Check met deze app of jouw Android kwetsbaar is voor Stagefright-lek

Redactie
6 augustus 2015, 13:15
1 min leestijd
Check met deze app of jouw Android kwetsbaar is voor Stagefright-lek

Veel Androids zijn kwetsbaar voor het  ernstige Stagefright-lek: een lek dat  het videoframework misbruikt om malafide code uit te voeren zonder dat de gebruiker dit weet. Met deze app check je of je ook kwetsbaar bent.

Lees verder na de advertentie.

Wees gewaarschuwd: hoogstwaarschijnlijk laat de app zien dat je kwetsbaar voor het Stagefright-lek bent. Veel fabrikanten hebben namelijk nog geen patch voor Stagefright uitgerold. Beveiligingsbedrijf Lookout heeft daarentegen wel een app uitgebracht waarmee je kunt controleren of je kwetsbaar bent voor het lek. Wanneer je de patch of een algemene firmware-update hebt ontvangen, kun je met  Stagefright Detector bekijken of je nog steeds kwetsbaar bent.

Update: Ook Zimperium heeft een app uitgebracht waarmee je kunt scannen of je toestel kwetsbaar is voor het Stagefright-lek.

Controleer het met  Stagefright Detector

Het enige dat je bij  Stagefright Detector hoeft te doen, is de app installeren en op te starten. De app controleert vervolgens of jouw smartphone of tablet veilig is of niet. Daarnaast toont het enkele handige opties, zoals het uitschakelen van automatisch ontvangen van mms-berichten. Bij het ontvangen van een video via mms kan er malafide code op jouw Android worden uitgevoerd, zonder dat je dit in de gaten hebt.

stagefright-detector

Google heeft inmiddels een patch voor Stagefright uitgebracht die momenteel naar Nexus-toestellen wordt uitgerold. De vlaggenschepen van fabrikanten zijn volgens Google nog deze maand aan de beurt, waarna “honderden andere Android-toestellen” de komende tijd volgen. Het is daarbij  helaas aannemelijk dat ook een groot gedeelte van de Android-smartphones en -tablets nooit van een patch wordt voorzien.

Download Stagefright Detector

Stagefright Detector is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 4.1 en hoger.

Download Stagefright Detector in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu