De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De 3 beste apps om gratis te bellen met je Android

Wouter Nijsen
14 maart 2014, 19:30
5 min leestijd
De 3 beste apps om gratis te bellen met je Android

Al langer is het mogelijk om via de chat audioberichten naar elkaar te versturen, maar echte voip-gesprekken voeren was tot op heden nog niet mogelijk. WhatsApp brengt daar op korte termijn verandering in en stapt in de boksring met telecomproviders en andere bel-apps, zoals Viber, Skype en Tango. Deze Voip Android-apps hebben het landschap de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Opeens was het mogelijk om via onze smartphones `gratis telefoontjes` te plegen. Maar, hoe gratis zijn deze programma`s nu eigenlijk? Hoe zit het met de betrouwbaarheid en kwaliteit van de spraakgesprekken? Wij namen de proef op de som en zochten uit hoeveel data de drie apps verbruiken en hoe goed de kwaliteit is in vergelijking met reguliere telefoongesprekken.

Lees verder na de advertentie.

Wat is voip?

Wanneer je met je computer of smartphone via een internetverbinding een telefoongesprek met iemand anders aangaat, wordt er gesproken van een voip-verbinding. Voluit staat voip voor Voice over Internet Protocol, in de volksmond bekend als IP-telefonie. In een tijd waarin bijna iedere telefoongebruiker op elk moment internet tot zijn beschikking heeft, treden voip-apps steeds meer naar de voorgrond. In de meeste gevallen moeten de beller en de ontvanger dezelfde app geïnstalleerd hebben, zoniet worden er extra kosten aan verbonden.

Gesprekken kunnen gevoerd worden via een wifi-verbinding of via 3g. Aangezien we de apps in dit artikel tegenover elkaar zetten, kijken we specifiek naar hoeveel MB de apps verbruiken bij gesprekken die via een 3g-verbinding lopen. Wanneer je een onbeperkte databundel hebt bij je abonnement, dan berekent de provider de hoeveelheid MB aan je door. Belangrijk detail: met voip-programma`s kun je geen alarmdiensten of 0900-nummers bellen.

1. Dataverbruik Skype: veel MB, maar kwalitatief de beste

skype android

Sinds de oprichting in 2003 is Skype de populairste voip-dienst ter wereld. De beldienst verving vorig jaar Windows Live Messenger, het chatprogramma van Microsoft. Daarmee genereerde het programma nog meer gebruikers. Ook op Android weet de van oorsprong Scandinavische dienst steeds meer terrein te winnen. Zo werd de officiële Skype Android-app anderhalf jaar geleden meer dan 70 miljoen keer gedownload in Google Play Store. Dat aantal blijft gestaag groeien, lieten de makers laatst weten.

Skype heeft zijn sporen dus inmiddels ruim verdiend. De belgesprekken zijn kwalitatief van hoog niveau en ook de interface op Android is gemakkelijk en toegankelijk. Uit onderzoek blijkt dat twee minuten bellen met de huidige versie van Skype circa 6MB kost. Dit betekent dat je met een databundel van 500MB meer dan 3,5 uur kunt telefoneren via de beldienst. Daarbij moet je wel rekening houden dat al het andere internetverbruik niet meegerekend is.

2. Viber: het minste dataverbruik van allemaal

Viber

Viber gaat wat minder lang mee dan Skype, maar heeft zich in een paar jaar tijd verworven tot een geduchte concurrent voor alle voip-applicaties. Qua functionaliteit heeft de beldienst veel weg van Skype, dankzij een aantrekkelijke interface en behoorlijke snelheid. De makers komen echter met een aantal handige extra’s. Zo draait Viber op de achtergrond zonder je batterij leeg te trekken en synchroniseert het automatisch contacten uit je adresboek. Op die manier kun je zien welke vrienden al Viber in gebruik hebben genomen.

Die mensen kun je dan gratis opbellen. Hoewel, gratis, in de wereld van Voip Android-apps is iets nooit helemaal gratis. Ook voor Viber moet de gebruiker uit zijn databundel putten. Handig aan de app is dat je je niet door allerlei registratieschermen moet wringen: je kunt je vrienden uit je contactenlijst direct bellen, zonder te registreren. Dat staat in schril contrast met Skype, waar gebruikers een netwerk van vrienden moeten maken. Helaas moet Viber het onderspit delven met Skype als het gaat om audiokwaliteit.

Niet bij elk gesprek is er immers sprake van een heldere verbinding. Bovendien zit er regelmatig vertraging van enkele seconden in de verbinding. Maakt niet uit of je nu op een wifi-netwerk bent aangemeld of via 3g belt. Goed, de cijfers. Daaruit komt Viber het beste uit de bus. Zo verbruikt de Android-app ongeveer 0,5MB per minuut. Bij 500MB data krijg je dus 1000 belminuten, omgerekend 16,6 uur. Eind vorig jaar maakte Viber bekend dat momenteel 330 miljoen mensen gebruik maken van de beldienst.

3. Tango: legt het af tegen concurrentie

Tango

Je zou het zo niet zeggen, maar Tango stond vorig jaar hooggenoteerd in de lijst van meest gedownloade apps van de Google Play Store. Liefst 130 miljoen gebruikers werden in 2013 geregistreerd, goed voor een twaalfde positie van populairste Android-apps. Tango maakt faam omdat je er gratis mee kunt videochatten via 3G en Wi-Fi. De app draait op de pc, Mac, iOS-apparaten en Android-toestellen en het kost niets als je naar andere Tango-gebruikers belt.

Tango heeft op het moment 18 miljoen leden in 190 landen. Die maken volgens de makers actief gebruik van de dienst. Op de afbeelding hiernaast zie je een videogesprek in hoge kwaliteit, maar die kwaliteit haalt de Android-app in praktijk helaas nooit.  Datzelfde geldt ook voor de audiokwaliteit. In vergelijking met Skype en Viber komt Tango dan ook als slechtst uit de bus. Bellen met de app kost je, via een 3G-verbinding, om en nabij 1MB per minuut. Vrij veel voor hetgeen je ervoor terugkrijgt.

Conclusie

Op dit moment is voip een redelijk alternatief, maar geen serieuze bedreiging voor telecomproviders. Dat is enkel al gebaseerd op de  betrouwbaarheid en kwaliteit van spraakgesprekken. Maar voor het voeren van videogesprekken zijn Skype, Viber en Tango erg handig.

Welk programma op Android nu het best uit de bus komt, is lastig te zeggen. Ga je voor kwaliteit en heb je een redelijke databundel of altijd de beschikking over wifi, dan heeft Skype de voorkeur. Let je goed op de hoeveelheid MB’s die je verbruikt, dan is Viber weer een goed alternatief. Hoe gelikt en multifunctioneel Tango ook eruit ziet en voelt; deze app is toch het minste van de drie.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu