Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een applaus voor fijne taalleer-app Duolingo

Erwin Vogelaar
23 juni 2017, 20:31
4 min leestijd
Een applaus voor fijne taalleer-app Duolingo

Wil je een nieuwe taal leren? Dan moet je bij taalleer-app Duolingo zijn. We worden er erg blij van en vertellen je graag waarom.

Lees verder na de advertentie.

Taalleer-app Duolingo applaus

Het leren van een nieuwe taal is moeilijk en duurt lang. Er zijn gelukkig verschillende methoden die het leren leuker maken. Denk aan taalleer-boekjes, -podcasts en -games. Geen van deze methodes werkt echter zo fijn als Duolingo.

Hoewel Duolingo absoluut geen game is, gebruikt het wel enkele bekende elementen uit games om je te motiveren. Dit wordt gamificatie genoemd. Door taaltesten succesvol uit te voeren, verdien je bijvoorbeeld ervaringspunten en muntjes. Door alle beschikbare lessen succesvol te doorlopen speel je de taal uit.

Behapbare lessen

Duolingo doet zijn best om het leren van een taal zo behapbaar mogelijk te maken. Alles gaat dus in kleine stukjes, zodat je zelfs even in de bus je Spaans bijspijkert of op de wc Japans leert. Elke les duurt een paar minuten.

De lessen zijn opgedeeld in verschillende onderdelen. Welke onderdelen je krijgt, ligt aan de taal die je leert. Talen met het Latijnse alfabet werken namelijk net iets anders dan talen in een compleet ander schrift, waarbij de focus meer op klanken ligt.

taalleer-app duolingo

Denk qua onderdelen aan het vertalen van een zin door een serie woorden op de juiste volgorde te leggen, of je moet klanken koppelen aan de juiste teken. Soms moet je een vertaling vanuit het niets opschrijven voor extra moeilijkheid.

Een hoop talen

Spijtig is dat Duolingo vanuit het Nederlands weinig opties biedt. Sterker nog: je kunt alleen Engels leren. Als Engels echter geen probleem is, dan opent er een hele wereld aan talen. Ga een stapje over de grens en leer Duits of Frans, ga verder en maak Turks, Russisch, Hebreeuws, Vietnamees en andere talen je eigen.

Om een taal te kiezen open je het menu door naar rechts te swipen. Druk hier op de knop ‘Add a Course’ en kies daarbij onder ‘For English Speakers’ voor de taal die je wil leren. Je mag meerdere talen tegelijk leren, die vervolgens allemaal in dat menu te vinden zijn. Natuurlijk wordt het leren van talen wel moeilijker als je er meerdere tegelijk doet.

taalleer-app duolingo

Fijn aan Duolingo is dat de lessen starten met standaardzinnen die handig zijn op vakantie, of tijdens eerste ontmoetingen. Zo leer je eerst hoe je iemand begroet en hoe je vraagt of iemand Engels spreekt.

Extra dingen in de app

Naast de lessen is er meer in de app te vinden. Er zijn vier tabs met functies. De eerste draait om het leren. Hier staat de taal waar je mee bezig bent bent, met alle lessen onder elkaar. Het doel is om het metertje onder elke les vol te houden. Dit metertje loopt automatisch terug, maar door je kennis van die les op te frissen vult het metertje weer aan.

Het tweede tabblad is voor je profiel. Hier vind je de Achievements die je gehaald hebt. Dit zijn verschillende opdrachtjes die je in de app kunt volbrengen. Ook staat hier de ranglijst van je vrienden en op dit leaderboard strijd je tegen elkaar voor meeste ervaringspunten.

taalleer-app duolingo

De derde tab is voor Clubs. Hier word je lid van een club, of creëer je er zelf eentje. De clubs dienen als een soort uitgebreide leaderboards rond een specifieke taal, terwijl je elkaar toejuicht om te motiveren. De vierde tab is om items te kopen met Lingots, die je verdient door het doen van lessen.

Niet makkelijk

taalleer-app duolingo

Let wel op: Duolingo maakt het leren van een taal niet plots makkelijk. Een taal leren gaat namelijk niet vanzelf. Hoewel Duolingo het leren absoluut leuker en meer behapbaar maakt, moet je wel echt aan de slag. Dit betekent dat je elke dag even met je lessen bezig gaat en veel moet herhalen. Ben je daartoe bereid, dan is dit volgens ons de leukste methode om een taal te leren.

Duolingo is gratis, maar laat wel een kleine advertentie zien bij het afronden van een les. Voor 10,99 euro per maand mag je lessen offline doen en is er geen reclame meer. De advertenties zijn echter zo minimaal, dat het een wat overdreven prijs is. Wil je Duolingo echter offline gebruiken, dan is er geen andere keuze.

Applaus

In onze artikelenserie ‘applaus’ (voorheen bekend als ‘lofzang’), plukken we apps uit de Play Store waar wij blij van worden. Apps die iets heel goed doen, waar we vrolijk van worden of die iets toevoegen aan ons leven. Wie weet kan het jullie levens ook mooier maken. Eerder schreven we onder andere over Headspace, ING Bankieren en Instagram Stories.

Download Duolingo in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu