Uitblinkers #2: De beste vervangingen voor je homescreen

Redactie
20 september 2010, 12:30
4 min leestijd
Uitblinkers #2: De beste vervangingen voor je homescreen
homescreen android

Ben je jouw standaard homescreen op je Android zat? Er zijn gelukkig een heleboel alternatieven. In de rubriek ‘Uitblinkers’ behandelen we iedere week een aantal toppers. Deze week zijn de beste vervangingen voor je homescreen aan de beurt. Vier uitblinkers leggen we deze week onder de loep: Launcherpro Plus, Slidescreen Pro, Home++ en PandaHome. Welke sluit het beste bij jouw behoeften aan? De keuze is aan jou!

Lees verder na de advertentie.

Launcherpro (Plus)

launcherpro plus

Launcherpro (Plus) is de meest complete vervanging voor je homescreen. De mogelijkheden zijn eindeloos: maak je eigen dockbalk, creëer je eigen icoontjes en plaats widgets in de stijl van Sense. Het is handig dat gebruikers een eigen dockbalk kunnen maken, want hierdoor is het mogelijk om deze naar eigen wens in te richten. Maak je vaak gebruik van de kalender? Zet dan het kalendericoontje in de dock. Wanneer je goed overweg kunt met Photoshop, dan is het mogelijk om je eigen dockscreen en icoontjes te ontwerpen. Zo kun je jouw Android-telefoon volledig personaliseren. De Sense-achtige widgets van Launcherpro Plus lijken sterk op de widgets op een HTC-telefoon. Zo is er een Twitter-widget, een Kalender-widget en een SMS-widget. De ontwikkelaars brengen vrijwel wekelijks een nieuwe update uit, dus waarschijnlijk volgen binnenkort meer widgets. Launcherpro is gratis, de plus-versie kost een paar euro’s. Je kunt de gratis versie upgraden naar de plus-versie buiten de Android Market, waardoor je geen creditcard nodig hebt.

Slidescreen Pro

slidescreen pro

Slidescreen Pro lijkt niet op je standaard homescreen. De applicatie richt zich op sociale gebruikers, die regelmatig hun telefoon bij zich hebben. Slidescreen Pro toont de nieuwste updates van je Facebook en Twitter-vrienden, de laatste nieuwtjes en ongelezen e-mails. Als er geen updates zijn, dan laat Slidescreen Pro niets zien. In het midden is een balk met een digitale klok zichtbaar. Deze balk kun je gemakkelijk naar boven en naar beneden schuiven. Schuif je de balk naar boven, dan geeft Slidescreen Pro meer updates weer van Twitter en Facebook. Schuif je de balk naar onderen? Dan kun je meer mailtjes en sms’jes lezen. Slidescreen Pro is even wennen, maar als je het eenmaal doorkrijgt, dan werkt het erg fijn. Er zijn een paar nadelen. Zo is de prijs (6,99 euro) nogal hoog. Ook zijn de ontwikkelaars niet heel erg actief, waardoor er niet vaak updates binnenrollen. Er is nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld het invoeren van gepersonaliseerde balken, bijvoorbeeld een muziekbalk of een zogenaamde ‘to do’-balk. Wellicht komen deze updates binnenkort.

Home++

home++

De derde vervanging voor je homescreen is Home++. Deze applicatie is gebasseerd op het standaard homescreen van Android, maar voegt een hoop extra’s toe. Zo is het mogelijk om drie tot zeven schermen te gebruiken. Ook kun je dankzij multitouch snel wisselen tussen schermen door in- en uit te zoomen. Hiervoor moet je een ‘pinch’-beweging maken, die gebruikers van Launcherpro en HTC Sense waarschijnlijk wel kennen. In de dock staan zes icoontjes, wat er meer zijn dan op andere Android-telefoons. Deze zes icoontjes bieden geen zes, maar twaalf opties: door een icoontje lang ingedrukt te houden verschijnen er namelijk meer opties. Home++ is snel en trekt de batterij van jouw telefoon niet al te snel leeg. De applicatie is gratis te downloaden, dus probeer het eens. De ontwikkelaars zijn vrij actief, dus Home++ biedt veel goede hoop voor de toekomst.

PandaHome

pandahome

PandaHome is de vierde vervanging voor je homescreen. Deze applicatie is gratis, en daarnaast zijn er een heleboel verschillende thema’s te downloaden. Je kunt verschillende dockbalken kiezen en verschillende icoontjes installeren. De applicatie komt overeen met apps als aHome, ADW en andere homescreenvervangers. PandaHome is beschikbaar voor oudere Android-versies. Heb je een telefoon met Android 2.0 of hoger? Installeer dan PandaHome2 voor een verbeterde ervaring. PandaHome is leuk als je vaak van thema wisselt, maar biedt verder niet veel extra’s dan Home++ en Launcherpro Plus.

Conclusie

Launcherpro Plus is op dit moment veruit beter dan andere homescreens. Hoewel homescreens al snel overbodig voelen, is dit bij Launcherpro Plus niet zo. Met de toevoeging van HTC Sense-achtige widgets is Launcherpro Plus eigenlijk onmisbaar op een Android-telefoon. Slidescreen Pro is een aardig alternatief, maar je moet er dan wel het type gebruiker voor zijn. Gebruik je nooit sociale netwerken, dan is Slidescreen Pro overbodig. Home++ en PandaHome werken prima en zijn de moeite waard om eens te proberen.

Categorie: Personalisatie
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's