TaxiID: taxi bestellen en op je Android-toestel realtime volgen

Redactie
6 juli 2011, 13:37
3 min leestijd
TaxiID: taxi bestellen en op je Android-toestel realtime volgen
taxiid app

TaxiID is een nieuwe dienst waarmee het gemakkelijker wordt om een taxi te bestellen. Normaal gesproken weet je niet wat je krijgt, wanneer je de taxicentrale belt. Het kan een vriendelijke ervaren chauffeur met een nette auto zijn, maar ook ‘de broer van’ een taxichauffeur die in een overjarige Open Astra rijdt en de weg niet kent. TaxiID wil daarom de taximarkt transparanter maken… met een app. Je kunt zien waar de taxi’s in jouw directe omgeving zijn, waarderingen lezen en precies de taxi bestellen die jij wilt hebben.

Je kunt vooraf kiezen en beoordelen op basis van een aantal punten. Klanten geven de taxichauffeur na afloop van de rit een waardering, zodat anderen voortaan weten of de betreffende chauffeur goed is. Als passagier geef je 1 tot 5 sterren, waaruit een gemiddelde wordt berekend. Ook zie je in de app het aantal kroontjes, die de prijsklasse van de taxi aangeven. Hoe hoger de cataloguswaarde van de auto (en hoe luxer de taxi), hoe meer kroontjes. In de app zie je ook het aantal eurotekens, die aangeven in welke prijsklasse de taxi valt. Vier eurotekens is de hoogste tariefgroep, ten opzichte van het wettelijk toegestane maximumtarief. Is milieu voor jou belangrijk, dan kun je ook op het aantal boompjes letten: hoe meer boompjes, hoe milieuvriendelijker de taxi. Dit wordt bepaald aan de hand van het energielabel van de auto.

Lees verder na de advertentie.

taxiid telefoon

Handig is dat je in de app meteen ziet waar de taxi’s zich in jouw directe omgeving bevinden. Je ziet de tarieven, krijgt voertuiginformatie en servicewaarderingen te zien. Heb je een taxibusje nodig omdat je met een grote groep bent of veel koffers meeneemt, dan kun je dat ook aangeven. Bijna 10.000 taxi’s hebben zich al bij taxiID aangesloten, maar het bekijken van de realtime positie van de taxi op de kaart werkt momenteel alleen in Amsterdam. In andere steden kun je kosteloos een van de 200 aangesloten taxicentrales bellen vanuit de app.

De taxichauffeur, die ook een app van taxiID heeft geïnstalleerd, krijgt een seintje en accepteert de rit. In Amsterdam kun je daarna realtime op de kaart volgen wanneer de taxi komt aanrijden. Je ontvangt ook een sms met de aankomsttijd. Mocht er vertraging optreden, dan word je daar ook van op de hoogte gebracht. Zodra je in de taxi zit kun je eventueel een linkje delen via Facebook of Twitter. Je vrienden kunnen dan op de kaart meekijken met jouw taxirit (via de functie taxiTrace) en weten precies wanneer je aankomt. Naast de app is er een mobiele interface die je bijvoorbeeld op een tablet kunt gebruiken. Maar er is nog een andere manier: roep ‘TAXI’ op Twitter en @taxiID neemt contact met je op.

Na afloop van de rit geef je een waardering, zodat anderen ook weten of de taxichauffeur een aanrader is. TaxiID gaat vanaf juli officieel van start. Een ander intiatief op het gebied van taxi’s is Taxi Amsterdam waarbij je een taxichauffeur via Twitter kunt bestellen en onderweg op de achterbank met een iPad kunt spelen.

Downloaden uit de Android Market:

QR-codes:

Categorie: Reizen

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's