De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit zijn de 6 beste SwiftKey alternatieven voor Android

Erwin Vogelaar
8 februari 2016, 21:00
4 min leestijd
Dit zijn de 6 beste SwiftKey alternatieven voor Android

Microsoft heeft SwiftKey overgenomen en dat is voor sommigen genoeg reden om het toetsenbord te laten vallen. Wij zetten de beste SwiftKey alternatieven op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

SwiftKey alternatieven

Microsoft heeft het handige touchscreen-toetsenbord SwiftKey overgenomen. SwiftKey is populair, omdat het van je typegedrag leert en voorspelt wat je wilt  typen. Ook kun je typen door met je vinger over de letters te reizen, zonder het scherm los te laten. Om het voorspellen van je typen zo goed mogelijk te maken, wordt er een hoop persoonlijke data opgeslagen. Deze data ligt voortaan in handen van Microsoft en dat is reden voor sommigen  om over te stappen.

Als je echter lange tijd SwiftKey hebt gebruikt, is je data ook opgeslagen en daar zal  niets aan veranderen. SwiftKey stelt dat het bedrijf de data en onze privacy nog steeds net zo serieus neemt en dat wij de controle hebben over hoe de data wordt gedeeld. Toch kan deze insteek later veranderen als Microsoft een grotere vinger in de pap heeft en SwiftKey de voorwaarden van Microsoft over datagebruik overneemt. Hoewel wij niet direct een reden zien om Microsoft te wantrouwen, zijn er genoeg gebruikers die liever niet hebben dat het Amerikaanse bedrijf hun data in handen heeft.

Deze gebruikers  kunnen ervoor kiezen om de data uit de app te verwijderen. Dit doe je door naar de SwiftKey-app te gaan en te kiezen voor `Account`. Hier kun je de externe gegevens wissen en je SwiftKey-account verwijderen. Zoek je echter naar een ander toetsenbord, dan zijn dit de beste alternatieven.

1. Google-toetsenbord

swiftkey alternatieven

Soms hoef je niet ver te zoeken voor een goed alternatief. Het standaard toetsenbord van Google doet heel goed zijn werk op Android. Net als SwiftKey heeft deze app woordsuggesties en kun je over de letters swipen om woorden te vormen. Als je het toetsenbord instelt zul je wellicht je toestel opnieuw moeten opstarten om de swipe-functie te laten werken. Hoewel de app visuele extra`s mist, zoals een hoop thema`s om uit te kiezen, is die rustige look juist ook erg prettig. Tevens hoef je niet bang te zijn dat je data straks ergens anders ligt dan bij Google zelf.

Download Google-toetsenbord in Google Play (gratis)

2. Swype

swiftkey alternatieven

In de basis lijkt Swype het meest op SwiftKey. In de app kun je uiteraard swipen om te typen, maar er worden ook voorspellingen gedaan over komende woorden. Je kunt nieuwe talen downloaden en talen met elkaar combineren zodat je bijvoorbeeld Engels en Nederlands kunt typen. Er is een gratis versie van de app beschikbaar  waarmee je het toetsenbord 30 dagen kunt proberen. De volledige versie kost je vervolgens wel geld.

Download Swype Trial in Google Play (gratis)
Download Swype in Google Play (1,13 euro)

3. TouchPal

swiftkey alternatieven

Ook TouchPal combineert succesvol het swipen om te typen en woordvoorspelling in een toetsenbord. Het is een meer dan uitstekend alternatief voor SwiftKey. Het verschil tussen TouchPal, Swipe en het Google-toetsenbord is echter niet enorm groot. Het zijn de kleine details die het verschil maken. Je persoonlijke voorkeuren spelen daarbij een grote rol . Zo’n klein detail voor TouchPal is dat je een woord kunt verwijderen door over de backspace te swipen en je emoji`s kunt kiezen door de spatie te vegen.

Download TouchPal in Google Play (gratis)

4. Fleksy

swiftkey alternatieven

Als je het swipen niet zo belangrijk vindt bij het typen met SwiftKey, dan is Fleksy een zeer prettig alternatief. De app maakt kloppende woorden van je mislukte serie letters. Heeft de app het woord fout, dan kun je een volgende voorspelling bekijken. Fleksy is dus vooral een toetsenbord voor correctie in plaats van voorspelling en op dat vlak is de app onverslaanbaar. Ook biedt Fleksy ondersteuning  voor extensies om bijvoorbeeld makkelijk gifjes te kunnen verzenden.

Download Fleksy in Google Play (gratis)

5. Minuum

swiftkey alternatieven

Minuum vertrouwt zo erg op de autocorrectie en woordvoorspelling, dat er een miniscuul toetsenbord gemaakt is. Hoewel je met Minuum ook een normaal toetsenbord kunt gebruiken, is het uniek dat de miniversie zo weinig ruimte in beslag neemt. Dit komt omdat alle letters op een rijtje staan. De correctie zorgt er vervolgens voor dat je lekker slordig kunt typen en er toch logische tekst verschijnt.

Het is echter heel lastig om aan deze manier van typen te wennen en de correctie werkt ook niet altijd even goed. Wel heb je lekker veel ruimte over op het scherm. Met de gratis versie kun je de app 30  dagen proberen.

Download Minuum Free in Google Play (gratis)
Download Minuum in Google Play (3,46 euro)

6. MessagEase

swiftkey alternatieven

En als we het over het wennen van een nieuwe manier van typen hebben, dan valt MessagEase daar ook zeker onder. Het volledige toetsenbord bestaat uit negen toetsen voor alle letters. De overige 17 letters vind je  door te swipen. De A-knop heeft bijvoorbeeld een V in de rechterhoek staan. Door op de A-knop naar rechtsonder te swipen, typ je dus een V.

In onze testtijd konden we nog niet helemaal aan deze manier van typen wennen, maar het is zeker weer eens wat anders. Ook zijn er genoeg gebruikers die aangeven niet anders meer te willen dan MessagEase.

Download MessagEase in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu