaal je daar dan voor? Helemaal niets.

Even ter vergelijking: Als je nu een account maakt bij Dropbox, dan krijg je gratis 2GB aangeboden. Pas als je 9,99 euro per maand betaalt krijg je ook 1TB opslagruimte. Google Drive geeft iedereen 15GB gratis ruimte en een vergelijkbaar abonnement als Dropbox voor 1TB. Uiteraard doet TransIP het ook niet helemaal voor niets, want voor 10 euro per maand kun je de opslagruimte verdubbelen naar 2TB. Voor 50 euro per maand krijg je 10TB opslagruimte. Tevens zullen er bij deze betaalde versies automatisch back-ups worden gemaakt van  je bestanden.

Wat kun je er mee?

De hoofdfunctie van Stack is, net zoals elke clouddienst, het wegzetten en backuppen van je bestanden en er vervolgens overal bij kunnen. Met Stack kan dit via web, een desktop-app en de Android-app. Je kunt de foto`s en andere bestanden makkelijk via een link naar anderen sturen, met of zonder wachtwoord. Tevens is het mogelijk om stukken opslagruimte te delen. Er is geen maximale bestandsgrootte voor wat er opgeslagen kan worden.

Er is geen maximale bestandsgrootte

De servers staan in Nederland, waardoor alles onder de Nederlandse wetgeving valt. TransIP belooft dat al je data veilig opgeslagen en beveiligd wordt  met een 256-bit AES sleutel zodat niemand er bij kan. Ook zal TransIP je data niet analyseren, in tegenstelling tot enkele andere clouddiensten. Helaas is er nog geen tweestapsverifcatie mogelijk, wat wel echt een gemis is. TransIP stelt dat deze functie snel toegevoegd gaat worden, net als de mogelijkheid om je eigen (sub)domein aan je stukje Stack toe te voegen.

De Android-app

Alle manieren om bij Stack te komen zijn minimalistisch en overzichtelijk. Dat is in de Android-app niet anders. Het is in de app mogelijk om bestanden te uploaden, te bekijken en te sorteren in mapjes. Bestanden kun je delen door er iets langer op te drukken. In de instellingen van de app kun je aangeven dat foto`s of video`s die je met de camera van je smartphone maakt, direct naar Stack geüpload moeten worden. Tevens kun je Stack een aparte pincode geven, die je vervolgens moet invoeren bij het starten van de app.

Wel missen we in de applicatie de mogelijkheid om bestanden te sorteren op afbeeldingen en favorieten, wat  bijvoorbeeld in de webversie wel mogelijk is. Ook kun je niet zoeken in je bestanden, maar enkel sorteren op naam of datum. Hierdoor wordt de app onoverzichtelijk  als je veel bestanden hebt en je vaak verschillende bestanden probeert te vinden. Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering.

Hoe kom ik er in?

Hoewel TransIP met een flinke hoeveelheid gratis ruimte de markt op stapt, is het natuurlijk maar de vraag hoelang de dienst dit  volhoudt. Copy dacht ook een enorm onderdeel van de markt te kunnen pakken, maar uiteindelijk bleek het toch niet bij de visie van het bedrijf te passen. Waarschijnlijk kostte het gewoonweg teveel geld om Copy als clouddienst draaiende te houden. Bij Dropbox en Google heb je grotere kans dat je voorlopig wel goed zit.

stack

Toch kan het geen kwaad om Stack te gebruiken. In onze ogen  zit de dienst goed in elkaar, met 1TB als unieke aantrekkingskracht en de veiligheid om deze ruimte zonder angst te gebruiken. Als de Android-app nog wat wordt uitgebreid, dan zijn we helemaal tevreden. Stack werkt op dit moment helaas nog wel via een uitnodigingssysteem. Het kan vervolgens lang duren tot je daadwerkelijk binnengelaten wordt. Waarom sommige personen eerder toegang krijgen dan anderen is niet duidelijk.

Stack downloaden

De Android-app van Stack is via onderstaande linkte downloaden, maar je hebt er niets aan als je niet al toegelaten bent. De app vraagt maar 3MB opslagruimte, dus je kunt het alvast installeren zonder dat je er last van hebt. Je hebt minimaal Android 4.0 nodig om Stack op Android te kunnen gebruiken.

Download Stack in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu